Hoppa till sidans innehåll

Kan man som en DSF-medlem tävla på vilka tävlingar man vill?


Ordförande har Ordet, okt-16

2016-10-28 11:16
Kan man som en DSF-medlem tävla på vilka tävlingar man vill? Det händer att vi som förbund får frågan ”på vilka tävlingar, kan vi som är medlemmar och har DSF-licens, tävla utanför DSF”? Och svaret är på alla tävlingar.
  • Uppdaterad: 2016-10-28 11:19

Även om ”tävlingssystemen” ser lika ut så finns det en skillnad. DSF tillhör en idrottsorganisation både nationellt och internationellt. Därmed tävlar DSF-dansare inom ramen för idrottens tävlingssystem där tävlingar arrangerade av World Dancesport Federation (WDSF) och WRRC (World Rock’n’Roll Confederation) ingår. Det finns ganska många tävlingssystem för dans utanför idrottsvärlden. Där kan en DSF-dansare delta, tävla och ha fantastiska tävlingsupplevelser. Men de systemen har vi inget ”idrottsavtal” med.

Idrottsavtalet innebär att vi ställer upp på ett gemensamt förhållningssätt till idrotten och utövandet. Vi ska ha en dopingfri idrott. Vi ska ha rent spel och ett korrekt, säkert och transparent regelverk och vi följer den olympiska chartern. De innebär att alla tävlingar och dansare inom vårt tävlingssystem ska följa det här. Och vi har regelverk för hur vi förhåller oss till allt från barn till elitutövare.

Att vara en del av idrotten handlar också om att vi värnar om fler saker för utövaren än det som är dansteknik. Vi pratar fysiologi, nutrition och vi ska också se till att våra utövare tränas mentalt. Vi pratar om ledarskap, trygga träningsmiljöer och gemenskap i föreningar, demokrati och delaktighet. Och vi pratar om utvecklingsmodeller, kravprofiler och prestationsprofiler.

Som en logisk följd av att vi jobbar inom ramen för idrotten så gäller tävlingsresultat från andra system som regel inte som uttagningsgrund för dansare till DSF elitsatsning. Riksidrottsförbundet (RF) har heller inte resultat från andra system än idrottens som grund när stöd till elitverksamheten skall beräknas och fördelas.

DSF skulle med hänvisning till stadgar och internationella regelverk kunna neka dansare i vissa fall att tävla utanför vårt ”dansidrottstävlingssystem” och införa restriktioner på att deltagande utanför DSF medför karens. Men DSF har valt att låta alla få dansa där de vill.

Och dansa, tävla och ha andra bra dansupplevelser kan man göra och ha på många ställen. Inom DSF gör vi det med idrottens förtecken.

Lena Arvidsson


Fakta:
DSF är ett idrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF). Vi deltar på samma sätt som konståkning, gymnastik, innebandy, ridsport, golf med flera, vi är medlemmar. Tillsammans är vi inom RF idag 71 idrotter, drygt 23 000 föreningar, över 3 145 000 medlemmar och nästan 870 000 ledare som de allra flesta gör en ideell insats för sin idrott.

Skribent: Lena Arvidsson, Ordförande DSF
Uppdaterad: 31 JAN 2017 23:07 Skribent: Lenni Persson
E-post: Adressen Gömd

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
DK Impetus Helsingborg - Danssport
Therese Magnesen Komét, Kastanjevägen 9
25482 Helsingborg

Kontakt:
Tel: +46706866067
E-post: This is a mailto link

Se all info