Hoppa till sidans innehåll

Landdykning


Hästholmen

Beskrivning
Hamnen ligger i Hästholmen norr om Ödeshög. Igång kan ske på högra sidan (hamnsidan) eller på vänstra sidan där det finns en ramp. Max djup 20m.

Det finns lite olika möjligheter att dyka. Man kan exempelvis gå i på rampen och sedan simma runt ön för att sedan gå upp på samma ställe som ni gick i. Maxdjupet vid ön är ca 19 m. Som kuriosa kan nämnas att man för några år sedan hittade ett mycket gammalt vikingasvärd på botten vid Hästholmens hamn

Ytintervall spenderar man med att grilla vid den färdiga grillplatsen eller på Cafét.

Vad finns
Sommartid finns det toaletter och ett Café. Det finns även möjlighet att grilla

Restriktioner
Det förekommer en hel del båttrafik i hamnen sommartid. Tänk på att hålla alltid ha dykflagga och ta hänsyn till båttrafiken.

Håll rent och snyggt omkring er och lämna inget skräp och tänk på att släcka glöd efter ev grillning.

Vägbeskrivning
Åk till Ödeshög via E4:n. Kör vidare mot Vadstena igenom/förbi staden och sväng vänster vid macken när ni kommit till Hätsholmen. Följ sedan skyltar ner till hamnen

Nydalen

Beskrivning

En bra dykplats som lämpar sig för både nybörjare och mera erfarna dykare. Igångsplatsen (klippor) ligger öppen för vind från väst och nord.

Under ytan sluttar botten svagt mot max ca 6 meters djup. Tar man kompasskurs väst till nordväst kommer man efter ett par minuter till ett grundområde som ligger ca 2-3 meter under ytan. Går man över denna sluttar botten utåt mot 15-20 meter där en klippdropp tar vid mot +30 meter. Därefter sluttande mjukbotten. Följer man grundkanten norröver kommer man så småningom till kraftigt sluttande mjukbotten som möter klippdroppen.

Intressanta saker:
Dykområdet mellan istigningsplats och grundet är hård lerbotten sporadiskt täckt av sjögräs. I denna botten finns det gott om kräftor. Håll utkik även mot öppet vatten, för här har även setts röding och lax. Även vid grundet och klippdroppen träffas kräftor på.

Restriktioner:
Det går att få stora djup, så håll koll på djupmätare och tid.

Man får köra ner förbi bommen och parkera på plan. Alldeles norr om plan ca 30 meter finns en liten klippudde där ombyte och igång sker. Ortsbefolkningen har även satt upp en informationstavla för dykare vid norra delen av plan. All dykning sker norr om piren, och INGEN dykning får ske i hamnbassängen eller söder om piren. Dykflagga skall monteras upp.

Om vi följer restriktionerna och är trevliga mot ortsbefolkningen, så kan vi njuta av denna dykplats i många år till. Och du! Glöm inte att STÄDA dykplatsen efter dig.

Vägbeskrivning:
Kör mot Askersund. Bästa väg är väg 36 mot Motala via Borensberg. Någon kilometer norr om Motala tar man av höger via en länk mot väg 50 och Askersund. Kör väg 50 norrut till avfart Nydalen. Denna avfart ligger ca 2 kilometer efter Västanvik uppe på ett krön. Efter avfarten (vänster) kör tills en T-korsning kommer. Sväng höger och följ vägen runt tills en bomväg dyker upp. Kör ner där.

Stocklycke

Beskrivning:
Stocklycke ligger vid Vättern på Ombergs södra del. Igångsplatsen ligger vid den gamla lastkranen där man använder den långa och branta betongtrappan som leder ner till en betongbrygga. Denna betongbrygga är det perfekta igångsstället, men också det enda stället att ta sig i och upp ur vattnet. Väldigt väderberoende, det bör vara svag vind eller ostliga vindar.

