Hoppa till sidans innehåll

Lindy Hop


Lindy Hop är den äldsta av BRR-danserna som Svenska Danssportförbundet administrerar. Lindy Hop kommer från USA där den utvecklades på 20-30 talet av i huvudsak färgade dansare. Dansen var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet, exempelvis Charleston, Black Bottom, Boogie Back med flera. Lindy Hop, som tidigare också benämnts Jitterbug, finns det flera förklaringar till uppkomsten av namnet. En är att "Jitter" var ett namn på whisky och "Bug" ansågs vara en irriterande person, som stötte emot andra. Ordet jitterbug har oftast översatts med darrlus. Av detta kan man förstå att de första, som dansade Jitterbug, kanske inte var så populära på dansgolvet. I USA är det dock så att man bland de färgade dansarna, som utvecklade dansen, alltid har haft ett annat namn nämligen "Lindy Hop".

Enligt en anekdot uppstod namnet 1927, då svensken Charles Lindberg just flugit över Atlanten och folk i New York samlades på gatorna för att hylla honom. En tidningsrubrik löd då "Lindy hops the Atlantic" och när en reporter frågade en svart dansare som jazzade runt på gatan vad dansen kallades ska mannen ha svarat Lindy Hop!
En annan förklaring kommer från en av de dansare som var bland de första med att utöva denna dans. Hans namn var George "Shorty" Snowden (clip). När han blev tillfrågad efter att ha vunnit en danstävling, vad det var för dans han utförde, hade han Charles "Lindy" Lindbergs Atlantflygning i färskt minne och svarade att det var "Lindy Hop". Namnet Lindy Hop är idag det namn vi har på tävlingsformen.

Dansen var i början foxtrotliknande, utan den spektakulära akrobatik som vi förknippar den med. Den som var bland de första att lägga in akrobatik i Lindy Hop var Frank "Frankie" Manning (Videoclip; Hellzapoppin Swing Dance Scene, 1941). Detta skedde under en tävling på Savoy, där Frank och hans partner gjorde något som de tyckte bara var ett nytt steg, men som kom att ge dansen en ny dimension. Frank har regelbundet varit i Sverige sommartid och fört dansens idéer och grunder vidare till svenska dansare bl a på danslägret Herräng Dance Camp.

Centralpunkten för dansen var Harlem i New York, vilket var en helt annan miljö än dagens. På 7:e Avenyn flanerade folk i sina finaste kläder ute på en promenad eller på väg till något av de olika dansställen som fanns. Några av dessa nöjespalats är fortfarande omtalade som exempelvis Savoy och Cotton Club. Dessa ställen var enorma, där ibland 2 orkestrar uppträdde samtidigt. Här spelade en rad kända artister som Chick Webb, Count Basie, Benny Goodman m.fl. Efter ett tag bildades det uppvisningsgrupper av s.k. "Lindy Hoppers", som reste runt i USA och visade upp sin dans och på så sätt spreds dansen. Till Europa kom Jitterbug med amerikanska soldater under andra världskriget och fick i Sverige namnet Jitterbugg. Då grunden för dansen var Swingmusiken hade den sin höjdpunkt under 30-talet. Den karakteristik, som Lindy Hop i tävlingsform har idag, är i stort sett lik den som dansades under 30-talet.

Lindy Hop omfattar globalt två dansstilar, Savoy Style Lindy Hop som räknas som originalet och utövas mest i Sverige, samt Hollywood style Lindy Hop.


När man i Sverige tävlade i Lindy Hop under 1984-1987 hade man tre domare som bedömde en del var av dansen. De olika delarna var Stil, Dans och Show. Efter 1987 var alla domarna med och bedömde helheten med alla delar invägda.

 

Uppdaterad: 31 MAR 2010 16:28 Skribent: Thomas Holmberg
Repslagaregatan 5

 

Vill du sponsra klubben går det bra att Swisha till 123-2590396 eller sätta in på Bankgiro 5816-7685. Märk med gåva.

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
DK Danzvett - Danssport
Box 268
59323 Västervik

Kontakt:
Tel: 0705521553
E-post: This is a mailto link

Se all info