Hoppa till sidans innehåll

Johan Olssons i tävlingspremiär


Hade begett mig till Ljungsbro, Linköping för min första landsvägstävling någonsin. Östgötaloppet.

Johan Lundberg skulle också ha kört, men sjukdom stoppade hans framfart,  han hängde istället med som hejjarklack.

 Vi var ute i god tid, så vi hann med att kolla lite på elit-klassen. Hämtade ut nummerlappen och studerade banprofilen. Själv skulle jag köra i senior-klassen 79km. Banan började med en 40km slinga följt av 6 varv på en 6,5km slinga.

Bytte om och rullade iväg för att värma upp lite. Adrenalinet hade gett pulsen en rejäl skjuts uppåt och låg oroväckande högt innan jag ens hunnit klicka i pedalerna.

Många var vi som var ute å värmde upp, och jag började undra vad jag egentligen gett mig in på. Den ena efter den andra ”proffs-look-a-like:n” rullade förbi mig.

 

Klockan började närma sig start, och jag ställde mig i startfållan. Hamnade så gottsom längst bak. Orutin skyller vi det på.

Starten gick och det blev tokkörning från början. Höll min position långt bak i klungan och försökte komma in i en bra rytm. Farten var hög, 55-57km/h på de flacka partierna. Är inte riktigt van vid klungkörning i dom hastigheterna men det gick bra.

Efter ca 1 mil kom vi ut på en raka med åkrar på båda sidor. Rätt vad det är så smäller det framför mig. Hinner aldrig uppfatta vad det är som händer, men jag lyckas bromsa och med nöd och näppe klarar jag mig ifrån att  köra in i högen av 10-15 cyklister framför mig.

Ljudet av skrikande carbonhjul, punkteringar och krashande cyklar var rätt obehagligt, glad att jag slapp undan och att ingen smällde in i mig bakifrån.

Lukten av bränt bromsgummi var också en ny upplevelse. 

Tog cykeln på ryggen och sprang ut på åkern för att komma förbi högen med cyklister.

Upp på cykeln igen och la mig på rulle bakom en kille. 2 sekunder senare punkterar hans bakhjul och jag är farligt nära att köra in i honom. Men det gick bra denna gången också.

De 3 kvarvarande milen innan varvning flöt på bra, men farten var fortfarande, för mig åtminstone, riktigt hög. Blev lite orolig att det var just farten som skulle ta musten ur mig, men benen kändes pigga så jag tryckte på.

Nu var det dags för varvning inne i målområdet och nu satt jag med hyfsat långt fram i klungan.

Vidare ut på 1:a varvet av 6 och farten sjönk något. Plockade en del placeringar i de få backarna som fanns, men dom tappade jag igen på de flacka partierna.

Varv 2,3,4 avverkades i ett höj, och jag kände mig fortfarande oförskämt pigg.

Ut på det sista varvet och farten blev märkbart högre. Fick trycka på lite extra men hängde med bra och plockade några placeringar igen.

Inför målrakan så låg jag lite dåligt till mitt inne i klungan och hade svårt att avancera ytterligare. Men med ca 100 meter kvar sprack det upp något och jag kryssade förbi några till.

Så en 19:e plats blev det för min del och en tid på strax över 2 timmar och snittfart på strax under 40km/h.

 

Nu skall jag raka benen så jag slipper köra i hårigaben CK, och kolla upp hur det är med försäkring på cykeln Sen är jag redo för nästa tävling.

 

Johan Olsson Östgötaloppet 2008

 

Johan Olsson Östgötaloppet 2008

 

Johan Olsson Östgötaloppet 2008

 

Johan Olsson Östgötaloppet 2008

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:06 Skribent: Johan Olsson

  

Postadress:
CK Wimer - Cykel
Johan Myrén, Snokebovägen 150, Kejsarkullen
59894 Vimmerby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info