Hoppa till sidans innehåll

Kinaresa

22 JUL 2009 19:18
Säsongens första repotage kommer från Simon och hans Kina resa...
  • Skapad: 22 JUL 2009 19:18

Den 19 juni bar det av mot Kina, den fjärde kinaresan för min del! Resmålet var Shijiazhuang, som ligger ca 30 mil sydväst om Beijing. Om namnet känns bekant är det för att du kanske hört att det är där självaste Tao Feng kommer ifrån! Men de jag kom att umgås mest med var Jimmy Ojakangas och Espen Rönneberg som redan fanns på plats.

 

Dressman i Kina

 

Första dagarna var jobbiga eftersom jag hade svårt med tidsomställningen och kunde knappt sova överhuvudtaget första nätterna. Jag insåg att det bästa tidsfördrivet när man inte kunde sova efter kl 3 på natten var att lyssna på talbok (passande nog ”Kinesen” av Henning Mankell :) Men allt eftersom kom jag in i det och det blev massor av tränande. Det var två pass om dagen varje dag utom på torsdagar då det var ett efterlängtat vilopass på morgonen. Annars var det ca 2,5h ”vanlig” träning på förmiddagarna. På eftermiddagarna körde vi först 1h ”vanlig” träning men sen gick vi på lådträning i ca 1h, så det var tunga dagar. Fysen körde vi på egen hand, så det blev att vi körde lite med en skivstång, men mest blev det mage, rygg. Så här såg de flesta dagarna ut:

 

Uppstigning                         07.40

Frukost                              07.45

               Första träningen:                 08.30-11.15

            Lunch:                               11.30

Andra träningen:                  15.00–17.15

            Middag:                              17.30

            Läggdags:                           23.00–00.00

 

Mitt spel var till en början sådär, men när jag hittade spelglädjen så lossnade det. Det är otroligt viktigt att man tycker det är kul att lira, annars låser man sig om man pressar sig för mycket. I mitten av andra resan började en lagtävling, där jag spelade med Oya och en kanadensare. Både jag och Oya spelade riktigt bra och vi lyckades vinna över några bra lag och skrällvann vår grupp! Bland annat vann vi mot Taos lag J Totalt kom vi sen trea av totalt 16 lag och det var en riktigt bra bedrift om jag får säga det själv! Etta kom det bästa kinesiska laget som bland annat hade en deff som blivit trea på kinesiska b-landslagets tävling förra året, och som då kan klassas som typ 19 i Kina! Jag fick faktiskt möta honom, han var rätt kaxig, men jag lyckades i alla fall vinna två set, det blev 2-4. Laget som blev tvåa var det rysk-irländska laget med Shibaev, Paykov och John Murphy J

 

Värmen var ibland helt otrolig. Värmerekordet var när det var 42 grader i luften och 60 grader i solen! Eftersom det var så varmt och det är så fuktigt i Kina var det svårt att spela. Det blev fuktigt på racket och bollen bara gled av. Deras luftkonditionering var inte den bästa och funkade inte hela tiden heller. Men förutom det var det mesta positivt med resan och det känns som att jag tagit ett steg i rätt riktning. Vi hade även väldigt roligt tillsammans och det blev mycket skallgång, inte så konstigt beroende på hur mycket vi tränade och hur trött man blev av det. Vi hade riktigt roligt på internetcafét då vi skrev in en massa konstiga frågor till expertkommentatorerna på livesändningen från JEM. Kommentatorerna sa bl a så här: Espen Roenneberg is asking why they don’t serve straight in doubles J (Espen Rönnberg frågar varför man inte servar rakt i dubbel,red översättning)

 

På internetcafét

 

Det som skiljer sig mest från träningen i Sverige är lådträningen och att de kör övningarna lite längre än oss. Det negativa för dem är att de ofta inte kör lika bra kvalitet som vi utan blir mer som ”maskiner”. Men jag tror (eller vet) att vi även kan lära oss mycket av kineserna. Speciellt att det kan vara bra att nöta på låda det man har problem med och fixa till teknik, och att köra lite längre övningar för att få bättre ”pingiskondition”. Men man får inte glömma att vi har en sak som många kineser har dåligt av; spelglädje. Den får vi aldrig tappa, och med den kan vi få bra kvalitet i träningen som är så oerhört viktig. Vi får heller aldrig tappa förmågan att tänka själv och inte bara vara ”maskiner” om kineser ofta är. Detta kunde jag leva på vissa matcher och det gjorde att jag vann mer än jag förlorade.

 

För att sammanfatta resan så var det helt klart värt att åka till Kina. Bra att ta lärdom av hur de tränar eftersom det är de som är bäst i världen. Jag tycker själv att jag blivit bättre, så det känns riktigt bra. Men det går inte att träna hela tiden, så nu ska jag iväg på en solsemester till Frankrike!

 

Av Simon Arvidsson

Skribent: Ola Perman

Sponsring

CBTK Facebook

 
Ange alt-text här. 

Kontaktinformation Föreningen

Carlstads BTK
Box 4097
650 04 KARLSTAD
This is a mailto link
Riksidrottsforbundet

Postadress:
Carlstads BTK - Bordtennis
Box 4097
65004 Karlstad

Kontakt:
Tel: +46722012070
E-post: This is a mailto link

Se all info