Hoppa till sidans innehåll

Historik


60 år med hockeyn i öster

Ishockeyn i Skellefteå har sin vagga öster om stan, i Klemensnäs och i Skelleftehamn.
Clemensnäs HC har sitt ursprung i de två samåldriga idrottsföreningarna Rönnskär IF och Clemensnäs IF, som båda bildades 1925. Historien är fylld av spännande och dråpliga händelser, framgångar och motgångar.

RIF och CIF var i mångt och mycket tvillingföreningar från början. Föreningarna hade gott stöd av var sitt "storföretag", nämligen Boliden AB/Rönnskärsverken för RIF och Scharins Söner för CIF. Dom flesta av grabbarna (för det var mest grabbar som idrottade på den tiden) jobbade på fabrikerna och bolagen hjälpte till med material och pengar när nya anläggningar skulle byggas.

CIF var först i Skellefteå med ishockey. Redan 1942 startade ett gäng pionjärer på Haratjärn i Ursviken. Året efteråt flyttade man till den första "jordbanan" i närheten av Scharins huvudkontor i Klemensnäs. De första åren fanns de inte så många lag att spela mot, men ett par år senare tog både RIF och Skellefteå IF upp hockeyn på sitt program. Skellefteå AIK är en betydligt senare företeelse. RIF hade då under krigsåren bandy som sin största vinteridrott, men snart tog hockeyn över som vinteridrotten nummer ett.
Under slutet av 40-talet bestod Västerbottenshockeyn av åtta lag, som spelade i en länsserie. Förutom CIF och RIF var det Skellefteå IF, Tegs SK, IFK Holmsund, Vännäs AIK, Vindelns IF och Lycksele SK. I serien gjorde man upp om vem som skulle få spela om SM, som då var ett cupspel.

CIF fick under slutet av 40-talet namnet "Norrlandskometerna" med sina tidiga framgångar. Under denna epok höll många spelare på med både bandy och hockey och 1948 hade Bengt Johansson i CIF "värvat" ett par bandykompisar från SIF till hockeylaget, Göte Almqvist och "Jeppe" Lindahl. CIF hade detta år sin första stora framgång med en SM-kvartsfinal mot Stockholms-Göta. Flera extratåg avgick från stan med åskådare till Scharins-planen. CIF förlorade dock matchen med 6-3 och blev utslagna mot dom blivande svenska mästarna. Laget bestod som brukligt den tiden av två backar som spelade non-stop och två kedjor.

1948-1949


Clemensnäs IF 1948

 

RIF var först av skärgårdslagen att nå landets högsta serie, division 1 norra. Säsongen 57/58 spelade RIF i allsvenskan mot storheter som Gävle Godtemplare, Alfredshem (MoDo) och Wifsta-Östrand (Timrå). Dom hetaste matcherna var givetvis derbyna mot AIK, som drog fulla tåg från stan till rinken i Skelleftehamn. Tåget stannade för övrigt bara 30 meter från matcharenan! RIF åkte ur serien direkt, men kvalade upp igen säsongen 59/60.
Under året i tvåan fick RIF sin första landslagsman någonsin.Tre Kronors tränare, kanadensaren Ed Riegel, som åkte runt landet och studerade spelare i dom lägre serierna, fick syn på en lovande spelare vid namn Ove Andersson. Innan säsongen var slut hade Ove värvats till Solna AIK och debuterat i landslaget!
Ove spelade sedan bland annat med IFK Umeå.

CIF var också på 50-talet upp och kvalade till div 1 norra, men föll 1956 stort mot Wifsta-Östrand borta och fick bara oavgjort hemma. Säsongen 63/64 kvalificerade sig äntligen CIF till allsvenskan, men åkte ur direkt. Enda segern kom mot Gävle Godtemplare, men ett par oavgjorda matcher hemma mot topplag som Alfredshem var spännande och sevärda. I Alfredshem var Nicke Johanson en jätte på backen. Han bytte aldrig av, utan spelade non-stop på uterinken i Klemensnäs! Även ett derby mot AIK slutade oavgjort.

