Hoppa till sidans innehåll

Stratospoolen

28 JAN 2010 10:23
Stratospoolen i Enköping är Sveriges största tvådagarstävling och lockar närmare 550 spelare som gör upp på hela 57 bord. Standarden på spelarna är god med många spelare från Mälardalen och södra Norrland. Klasserna man gör upp i är från P- och F9 till elit och en detalj som utmärker tävlingen är att alla har nummerlappar. Något som möjliggör för publiken att lära känna nya pingisnamn för framtiden
  • Skapad: 28 JAN 2010 10:23

Simon stod ivägen

 

Lördagens förmiddagspass startade med P13 för Isak och Matte. Isak gick vidare från femmannapoolen utan setförlust samtidigt som Matte togs sig vidare som säker två efter Philip Song i en poolfinal där taktikern Song vände Mattes 2-0 överläge. 

 

I åttondelsfinalen ställdes Matte mot Mohammed Nur Suheib från Spårvägen vilket inte innebar några större problem även om ett set tappades i och med 11-3, 11-7, 6-11, 11-9. I kvarten väntade sedan förstaseedade Simon Norevi från Kometen. Trots en bra inledning tappade Matte första set med 14-12 och sedan matchen med 11-8 och 11-7. 

 

Isak fortsatte sin stabila spel från poolen och manövrerade ut Viktor Carlsson från Tyresö med klara 3-0 i åttondelen. I kvartfinalen väntade sedan dalmasen Johan Kjerrman Lindén och denna drabbning skulle bli en riktigt höjdpunkt för publiken i hallen. Den blott 12-årige Borlängesepelaren, som senare skulle ta hem "sin" klass, vände matchen efter att Isak vunnit första set med 11-7 och gick till 2-1 ledning efter många välspelade slagdueller. Med Isaks rutin och taktiska förmåga kom han tillbaka och kunde avsluta match med 13-11 och 11-6.

 

Nu var det dags att ta sig an Simon Norevi, även här blev det en mycket tuff kamp. Isak inledde säkert och tog hem första set med 11-5 innan Simon lyckades vinna flera avgörande bollar och gå ifrån till 2-1 efter 11-6, 11-8. Men återigen visar Isak en beslutsamhet och klokhet när han tar hem fjärde set med 11-9.

 

 

Isak

 

I det avgörande setet orkar inte Isak stå emot och får se sig besegrad med 11-5. Simon skulle sedan ta hem klassen efter en tuff final mot Safirs Philip Eriksson.

 

Man kan inte köra bil genom att titta i backspegeln

 

Efter att ha väntat hela förmiddagen klev Albin i hagen och mötte den välkände Philip Song. Laddad till tänderna chockade Albin Stocksundaren med ett tempostarkt spel där det bara small ledningen med 2-0 efter 11-2, 11-3. Därefter förändrade Philip matchen efter taktiskt spel och en ökad frustration från Albins sida. Några missade bollar gjorde att det attacken kom av sig och matchen vände till 3-2 i Philips favör. En inledning som visade på extremt bra spel men dessvärre även tappad fokus pga några missar. De resterande tre poolspelsmatcherna var det däremot inte några tveksamheter från Albin sida och avancemanget var klart.

 

I åttondelen ställdes Albin mot Songs klubbkompis Fredrik Friis. Matchen blev aldrig någon riktig kamp då frustrationen över de missade bollarna sänkte Albins kapacitet.

 

Revansch

 

Att förlora en semifinal är aldrig roligt men när man timman efter kan få chansen till revansch vill man ju gärna ta dem. I P15 lottades Isak nämligen i samma pool som Simon Norevi och denna gång var det inget snack! 11-7, 9-11, 11-7 13-11.

 

Mot Axel Klint Spårvägen fick Isak en tuff drabbning men avgjorde med 12-10 efter en upphämtning från 6-10 i femte set. It ain't over until the fat lady sings.

 

I slutspelet började det hårda matchandet märkas av men åttondelen gav respass för Simon Öste efter Isaks 3-1 seger. Kvartsfinalen blev en knallhård drabbning mellan Eliasson och finalisten i P14, Safirs Philip Eriksson. Jo, det var det där med den sjungande damen.

 

Isak inledde med 11-5, 11-9 och trots 18 vunna bollar i tredje fick han ge vika. De följande två seten blev 11-8, 11-8 i örebroarens favör och därmed var helgens spel över Isak som bör vara nöjd med prestationen. Med lite mer flyt hade han fått kliva upp på pallen i båda klasserna.

