Hoppa till sidans innehåll

Foxtrot


Foxtrot är en pardans och är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt, vanligen dansbandsmusik och annan populärmusik.

Den svenska foxtroten skiljer sig en hel del från vad som internationellt sett kallas för foxtrot.
I Sverige dansas en social variant av foxtrot på dansbanorna. Denna bär stora likheter med den ursprungliga dansen men dansas ofta mycket nära med en omfamnande fattning till skillnad från den traditionella valsfattningen foxtrot har.

Då en stor del av dansarna på socialdansbanorna är självlärda är det vanligt förekommande att den sociala formen av dansen går utanför foxtrotens ramar (med sitt dominerande slow-slow-quick-quick-beteende) och att man istället antingen dansar på varje taktslag eller improviserar varje steg för sig utifrån musiken. Ofta dansas det också på stället till skillnad från foxtrot som har ett flyt framåt över golvet.

 

Fox (modern foxtrot)


Fox är en modern form av foxtrot. Det är en pardans som i de flesta fall dansas till dansbandsmusik eller annan pop- och rockmusik. Fox som social dans, alltså ute på dansbanorna, skiljer sig från den som dansas i tävlingssammanhang. Ofta dansar paret närmare varandra och med en mer avslappnad handfattning, många gånger omfamnande.

Fox karaktäriseras av att paret har ett flyt över dansgolvet och att dansen är mjuk och följsam. Precis som i bugg handlar dansen om att föra och följa.

I traditionell foxtrot dansar man två långsamma följt av två snabba steg (slow-slow-quick-quick). På dagens dansbanor ser man dock att många gått ifrån detta och istället varierar långsamma och snabba steg fritt och istället anpassar steget utifrån musiken.

Uppdaterad: 05 JUN 2018 22:18 Skribent: Thomas Holmberg
Repslagaregatan 5
Kontoret är tills vidare bemannat följande tider:
Måndag  - Torsdag        13.00 – 15.30
Helgdagar stängt.

ev. avvikelser meddelas på vår facebook-sida
Facebook

Postadress:
DK Danzvett - Danssport
Box 268
59323 Västervik

Kontakt:
Tel: 070-552 15 53
E-post: This is a mailto link

Se all info