Hoppa till sidans innehåll

Siljansrodden inställd

24 MAJ 2020 19:46
Siljansrodden ställs in pga Corona-pandemin.
  • Skapad: 24 MAJ 2020 19:46

I Leksand har det tävlats kyrkbåtsrodd oavbrutet sedan 1936. Men i år pga Covid 19 pandemin så tvingas man ställa in Siljansroddens alla 6 deltävlingar. Tävlingarna skulle börjat på midsommardagen och skulle ha avslutats i Leksand. I båtarna, som har plats för 20 st roddare, sitter roddarna väldigt nära varandra och smittrisken är väldigt stor.

Siljan är känd för sina kyrkbåtar. Dessa upptill 18 meter långa och slanka båtar är gjorda av furu och byggda med samma metoder som användes när man byggde vikingaskepp. Innan järnvägen kom till bygden och innan landsvägsnätet var utvecklat var båt det naturliga transportsättet på sommaren. Innan järnvägar och vägar fanns var kyrkbåtarna var kyrkbåtar det mest praktiska transportmedlet förde befolkningen till högmässan, men båtarna användes även i vardagen till transporter av skolbarn, timmer, hö, djur, mm. Båtarna kunde ta upp till 60 personer. Antalet båtar runt 1860 var bara i Leksands socken ett 60-tal.

När järnvägen kom till bygden och landsvägstrafik utvecklades runt sekelskiftet försvann behovet av kyrkbåtarna. Båtarna och båthusen började försvinna och men under hembygdsarbete på 1930-talet kom någon i Leksands Hembygdsgemenskap på att man skulle anordna tävlingar mellan byarna i kyrkbåtar.

Den första tävlingen hölls 1936 med 4st deltagande båtar med olika storlek och olika antal roddare. Med start 1941 har nästan 40st nya båtar byggts med samma format dvs med 20st roddare, vilket gjorde tävlingarna mer rättvisa.

Sedan 1936 har det tävlats varje sommar i Leksand med mål mellan broarna inne Leksand. Sträckan har varierat, några år rodde man 5 km från Fornbybanken men sedan 1952 har man tävlat på den 2650 m långa sträcken från Västanviksbadet till Ångbåtskajen. Normalt sett har tävlingen gått av stapeln första helgen i juli. Efter det våldsamma ovädret i Leksand 1953 fick man dock flytta till tävlingen till augusti.

Under de första 30-40 åren rönte tävlingen i Leksand stort intresse med upp till 20 000 åskådare och riksmedia på plats, bland annat direktsändes tävlingen i radio ett år.

Under tävlingen 1973 utbröt stort palaver med högljudda styrmän och roddare som slogs med årorna när fyra båtar körde ihop på kyrkgrundet. Kalabaliken resulterade i en helsida i Expressen.

Efter hand började det arrangeras tävlingar även på andra orter runt Siljan, tävlingarna samordnades så småningom till Siljansrodden som startades 1974. Siljansrodden arrangeras från Midsommardagen och två veckor framåt på 6 olika platser oftast med avslutning i Leksand.

En damklass dök upp 1979 efter att damerna uppvisningsrott några år innan. Sedan starten 1936 ökade antalet tävlande fram till rekordåret 1985 då 28 lag deltog totalt nästa 600 roddare. På senare år har deltagande lag sjunkit till att vara ca 6 herr och 5 dambåtar. Båtlagen som numera brukar deltaga i Siljansrodden kommer från Borlänge, Siljansnäs, Rättvik, Orsa, Leksand, Laknäs och Sollerön.

Om läget förbättras planeras det att genomföras en mindre tävlingsserie under hösten.

Dalarnas Roddförbund

 

Skribent: Lovisa Niss

 ITSD_www

agnas_ark

Ange alt-text här.

Weda.Logo

Ange alt-text här.

 

 

Material till hemsidan mailas till This is a mailto link

 

 

 

leksandsrundan_tagline_bike_190x258px

Postadress:
Brudpiga RK - Rodd
Mats Niss, Västanvik, Skarpholsvägen 11
79392 Leksand

Kontakt:
Tel: 024713846
E-post: This is a mailto link

Se all info