 

Aldrig mer H4

 

Matte inledd eftermiddagen med ett stabilt spel i poolen och avancerade utan en enda setförlust men i första slutspelsmatchen ställdes han mot en seg motståndare i S Norman. Efter att ha tappat de två de två inledande seten lugnade Matte sitt anfallsspel mot den defensive Sunnersta-spelaren och kunde avsluta matchen med 9-11, 7-11, 11-3, 11-8, 11-6. I kvartsfinalen och semifinalen desarmerades Bälinge-spelarna Monika Plöen och Filip Lundin innan klassen skulle avgöras mot hemmaspelaren Carlfilip von Ehrenheim. I en välspelad och kontrollerad match av Matte kunde han utan egentligen nerv ta hem den ädla medaljen och därmed kliva vidare till H3. Grattis Matte!

 

 

H4 prisutdelning

 

Något att minnas

 

Albin hamnade i en stenhård pool men med tempostart spel kunde den revanschsugne William Apelkvist, Ängby manövreras ut med klara 3-0. Inte heller William Lind-Tibblin, Tyresö eller Filip Karlsson, Stratos lyckades att knipa något set av Albin.

 

I åttondelen fortsatte han ånga på och Rasmus Cronlund var så nervös att redan efter två bollar syntes en oro och förtvivlan i ansiktet. 3-0 även här.


Kvartsfinalen är en match att minnas av flera anledningar. På andra sidan bordet stod Stina Källberg Borlänge. Denna jättetalang hade dagen innan spelat hem P9 så här fanns möjligheten för riktigt bra pingis.

 

Helt respektlöst inledde Albin i ett rasande tempo där man helt enkelt inte gav Stina en chans att styra spelet. Även om hon emellanåt kunde visa upp sin fina, snärtiga backhand som oftast gav poäng. Men Albin tog alltså ledningen med 2-0 efter klara 11-5, 11-4. Tredje set blir knallhårt och vid 10 lika drar Stina det längsta stråt i ett par riktigt välspelade bollar. Här är en kamp med stundtals rasande slagdueller. Publiken kring hagen njuter och spänningen stiger. 

 

Nu tappar Albin tempot och det utnyttjar Stina och kan, samtidigt som Albin blir frustrerad över några missar, komma in i matchen och vinna fjärde set med 11-8. I femte set är slaget över ganska tidigt efter att frustrationen stört fokus för Albin. Stina kan springa ifrån och ta hem femte set med 11-5. 

 

När Albin ser tillbaka på denna moraliska final har han en hel del att lära samtidigt som han säkert, i framtiden, kommer minnas sin kamp mot denna fantastiska lilla tjej som fortsätter och tar hem hela P10. Hon kan gå hur långt som helst! 

 

P10 Prisutdelning

 

När väl besvikelsen lagt sig efter förlusten, och ett inte helt acceptabelt uppträdande i hagen, visar Albin att han älskar pingis och vill bli så bra som möjligt. Tufft snack med "coachen" om att hålla fokus kommer han igen i P11 efter lite lunch.

 

Poolspelet i P11 innebar inga problem och inte heller Nils Torell från Tyresö kunde plocka något  set. I åttondelen väntade finalisten som föll mot Stina i P10, Viktor Gullbo från Köping. 

 

In i hagen kliver en beslutsam, fokuserad Albin som efter en mycket bra och underhållande match åter avancerar utan setförlust, 12-10, 11-9, 11-9.

 

Kvartsfinalen mot Johan Barius innebar en möjlighet till revansch från Talangjakten för Albin då han förlorade med 3-1 mot Eskilstunaspelaren. Trots ett inledande set där Albin endast tar tre bollar visar han en helt annan inställning än under förmiddagen. Fokus ligger på kommande bollar och slagduellerna mellan de två kombatanterna är mycket underhållande. 3-11 följs upp med 11-8 innan den jämna matchen svänger över i Barius favör när han vinner med 11-8 i tredje. Uppträdandet i hagen är ett helt annat och när Albin tar hem fjärde set med 14-12 är fokus på rätt ställe. Det gör att femte set kan avgöras med 11-8 och en ganska mörk dag blir till ljus. 

 

I semifinalen väntar förstaseedade Oskar Pihlgård som än så länge inte ger Albin någon chans trots att han i andra pressar Oskar till 16-14. Oskar vinner med 3-0 och tar sedan även hem finalen.

 

Tuff avslutning

 

Söndagens spel för Matte handlade om P14 och efter en knallhård pool gick han vidare på seträkning. I åttondelen besegrades sedan Samuel Terstad med 11-13, 11-2, 11-8, 11-5 men i kvarten blev Ponuts Stjerna Matte övermäktig i tre raka. 

  

Summeringen av tävling ger ett minnesvärd, och tillsammans med Skoghallskillarna, en riktigt rolig helg.

Vid pennan /Ola Henningsson

Skribent: Ola Perman

Sponsring

CBTK Facebook

 
Ange alt-text här. 

Kontaktinformation Föreningen

Carlstads BTK
Box 4097
650 04 KARLSTAD
This is a mailto link
Riksidrottsforbundet

Postadress:
Carlstads BTK - Bordtennis
Box 4097
65004 Karlstad

Kontakt:
Tel: +46722012070
E-post: This is a mailto link

Se all info