Hoppa till sidans innehåll

Om C4SS


Christianstads segelsällskap grundades 1894 på dåvarande Hotell Norden i Kristianstad.
Föreningens syftet var då som nu; att väcka och underhålla intresset för segling och att verka för god kamratanda och gott sjömanskap.
Nuvarande hamnen i Åhus på Äspetsidan invigdes 1998. En större förändring av hamn- anläggningen genomfördes 2007 med nya betongflytbryggor, förbättring av uppläggnings- planen, ny mastbrygga och flyttning av mastställning.
Hamnen rymmer 120 båtar och klubben har ca 400 medlemmar.

I föreningen finns även en aktiv jollesektion med sin verksamhet förlagd längre ut i hamnen. Föreningen är en ideell öppen förening, medlem av Svenska Seglareförbundet och ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund. Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet som hålls före den 15 mars och höstmötet som hålls under november månad. Arbetet inom klubben organiseras av styrelsen och ansvariga funktionärer. Utvecklingen och förvaltning av C4SS bygger på engagemang och ideella arbetsinsatser från samtliga medlemmar.

 

Segelsällskapets mål  och verksamhet

Det helt övergripande målet är: Att väcka och underhålla intresset för segling och verka för en god kamratanda och gott sjömanskap.


Föreningen har ca 350 medlemmar, därav utgör ca 120 ungdomar. Totalt antal intressenter i föreningen bedömer vi till mer än 2000 personer.

Föreningen bedriver en omfattande utbildnings och tävlingsverksamhet  främst inom jollesektionen. Där har flera duktiga seglare utvecklats.
Ett exempel är Josefin Persson som deltagit i junior VM.

Årligen genomförs också seglingskurser på olika nivåer inom jolle. Ett aktivt samarbete genomförs med grundskolan i Åhus. Varje grundskoleelev i årskurs 4, ca 120 elever per år, får genom detta projekt prova på jollesegling under ledning av erfarna instruktörer.

Ange alt-text här.

Våra anläggningar

Vi har satsat mycket pengar och ideell arbetskraft på att utveckla anläggningen så att den både skall vara funktionell och säker för medlemmar och besökare. Vi strävar efter att anläggningen skall uppfattas som en prydnad och ett genuint inslag i Åhusmiljön.


Våra bryggor och kringliggande markområde är öppna för alla. Hamnanläggningen rymmer idag ca 120 båtplatser. Klubbhus ,förråd och mastförvaring finns i både innerhamnen och vid jolleanläggningen.


Vi arrenderar mark för våra anläggningar av Kristianstads Kommun och för uthamnen Lindö av Trolle Ljungby slottsförvaltning.


All byggnation inklusive hamnanläggning har bekostats helt av föreningens medlemmar. Enbart under 2007 investerades  i nya betongflytbryggor. 

 

Vår flytt 1997/98

Vi blev tvungna att flytta segelsällskapet 1997/98 , pga. färjetrafik till Baltikum, från dåvarande anläggning vid inre vändhållet till det nuvarande läget. En positivt sak med flytten är att Äspetsidan fått en attraktiv småbåtsanläggning som lockar många Åhusbor samt turister till promenader på vår långbrygga.

Vår anläggning smälter på ett naturligt sätt samman med promenadstråket från Åvägen, C4SS hamn, Handelsbaren, fiskehamnen med rökeriet samt vidare ut längs med ån. Dessutom bidrar segelsällskapet till ett intressant och vackert blickfång för de som passerar på andra sidan ån.

 

Hitta till Christianstads Segelsällskap, Karta

Uppdaterad: 29 JAN 2018 13:09

Postadress:
Christianstads SS - Segling
Hans Folkeson, Prenneg. 6A
22353 Lund

Kontakt:
Tel: 0703818002
E-post: This is a mailto link

Se all info