Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historia


Skidor—en återblick

          

Att Burseryds IF bildades den 15 mars 1931 går att läsa i gamla minnesskrifter. Här kan man också se att det var fotbollen som blev första grenen. Cykel och orientering kom snart med på programmet liksom allmän idrott och gymnastik.

           1945 besökte Sv. Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson föreningen och tankar om en ishockeyrink blev snart verklighet och på nyåret 1947 var det dags för nedsläpp. Även bandy spelades. Bordtennisen fick ett uppsving som senare ledde till Västbomästerskapen.

Om skidsporten kan följande citeras: ”Skidsporten har endast utövats mycket oregelbundet och har bestått i märkestagning, klubb– och skoltävlingar.”

Det var Hällabäcks IF som stod för  tävlingsverksamheten. Hällabäcksloppet var under 50– och 60-talen en riktig stortävling. När elljusbanan i Burseryd invigdes 1972 var det Hällabäcks IF som stod för invigningskvällen. Här invigningstalade Smål. Skidförbunds ordförande, Bror Sjökvist, och han betonade vikten av friskvård. Smålands skidkung, Lars-Gunnar Flink segrade före Västergötlands främste, Lars-Åke Thor och  Hallands bäste, Karl-Erik Svenssson. Efter tävlingen stod fritidsnämnden i Gislaveds  kommun för en bit mat till samtliga tävlande på Buregården.

 Att Rolf Bernroth ingick i tävlingsledningen var ingen hemlighet. Däremot ingick han inte i bildandet av BIF´s skidsektion vid årsmötet 1973. Det var Helmer Johansson, Gert Svensson, Bo Myhrberg, Helge Gull och Bennet Lindvall som valdes ingå i sektionen. Det sågs inte med blida ögon att BIF  ”tog över” men redan året därpå ”vågade” Rolf sig på att även officiellt ingå i sektionen.

Från bara ett fåtal utövare växte intresset och därmed framgångar, inte minst på ungdomssidan. Under några år var BIF den främsta klubben i den så populära regionsserien och tillhörde något år de absolut främsta i hela Småland. Mer om dessa framgångar kan du läsa under rubriken ”Sammanställning av SM, GM och DM-medaljer.

Rolf Bernroth

 

Uppdaterad: 26 NOV 2009 21:28

Postadress:
Burseryds IF - Skidor
Rolf Bernroth, Dalstigen 10
33377 Burseryd

Besöksadress:
Ågatan 56
33377 Burseryd

Kontakt:
Tel: 037150045
E-post: This is a mailto link...

Se all info