Lite historia, fram till 1950-talet hade sjöfarten på Vättern stor betydelse för skogsbruket på Omberg. Virke från avverkningarna på berget utskeppades då per båt för vidare transport till industrier kring sjön. Stocklycke hamn var den viktigaste av utskeppningsplatserna. Omkring 1915 byggdes här en kran av trä. Denna ersattes på 30-talet av den nuvarande stålkranen. Kranarna gjorde det möjligt att lasta virket direkt ner i båten. Efter hand blev bilvägarna på berget utbyggda och lastbilarna övertog virkestransporten. Sista utlastning från hamnen skedde år 1948.

Intressanta saker:
Norr om hamnen finns ett par grottor av mindre storlek. En av dem går tvärs igenom en udde och kan därför sägas vara en tunnel mer än en grotta. Den ena öppningen kan man simma in i, men den andra är alltför trång att ta sig igenom.

Dykningen precis nedanför hamnen kännetecknas av enorma stenrösen, som består av både naturligt nedfallna stenblock, vrakdelar och sprängsten från hamnen. Många av stenblocken är flera kubikmeter stora, och de ligger på ett sådant sätt att man lätt kan simma in under dem för att beskåda fiskar och dylikt. För övrigt kan man räkna med att se abborre, lake, storspigg, småspigg och simpa. Dessutom finns som alltid ett otal smådjur.

Ytintervallet bedrivs med fördel vid grillplatserna (det finns två varav ett med vindskydd) och sedan kan man vila på klipporna norr om parkeringen.

Vägbeskrivning:
Åk till Ödeshög via E4:n. Kör vidare mot Vadstena förbi staden och till södra delen av Omberg. Där får man köra på branta och slingriga vägar genom Ombergs naturreservat, först upp till Hjässtorget och sedan ner igen mot sjön, till en gräsplan ovanförhamnen. Det är skyltat, vilket gör att man bör hitta rätt vid första försöket.

Stora Lund

Beskrivning:

Skjutfältet ligger mellan Öninge och Hästholmen norr om Ödeshög. Igångsplats kan man göra rakt nedanför parkeringsytan eller ner vid sidan av berget där det är en sluttande väg ända ner till vattnet.

Ett bra dyk kan vara att hoppa i vid branten nedanför parkeringen, där sluttar det ganska snabbt ner mot lite olika djupplatåer. Simma sedan norröver och runda berget för att gå upp i viken. Klippblock och fina formationer. Ytintervallet spenderar man med att grilla vid den färdiga grillplatsen som ligger uppe på toppen av berget, där finns även ett par bord med bänkar.

Håll rent och snyggt omkring er och lämna inget skräp och tank på att släcka glöd efter ev grillning. Det kan komma en del folk och titta då det håller på att byggas golfbanor på området.

 

Vägbeskrivning:

Åk till Ödeshög via E4:n. Kör vidare mot Vadstena igenom/förbi staden och sväng vänster i norra utkanten av Ödeshög där det står skyltat mot Stora lund. Även skyltat mot naturreservat. Fortsätt tills man kör igenom en bom in på en grusväg med röda baracker. Ta första ner höger och fortsätt på vägen mot vattnet. 

 

Öninge

Beskrivning:

Öninge ligger vid Vättern precis utanför Ödeshög. Igångsplatsen är väl skyddad även om det skulle blåsa lite. Under ytan sluttar botten brant och där finns klippor, raviner, block och lodräta väggar. Ytintervallet tillbringar man solbadande på klipporna eller korvgrillande vid grillplatsen.


Intressanta saker:
På 25 meters djup ligger vägskylten till Öninge. På 10 meters djup en bit åt söder finns det ett hopptorn som en gång i tiden stod på land. Strax norr om hopptornet och lite djupare finns ett väldigt trångt och likaså kort genomsim. Här finns massor med höga klipphyllor man kan sväva ut över och kanske gripas en smula av svindel(?).


Restriktioner:
Det är bara tillåtet att köra ner till dykplatsen under perioden maj till september och då bara för att lasta ur och i utrustningen. All parkering sker sedan på den iordningsställda parkeringen före backen ner till dykstället. Vid parkeringen finns även en låda där man kan lämna bidrag till underhåll av väg och parkering. Vägen fram till dykplatsen är enskilld och det är alltså de som bor utefter den som ställer upp genom att tillåta oss att använda deras väg. Tänk på det och kör med omdöme på den smala vägen!


