Hoppa till sidans innehåll

Serieanalys Div 2ÖSS del 2

23 JAN 2013 09:28
I början av hösten vågade jag mig på att försöka göra lite analys (och gissningar) om hur serien skulle sluta. Nu har vi precis passerat halva serien och då kan det väl vara på sin plats att titta hur det ser ut inför lördagens sammandrag i Kil. Vi börjar väl uppifrån tabellen som den ser ut i dag.
  • Skapad: 23 JAN 2013 09:28

BTK Triss som spelade i Div 1 Östra förra året har ju infriat alla mina förväntningar och leder serien knappt före Carlstads BTK. De har ju tre stabila spelare i Magnus, Kenneth och Daniel som har varit med alla sammandrag och de har en klar pluskvot. Att de sedan har Göte och Ola i laget och seriens bästa dubbelkvot gör ju inte saken sämre precis. Jag tror att de håller för favorittrycket och kommer att vinna serien, dock möter Triss Tranås och CBTK i sista sammandraget vilket kan avgöra hela serien.

BTK Triss matchkvot

17-3

Kilander, Magnus

10-4

Olsén, Kenneth

11-5

Göthenberg, Daniel

6-3

Åkerström, Anders

4-1

Svensson, Göte

5-3

Svärd, Ola

11-2

Dubbel

 

Carlstads BTK ligger två i tabellen, 2 poäng efter Triss och 4 poäng före Tranås med en plump i protokollet och det är förlusten mot Triss. Det var en match som med lite mera marginaler hade kunnat sluta med en vinst. När man tittar på matchkvoter jämfört med förra året ser man att David är fortsatt stabil och ankaret i laget. Oscar P har gått fram väldigt jämfört med fjolåret vilket även gäller Isak. Pontus har dock inte riktigt nått upp i samma standard som i fjol, hoppas juluppehållet gjorde honom gott så han är på tå till helgen. Oskar H har haft en knackig höst med mycket skador vilket gjort att han inte kunnat spela så mycket men nu verkar han vara tillbaka. Sist är ju nyförvärvet för årets säsong, Mattias lillebror till Pontus som är en stabil klass 2 spelare. Innan säsongen trodde jag på en 2:a plats och det ser helt klart ut att hålla men finns möjlighet att även vinna serien.  

Carlstads BTK matchkvot

17-1

Lundeteg, David

15-2

Perman, Oscar

12-5

Eliasson, Isak

3-1

Hildebrand, Oskar

6-5

Andersson, Pontus

1-1

Andersson, Mattias

8-1

Dubbel

 

Tranås BTK ligger precis som förhandsanalysen pekade på en tredjeplats. Tittar man lite på hur spelarna gått så ser man att Johan är den som gått fram mest jämfört med förra året. I övrigt är det marginella förändringar från förra året. Eventuell så går Mathias lite svagare i år, sedan verkar inte dubbelspelet fungera lika bra som förra året vilket kan vara avgörande för möjligheterna att säkra en tredjeplats i slutet av säsongen.  

Tranås BTK matchkvot

13-5

Creutz, Johan

13-6

Andersson, Niclas

11-8

Adolfsson, Mathias

4-4

Kontkanen, Robert

1-9

Creutz, Gustav

8-8

Dubbel

 

Eskilstuna BTK har gått klart bättre än min förhandsanalys men det skyller jag på att de har ett litet annat lag än förra året. Årets lag har hittills bestått av Kjellström och Berg som spelade förra året samt Collin, Öberg och Lindh som är nya i år. Både Kjellström och Berg har gått klart bättre än förra året vilket är kul att se. Dock är dubbelspelet är stort frågetecken som inte verkar ha fungerat än så länge. Fortsätter de på samma sätt som hittills är det dock helt klart möjligt med en tredjeplats i serien. 

Eskilstuna BTK matchkvot

13-6

Kjellström, Niklas

9-4

Berg, Magnus

5-3

Collin, Robert

8-7

Öberg, Kjell

8-9

Lindh, Markus

0-3

N/A

4-11

Dubbel

 

Motala BTK har två nya spelare jämfört med i fjol och det är Adam Friberg och Mattias Andersson, i övrigt samma lag. Då de har ganska många spelare i laget, 7 stycken, är det lite svårt att säga hur laget är då det varierar beroende på vilka som kommer till start men Friberg och Hedström är de som spelat mest. Duktige Mathias Johansson som oturligt skadade sig på första sammandraget har även gjort inhopp i div 1 för Västers och är en klar förstärkning för Motala om han spelar. Motala ligger på en 5:e plats, precis som mina förhandspekulationer, med 2 oavgjorda mot Eskilstuna samt Tranås och har helt klart kvaliter för at sluta högre upp i tabellen.

Motala BTK matchkvot

6-2

Johansson, Mathias

6-3

Hörnell, Stefan

2-5

Hellqvist, Robert

7-11

Friberg, Adam

7-11

Hedström, Adam

0-5

Andersson, Mattias

6-12

Fredriksson, Kim

6-8

Dubbel

 

Vikingstad SK ligger för närvarande 6: i tabellen, vilket faktiskt är 1 placering högre än mitt förhandstips. Samma lag som ifjol och ungefär samma matchkvoter förutom David som verkar kämpa lite i motvind. Om David kan komma igång och Per fortsätter kan de hålla 6: platsen och undvika nedflyttningsplatserna men jag tror det blir svårt.