1951-1952


Clemensnäs IF 1951-1952

Derbyna mellan RIF och CIF var alltid spännande och hårda. Våren 1969 fanns både CIF och RIF i serietoppen och de två sista matcherna skulle avgöra vilket av lagen som skulle ta steget upp till societeten. CIF hade en hård dust i näst sista matchen mot Boden borta. BBK ledde med 7-3 när fyra minuter återstod av matchen, men CIF vände och vann med 7-9!
Seriefinalen mot RIF inför 5000 åskådare i Isstadion blev också spännande och sevärd. RIF som ledde serien inför sista omgången, ledde länge med 2-0 och såg ut att ta seriesegern, men CIF lyckades vända matchen till 2-4 och ta steget upp till eliten.
CIF var sedan mycket nära att hålla sig kvar i div 1, men föll på målsnöret och åkte ut våren 1970.
CIF hade en ”superkedja” med Olle Nilsson, Affe Granström och junioren Kjell-Arne Wikström som öste in mål, bland annat i 17-1 vinsten mot Sandåkern.
Målet vaktades av "Alsan" Alseryd och "Klimpen" Häggroth och på backen fanns legender som Kjell Lång, Tage Blom och "Necka" Lundqvist.

Både CIF och RIF hade till största grad finansierat sin elitverksamhet på 60-talet med intäkter från den tidens "innespel" Bingo. När Bingons guldålder började ta slut i början av 70-talet, fick båda föreningarna ekonomiska problem och övervägde båda två att lägga ner hockeyn. Lösningen blev då att tillsammans bilda en ny förening, Clemensnäs-Rönnskärs Idrottsförening. Föreningen skulle enbart ha senioridrott på programmet och även andra idrotter än hockey (därav namnet C-R IdrottsFörening). Ungdomshockey skulle bedrivas inom CIF och RIF och fostra A-lagsspelare till Clemensnäs-Rönnskär IF. Namnet var långt och svåruttalat, men en fåordig speaker i Kiruna uttalade namnet som "kriff" i en match i Lombia. Efter det blev lagets namn rätt och slätt förkortningen CRIF

1963-1964.


Clemensnäs IF 1963-1964

Under resten av 80-talet och  tidigt 90-talet spelade CRIF i division 1. Efter en sejour i tvåan tog sig CRIF åter upp i ettan med gamle storbacken Göran Lindblom som tränare. Det mest minnesvärda under denna period var derbymatcherna mot Skellefteå AIK som flera gånger fyllde Kopparhallen till bristningsgränsen. CRIF spelade också bort Skellefteå AIK från allsvenskan ett par gånger, som ordspråket lyder "släkten är värst..."

1996 bytte CRIF namn till Clemensnäs HC. Namnet CRIF upplevdes av de flesta runt föreningen som ”könlöst” och intetsägande. En rad namnförslag togs fram, men medlemmarna beslutade på årsmötet 1996 att föreningen skulle byta namn till Clemensnäs HC. Efter det att Allsvenskan permanentades har CHC fått nöja sig med att spela i landets tredje högsta serie, division 1, men nu tar vi sats mot en ny storhetsperiod!

 

Meriter
Clemensnäs IF
3 säsonger i Allsvenskan (högsta div.)
1963/64, 1967/68, 1969/70

Rönnskärs IF
3 säsonger i Allsvenskan (högsta div.)
1957/58, 1959/60, 1965/66

CRIF
1 säsong i Allsvenskan 1985/86.
11 säsonger i division 1
12 säsonger i division 2

CHC
5 säsonger i division 1

1948 Sundsvall

Clemensnäs IF 1948
Nedre raden från vänster:
Paul-Evert Fällman, Ivan Aronsson, Ingvar Rosén, Martin Holmgren, Jeppe Lindahl, Rulle Andersson, Göte Almqvist, Erling Åkerström, Sigvard Stenlund.
Övre raden:
Joe Larsson, Ernst Johansson, Hannes Åman.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:43 Skribent: Christer Löfstedt

Föreningens sponsorer

 

 
 

Vill du synas här på föreningens hemsida med din logga - kontakta Arne Persson 0910-20 00 83

 

Handla på nätet - Stöd Clemensnäs HC

Nu kan du handla från CDON, Ginza, 112ink och nästan 100 andra välkända nätbutiker till samma pris som vanligt, men med den ack så viktiga skillnaden att att en procentsats eller ett fast belopp tillfaller Clemensnäs HC på ditt köp, givetvis utan att det kostar ett öre mer för dig!

Klicka på bilden här nedan så kommer du rätt in i shopping-gallerian!

Postadress:
Clemensnäs HC - Ishockey
Kopparhallen, Skelleftehamnsvägen 100
93236 Ursviken

Kontakt:
Tel: 0910200082
E-post: kansli@clemensnashoc...

Se all info