Hoppa till sidans innehåll

Fox


Foxtrot är en pardans och är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt, vanligen dansbandsmusik och annan populärmusik.

Den svenska foxtroten skiljer sig en hel del från vad som internationellt sett kallas för foxtrot.
I Sverige dansas en social variant av foxtrot på dansbanorna. Denna bär stora likheter med den ursprungliga dansen men dansas ofta mycket nära med en omfamnande fattning till skillnad från den traditionella valsfattningen foxtrot har.

Då en stor del av dansarna på socialdansbanorna är självlärda är det vanligt förekommande att den sociala formen av dansen går utanför foxtrotens ramar (med sitt dominerande slow-slow-quick-quick-beteende) och att man istället antingen dansar på varje taktslag eller improviserar varje steg för sig utifrån musiken. Ofta dansas det också på stället till skillnad från foxtrot som har ett flyt framåt över golvet.


 

 

Fox (modern foxtrot)


Fox är en modern form av foxtrot. Det är en pardans som i de flesta fall dansas till dansbandsmusik eller annan pop- och rockmusik. Fox som social dans, alltså ute på dansbanorna, skiljer sig från den som dansas i tävlingssammanhang. Ofta dansar paret närmare varandra och med en mer avslappnad handfattning, många gånger omfamnande.

Fox karaktäriseras av att paret har ett flyt över dansgolvet och att dansen är mjuk och följsam. Precis som i bugg handlar dansen om att föra och följa.

I traditionell foxtrot dansar man två långsamma följt av två snabba steg (slow-slow-quick-quick). På dagens dansbanor ser man dock att många gått ifrån detta och istället varierar långsamma och snabba steg fritt och istället anpassar steget utifrån musiken.


 

 

Smooth fox™ är en stil som hjälper er att bli starkare, bättre och mer stabila dansare.

 

Tobias Wallin har skapat SmoothFox för att göra dig till en starkare, bättre och mer stabil dansare. Han har hämtat tekniker från tävingsdansen och anpassat dessa att fungera på det sociala dansgolvet.

Våra ledord inom Smooth Fox™ är:

  • Posture
  • Movement
  • Connection

Utifrån dessa ledord tar vi vår dans till nya nivåer.

Våra ledare Nicklas & Petra är utbildade och är ambassadörer i Smooth Fox™ . 

För att läsa mer: Smooth Fox™ 

 

Uppdaterad: 05 JUN 2018 22:18 Skribent: Maria Dahlström
Vår lokal på Järnet
Repslagaregatan 5

 

Vill du sponsra klubben går det bra att Swisha till 123-2590396 eller sätta in på Bankgiro 5816-7685. Märk med gåva.

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Länk TikTok

 

Postadress:
DK Danzvett - Danssport
Box 268
59323 Västervik

Kontakt:
Tel: 0705521553
E-post: This is a mailto link

Se all info