Vikingstad SK matchkvot

15-4

Franzén, Per

3-6

Ekholm, David

2-7

Dahlström, Tobias

3-14

Klingeroth, Rickard

2-17

Åkesson, Pontus

4-9

Dubbel

 

KFUM Norrköping kom ju upp från Div 3 ÖSSÖ och det har precis som förhandsspekulationerna varit tufft. De spelade dock oavgjort mot Tranås vilket visar att de inte på något sätt är ofarliga och de är seriens tredje bästa lag när det gäller dubbelkvot. Jag tror dock att de får det svårt att undvika en nedflyttningsplats när säsongen är slut.

KFUM Norrköping matchkvot

9-12

Eklund, Roger

7-13

Wiis, Rolf G.

4-14

Björk, Lennart

4-15

Bäckstedt, Hans

5-5

Dubbel

 

IF Kil trodde jag skulle komma klart högre upp i tabellen än vad de är för tillfället. De har dock haft en hel del skadeproblem och avsaknaden av sommarträning gjorde sig kanske mer gällande än jag skulle ha trott. De tappade ju 4 poäng i sista sammadraget då Tomas skadade sig, nu är det kanske inte säkert att de hade vunnit bägge lagmatcherna men 2 poäng hade helt klart varit möjligt. 2 poäng mot Vikingstad hade inneburit en 6:e plats i tabellen så jag hoppas att han är frisk och kan spela för han är en klar förstärkning till laget. När det gäller de övriga i laget så verkar Martin verkar vara den som bäst anpassat sig till div 2. Med alla spelare friska tror jag dock fortfarande att de kan undvika en nedflyttningsplats.

IF Kil matchkvot

12-10

Nilsson, Martin

2-2

Karlsson, Christer

0-2

N/A

4-10

Karlsson, Thomas

5-13

Stålhandske, Henrik

4-16

Wiman, Mikael

7-9

Dubbel

 

Om man använder datarankingen för de fyra högst rankade spelarna i respektive lag och jämför med tabellen ser det ut så här:

Serietabell 130122

Dataranking 130107

Plac.

Lag

Plac.

Lag

Lagranking

1

BTK Triss

1

Carlstads BTK

7655

2

Carlstads BTk

2

BTK Triss

7560

3

Tranås BTK

3

Eskilstuna BTK

7307

4

Eskilstuna BTK

4

Motala BTK

7026

5

Motala BTK

5

Tranås BTK

6899

6

Vikingstad SK

6

IF Kil

6891

7

KFUM Norrköping

7

Vikingstad SK

6848

8

If Kil

8

KFUM Norrköping

6552

 

Utifrån sett datarankingen överpresterar Tranås och Kil har sina skadeproblem men i stort stämmer den överens med tabellen vilket är lite intressant med tanke på all den kritik som riktas mot datarankingen. Nu är det ju en majoritet av spelarna som enbart spelar serie och då möter varandra vilket gör datarankinen mer sanningsenlig i och för sig men lite intressant är det ju om man tycker siffror är kul.

 

I höstas kom jag fram till följande serie jmf med hur den ser ut idag:

Förväntad serietabell 120905

Serietabell 130122

Plac.

Lag

Plac.

Lag

1

BTK Triss

1

BTK Triss

2

Carlstads BTk

2

Carlstads BTk

3

Tranås BTK

3

Tranås BTK

4

IF Kil

4

Eskilstuna BTK

5

Motala BTK

5

Motala BTK

6

Eskilstuna BTK

6

Vikingstad SK

7

Vikingstad SK

7

KFUM Norrköping

8

KFUM Norrköping

8

If Kil

.

Så på det stora hela var inte analysen så tokig i början av säsongen, den stora avvikelsen är ju IF Kil som sagt drabbats av skadeproblem på nyckelspelare. Har sett att ungdomarna i Carlstad gått fram spelmässigt under hösten och att Hilde numer är frisk och det lovar ju gott inför resten av säsongen. I sista sammandraget möter vi ju både Tranås och Triss så visst finns det möjligheter att vinna serien fortfarande men det gäller att laget fortsätter att spela på en lika hög nivå som hittills.

 

Disclaimer: denna analys är baserad på tabellen, matchkvoter, dataranking och mitt eget högst personliga tyckande och behöver inte ha något som helt sanningshalt, förutom att CBTK går upp i Div 1 nästa år ;)

Skribent: Ola Perman

Sponsring

CBTK Facebook

 
Ange alt-text här. 

Kontaktinformation Föreningen

Carlstads BTK
Box 4097
650 04 KARLSTAD
This is a mailto link
Riksidrottsforbundet

Postadress:
Carlstads BTK - Bordtennis
Box 4097
65004 Karlstad

Kontakt:
Tel: +46722012070
E-post: This is a mailto link

Se all info