Hoppa till sidans innehåll

Våra Vrak


Måsen

Som ett av de sista fartygen byggdes Måsen på 3 månader i Harge. Den upphuggna slupen "Madonnan" bidrog med riggdetaljer till Måsen och år 1919 var hon registrerad på Harald Gjöbel, Harge. År 1945 var Måsen avförd och låg för ankare i Motalaviken utanför CTV. Där drabbades hon av en hård storm och bland annat slets delar av stäven loss. När man sedan skulle bärga henne upptäckte man att strömmen fört bort henne och man hittade henne inte igen.

 

Nu för tiden för Måsen en tynande tillvaro på 38 meters djup vid ön Fjuk. Däcket ligger på cirka 35 meter. Hon är skrovhel och har en liten lutning på grund av kölen med är så mycket "Kalle Anka-vrak" man kan bli utan att sjunka ned i dy. 

Dykningen här är kul, det finns många detaljer kvar att titta på både på vraket och runt det. Man kan också följa ankarkättingen till ankaret som dragits efter båten efter det att hon slitit sig 1945 om man tröttnar på själva båten. Även ankarspelet, trappan ned under däck samt olika små detaljer finns kvar vilket gör att det finns mycket att upptäcka även om Måsen inte är speciellt stor, du simmar runt den på cirka 5 minuter om du vill. Med lite god vilja kan man även "penetrera" lastrummen då hon är lite trasig i däcket numera.  Måsen mycket väl bevarad trots att hon är byggd i trä.

 

Kung Ring

Kung Ring var byggd 1889 i Tössebäcken, hon förbyggdes 1890, 1899 och 1909. 1905 ägs hon av J.F. Kallin, Tössö. 1911 ägs hon av Peder Kallin, Göteborg. 1918 kom fartyget från Göteborg på väg till östra kanalen då hon plötsligt blev läck. Hon övergavs av besättningen och efter ett tag så sjönk hon vid Erkerna. Försäkringsbolaget skulle bärga fartyget men det misslyckades och vraket blev liggande på sidan och man förklarade att det inte gick att bärga henne. Hon ligger nu på 14-15 meters djup nordost om Erkerna och hon håller på att fara sönder. Kung Ring är nu ett populärt vrak för dykare.

 

Ulrika

Ulrika står kölrätt på botten på ca 37 meters djup. Däcket ligger runt 34 meter och det är här det mesta av värde finns att titta på. Ulrika fraktade säd när hon sjönk och det ser man rester av än idag . I övrigt är Ulrika mycket intakt hennes mast har dock vält åt babords sida . I fören finner du ett par rejäla ankare som är värda att titta på. Ulrika sjönk 1845 och står nu som ett vackert Kalle Anka vrak

Segelbåt sjönk (Tysken)
Ett sjödrama som kunnat få verkligt allvariga följder inträffade på onsdagseftermiddagen i Vättern utanför Motala. Det var en tysk segelbåt som gick till botten. Ombord befann sig en pappa med två barn, 8 och 14 år. Efter 90 minuter i vattnet räddades de av en fiskare från Motala.

Vraket står kölrätt med hissade segel på 20 meters djup . 

masten har nu ramlat

 

 

Tegelvraket

Tegelvraket återfanns av DK Octopus Juni 2008 .Djup 12meter

 

 

 

 

 

 

 

Kryger

Djup ca 5 till 15 m

Har tyvärr nu rasat ihop en del så bilden är ett minne

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlottenborgsvraket

Vraket ligger vid stora bron inne i Motala djup 6-10 meter.

 

 

 

Elsa af Lidingö

Elsa af Lidingö är ett nytt vrak i Vättern. DK Octopus Motala hade förmånen att sänka den på 21 m djup utanför Fjuk. En härlig båt att dyka på!

Uppdaterad: 13 NOV 2018 16:10 Skribent: Niclas Roos
Epost: This is a mailto link

Ordförande

Per Johansson

 

Kassör 

Tord Verf

E-Post: This is a mailto link

 


Från och med 2019 tar Niclas Roos över träningen

Fridykarledare:

Nicklas Roos

E-post: This is a mailto link
mobil: 070 170 48 28

 

 

 

Bg: 416-7284

Swish: 1231557768

Postadress:
DK Octopus - Sportdykning
Dk Octopus, Fabriksgatan 32
59137 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info