Hoppa till sidans innehåll

Historia


HISTORIA
Om våran klubb

Upprinnelsen till judons start i Borlänge var två anställda på Domnarvets Järnverk, Johan Tyran från Österrike och Jan Jensen från Holland. De två arbetade på varsin verkstad i Domnarvet, Tyran som svetsare på Gävertsverkstad och Jensen hos Lundins reparationslag. Verkstäderna låg mellan Götvalsverket och Rälsverket, numer är allt rivet och borta sedan många år.

De arbetade tillsammans med någon reparation och det var vanligt att arbetarna tog tag i varandra på lek och brottades lite. Så gjorde även Jensen och Tyran.. Det som hände då var att en av dem parerade den andra instinktivt med en judoteknik. De kom då underfund med att bägge kunde en del judo. Deras arbetskamrater blev intresserade och ville lära sig lite mer om judo de också. Snart var en mer organiserad träning igång. Allt detta skedde 1960-61.

I början av 60-talet tränade bl a Bo Eriksson, Knut Axelsson, Kent Bergkvist, Kurt Alm, Peter Cedergren, Björn Tyllström, Jan-Erik Spännar, Karl-Arne Östlund och "Bimbo". Den 8 mars 1963 erhöll Borlänge Judoclub medlemskap i Svenska Judoförbundet.

Den första träningslokalen var Forssaängsskolans gymnastiksal. Där fanns bara vanliga gymnastikmattor som var långa och de lades bredvid varandra. Man försökte träna judo på dem men det var problem med lösa mattor som gled isär och lämnade stora glipor.

Efter en tid så flyttade man till Hushagens skola där brottarna höll till och hade sin mjuka brottarmatta liggande. Det blev något bättre förhållanden att bedriva träning.

Då Johan Tyran, arbetade skift kunde han inte vara med och leda träningarna så ofta utan man fick klara sig själva då även Jan Jensen ofta var frånvarande pga sjukdom. Han skulle bl a operera ett öra och väntade på att få åka in för operation. Då man kom till träningen en kväll fick man höra att Jensen hade avlidit under operationen, han fick troligt en propp som han inte klarade. Den kvällen blev det inte mycket tränat, man saknade Jan och i fortsättningen fick de klara sig i stort sett själva då Tyran arbetade 4-skift och inte kunde vara med så mycket.

Träningen hade inte sån stor kvalité som den som bedrivs nu. De fick lära sig fallteknik och öva på de kast som Tyran visade vid de tillfällen han kunde vara med och leda träningen. De tränade på brottarmattan och det var inte den bästa underlaget för judoträning då den är för mjuk för judo, man sjunker ner i mattan och det är rent av farligt för en judoka då han ska utföra någon fotsvepsteknik. Det är stor risk att man fastnar i mattan och det är inte kul. Brottarna klagade också på att man gick barfota på deras matta. Dom trodde att dom skulle få fotsvamp i ansiktet då dom rullar runt med ansiktena på mattan.

Man sparade pengar till en egen matta och 1964 hade de fått ihop så mycket pengar att de kunde köpa en egen matta. Den var av svart gummi (ca 2-3 cm tjock) och ett överdrag som var en grågrön presenning.

1965 invigdes Maserhallen och judoklubben och alla andra skulle flytta dit för kommun hade den ambitionen att alla klubbar i Borlänge skulle vara där. Nu fick de vara tillsammans med brottarna igen på deras nya matta som var något hårdare än deras gamla så det fungerade relativt bra, sedan flyttade de till en lika lokal i Maserhallen som boxarna hade haft. Boxarna flyttade till nya lokaler under den nybyggda simhallen. Kommunen köpte en ny matta åt klubben. En judomatta med överdrag som vi lade ut i den gamla boxarlokalen och där fick den ligga tills vi flyttade till Tångrings skola gymnastiksal, där var vi några år (68-70).

Klubben kom sedan tillbaka till Maserhallen för att sedan flytta ut till den nya dojon i Buskåker. Reparationer och uppbyggnad av den genomfördes under 1996 och den stora invigningen gick av stapel den 12 april 1997.

I November 2005 brann hela huset ner som dojon befann sig i. Tillsammans med brottarklubben blev vi nu utan lokal och fick låna tid av Gustafs judo klubb för att några överhuvudtaget skulle kunna träna. Tack Gustafs. 

Efter Någon månad fick vi och brottarna dela på en tillfällig lokal i teknikdalen medan lokalfrågan skulle lösas. Lokalen var liten och utan duschar och verksamheten gick ner på sparlåga .Många grupper  och träningstider ställdes in. Efter många turer bestämdes det en lokal på Norra backa industriområde, mitt emot bilprovningen. Efter att datumet för inflyttning skjutits fram hela tiden blev det tillslut dags för inflyttning, ett år och två månader efter branden 070115.

Den nya lokalen delas med brottare och Jujutsu under namnet Kampsportens hus. Vi har gemensamma utrymmen men egna lokaler som under stora tävlingar eller läger kan användas av en klubb genom att dra upp en skjutvägg mellan brottare och judo.

Uppdaterad: 23 MAJ 2013 18:42 Skribent: Håkan Gudjonsson

Sökes: Sponsorer !

Finnes: Guld & Silverpaket. 

Vill du synas här?

 för mer info : This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borlänge JC - Judo
Box 19
78121 Borlänge

Besöksadress:
Kampsportens Hus,, Teknikergatan 1
78170 Borlänge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info