Vägbeskrivning:
Kommer man från E4-avfarten så kör man mot Vadstena och förbi Ödeshög för att svänga vänster in mot industriområdet i norra delarna av stan. Kommer man från norr så ska man svänga höger precis när man nått fram till Ödeshög. Sedan kör man tills man precis har passerat brädgården på höger sida varvid man kommer fram till en avtagsväg skyltad "Öninge" åt höger, sväng in där. Följ vägen förbi gascisternen och fram till byn (kanske tre till fyra hus) där man kör rakt fram över korsningen. Följ vägen och håll vänster förbi de passerade gårdarna tills en trädridå nås. Här syns parkeringen till väsnter och en väg in i och ner igenom trädridån. Är årstiden den rätta (se ovan) så går det bra att köra ner och lasta ur i kanten på vändplanen annars får man parkera på parkeringen och endera bya om där eller bära sina saker ner till

dykplatsen inför dykningen.

Orrnäs

Beskrivning
Orrnäs ligger strax söder om Ödeshög och den mer bekanta dykplatsen Öninge hamn. Det finns egentligen bara en väg till vattnet nedför klipporna, följ den! Hoppa i och simma utåt sakta men säkert till önskad djupnivå. Tag sedan antingen söderut mot väggar, stenar och stockar, eller norrut mot vattenintaget och sanden. Simmar man på längre norrut kommer väggar även där.Ytintervallet spenderar man på klipporna tittandes på utsikten mumsandes på sin matsäck. 

Intressanta saker
Ligger en hel del ammunitions rester som man INTE ska fingra på. Det finns även klippväggar, stora stenar och rörledningar för Ödeshögs mäktiga vattenintag! Ledningarna går ned till 18m, där det finns en stor plattform full med stenblock och själva ventilen. Det har synts kräftor klättrande omkring på rören. 

Restriktioner
Om man simmar på en bit utåt så finns det stora djup så tänk på att hålla koll på djupmätaren så att ni inte hamnar utanför er planerade profil. Håll rent och snyggt omkring er. Om ni vill elda, fråga först om lov eftersom det inte finns något grillställe. Det har alltid gått bra att låna nyckeln (förutsatt att någon finns hemma i herrgården), och om alla sköter sig så får vi säkert fortsatt förtroende. 

Vägbeskrivning
Åk till Ödeshög via E4:n. Kör rakt igenom centrum och håll ögona öppna efter en liten gul skylt utanför staden. Sväng av höger och kör längs en allé till vägen blir rak. Här finns en stor Herrgård till höger där man måste låna en nyckel till bommen längre fram. (Alternativet är att kånka utrustningen några hundra meter, rekommenderas ej.) Kör vidare förbi alla sommarstugor och nedför en backe, här finns bommen. Lås efter dig. Ett antal bilar kan stå här, men det är ingen jätteparkering

FORNÅSA STENBROTT

Fornåsa Stenbrott 1,5 mil från Motala. Bilvrak mm ,gångar att simma in i. Att tänka på är att sikten kan vara dålig ibland som i alla brott Brottet är ca 15 m djupt.

 

 

 

 

 

MOTALA STRÖM

Strömdyk är något över det vanliga .Ihopp vid gamla strömbron i Motala för att sedan följa med strömen till Hårtopsjön. Det finn mycket att titta på. Djup 5-10 meter håll i er ibland går det med en hissnande fart.

 

 

 

 

 

HÅRTORPSJÖN

Hårtorpsjön är en sjö mitt inne i Motala med ett djup på 10 meter. Mycket att se om man dyker ut mot ön.

Uppdaterad: 13 NOV 2018 16:09 Skribent: Niclas Roos
Epost: This is a mailto link

Ordförande

Per Johansson

 

Kassör 

Tord Verf

E-Post: This is a mailto link

 


Från och med 2019 tar Niclas Roos över träningen

Fridykarledare:

Nicklas Roos

E-post: This is a mailto link
mobil: 070 170 48 28

 

 

 

Bg: 416-7284

Swish: 1231557768

Postadress:
DK Octopus - Sportdykning
Dk Octopus, Fabriksgatan 32
59137 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info