Hoppa till sidans innehåll

Hur djupt kan man dyka?


Med vanlig luft i dykartuberna kan man inte dyka djupare än cirka 50-60 meter. Orsaken till det är att det höga trycket på större djup gör att syret blir giftigt för kroppen.

Även andra fenomen (t.ex. kväveberusning) kan göra dykning på dessa (och även grundare) djup farliga, varför sportdykare vanligen tillämpar en betryggande säkerhetsmarginal.

För att undvika dykarsjuka krävs också (utom vid grunda dykningar) att dykaren återgår långsamt upp till ytan, med pauser på uppvägen. Ju djupare och ju längre tid dykaren har varit nere desto långsammare uppstigning, detta för att kvävet i blodet inte skall övergå i gasform och bilda bubblor. Detta begränsar den maximala dyktiden.

Med andra gasblandningar än vanlig luft kan möjligheterna ökas. Med nitrox, som består av luft med högre syrehalt och lägre kvävehalt än normalt, kan dyktiden förlängas. Däremot gör inte nitrox att man kan dyka djupare. Andra gasblandningar, heliox och trimix, ersätter allt eller delar av kvävet med helium. Med sådana gasblandningar kan man dyka betydligt djupare. Trimix består av syre, helium och kväve, heliox av bara syre och helium.

Med heliumblandningar har djup på cirka 300 meter uppnåtts. På stora djup används även så kallad mättnadsdykning, när dykaren gör många dykningar och lever lång tid under samma höga tryck som på det djup dykningen gäller. Han/hon transporteras mellan dykdjupet och dykfartyget i en dykarklocka och sover och äter i en tryckkammare på fartyget. På så vis behövs bara en enda, långsam, anpassning till normalt lufttryck efteråt

Uppdaterad: 13 NOV 2018 16:13 Skribent: Niclas Roos
Epost: This is a mailto link

Ordförande

Per Johansson

 

Kassör 

Tord Verf

E-Post: This is a mailto link

 


Från och med 2019 tar Niclas Roos över träningen

Fridykarledare:

Nicklas Roos

E-post: This is a mailto link
mobil: 070 170 48 28

 

 

 

Bg: 416-7284

Swish: 1231557768

Postadress:
DK Octopus - Sportdykning
Dk Octopus, Fabriksgatan 32
59137 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info