Hoppa till sidans innehåll

1999: Gullivers resa


La Paz, Baja California Sur, Mexico

Dag 1. (Lördag 16/10)

Göteborg - La Paz via Frankfurt, Los Angeles och Hermosillo. Ankomst Club Cantamar ca kl 22. Mycket trötta! Total restid, inkl. väntetid, drygt 25 timmar  . Gruppen består av 10 personer varav 5 är medlemmar i DK Sjökorna (Fredrik, Lena, Alexander Ehrenström, Mats "Böts" Börje och John Gulliver).

Dag 2. (Söndag 17/10).

De flesta hade sovit oroligt och gått upp mycket tidigt (05.30 - 06.00) trots att vi var så trötta i går kväll. Det där med tidsomställningen är uppenbarligen ibland ett problem även vid resa från ost mot väst. Efter att ha ätit en god frukost var det dags att lasta dykutrustningen ombord på båten färdig för avgång kl 08.30.

Dyk nr. 1: "Salvatierra" . Max djup 18 m.

Ett trevligt vrak efter en färja som sjönk 1976. Här finns stora stim med Spottailed Grunts, Golden Snappers etc, förutom enstaka Cortez Angelfish, Butterfly fish, Parrotfish, Surgeonfish. I vattenmassan kunde man även se Siphonophora (rörmaneter). De är inte stora men kan brännas rätt kraftigt. Sikt ca 20 m. Minimitemperatur 28 ° C (29 ° C i ytan).

Dyk nr. 2. Swanne Reef. Max djup 10 m.

Ett mycket trevligt grunt rev med jättestim med Spottail Grunts, Golden Snappers etc, många muränor (flera arter), en koloni med tusentals Garden Eels, ett antal åttaarmade bläckfiskar m.m. Bra sikt även här.

Dyk nr. 3: San Rafelito fyr. Maxdjup 18 m. Dålig sikt, ca 6 m, och klart mindre fisk här. John såg dock en fin bläckfisk, som var ute och jagade.

Sammanfattning: Inga hammarhajar eller mantor, ännu., men en lovande början.

Dag 3. (Måndag 18/10).

Avgång kl 08.30 igen. Vi skulle till sjölejonkolonin (Los Islotes) idag men efter en timmas gång insåg skepparen att sjön gick för hög och ändrade planen.

Dyk nr 1: Isla Ballena. Maxdjup 28 m. Stora klippblock och korallsandbotten. Sikt 25 - 30 m! En del stora Triggerfish, Groupers m.m. och en koloni Garden Eels. Ett helt OK dyk men inte det vi kommit hit för att se.

Dyk nr. 2. "Aquarius". Maxdjup 21 m. En ca 20 m lång lustjakt som sänktes för ett halvår sedan som ett dykobjekt. Helt penetrerbar. Inte mycket fisk eller påväxt ännu, förstås.

Dyk nr. 3 : El Corralito. Maxdjup 9 m. Ett grunt korallrev med alla de vanliga tropiska fiskar. Här såg vi bl a en bläckfisk och en juvenil Cortez Angelfish.

Sammanfattning: En ganska bra dykdag men man hoppas det skall sluta blåsa snart så att vi kan åka till de bästa dykställena och se den berömda "Señor Big", dvs mantor, hammarhajar mm.

To be continued.

Rapport 2

 

Dag 4. (Tisdag 19/10)

Avgång kl 08.30 med avsikt att åka till La Reinita och leta mantor men skepparen bestämde än en gång att sjön gick för hög och ändrade kurs till sjölejonkolonin.

Dyk nr. 1: Los Islotes. Maximidjup 12 m.

Närkontakt med otaliga sjölejon. Framförallt de tre månader gamla kutar var väldigt lekfulla och nyfikna. Några av oss upplevde en magisk stund i en stor grotta med ett tjugotal, som nafsade i våra fenor, drog i allt löst, tittade nyfiket in i masken, blåste bubblor osv. Fredrik är mycket stolt över att ha fått ett försiktigt bett i armen!

Dyk nr. 2: Los Islotes. Maximidjup 17 m.

Repris på första dyket plus att en del av oss gick lite djupare och undersökte klippstensbotten, där vi bl a såg en hyfsat stor Green Moray och en åtta-armad bläckfisk, som var ute och spatserade.

Fredrik, Böts och Per gjorde även ett kvällsdyk i hamnen och såg sjöhästar och en stor nackensnäcka.

Sammanfattning: En häftig upplevelse. Vi har uppnått ett av målen med resan och har bara mantorna och hammarhajarna "kvar". Fast vi blir naturligtvis inte ledsna om vi även får se en valhaj.

Dag 5. (Onsdag 20/10)

Avgång kl 06.30 och frukost ombord. På vägen ut lyckades några få syn på en liten val och ett par Mobuler (liknar manta men är bara ca 1 m mellan vingspetsarna) som hoppade högt ur vattnet. Under en kortare tid hade vi även en stor delfin framför båten.

Dyk nr. 1: La Reina. Maximidjup 25 m.

Hit åkte vi för att se mantor. De flesta gjorde också det, men ingen av oss Sjökor, tyvärr. Sikten jättebra, säkert 25 m, men det var otroligt strömt, så att vi fick dra oss fram med händerna, och vi såg ut som vimplar på ankarlinan under säkerhetsstoppen.

På väg till nästa dykplats såg en del av oss flygfisk.

Dyk nr. 2: "Salvatierra" igen. Maximidjup 18 m.

Det var mycket fisk, en del riktigt stora, och flera olika arter muränor även denna gång. Sikten var säkert 20 m och det var stark ström även här idag.

Dyk nr. 3: Swannee Reef ånyo. Maximidjup 9 m.

Det var inte lika bra som sist när vi var här, delvis beroende på strömmen, men vi såg flera Stonefish och Green Morays. Per och Böts fick syn på ett sjölejon. Som vanligt kunde man skåda Siphonophorer i vattenmassan.

Sammanfattning: Idag hade Sjökorna otur. Får vi se mantor i morgon månne?

 

Rapport 3

 

Dag 6. (Torsdag 21/10)

Avgång kl 08.30. Vi skulle till El Bajo ("sea mount"), där hammarhajarna finns, men fick ändra planen än en gång p g a sjögång. Vi bestämde oss att göra ett nytt försök i övermorgon med avgång redan kl 06.30 i hopp om att komma dit innan solen sätter fart på sjöbrisen.

Vi har hyrt ett spaningsflygplan i två timmar till i morgon för att leta upp en valhaj. De förekommer i La Paz-viken nu och sägs vara mycket lätta att upptäcka från luften. Kostnaden för detta är inte mer än 15 US dollar per person.

 

Dyk nr. 1: Old Sealion Colony. Maximidjup 25 m.

Här finns inte längre några sjölejon och det är ganska få fiskar men John såg en sköldpadda och en Bullseye electric ray (darrocka). Botten består av berg med stora klippblock och snäckskalsbotten. Sikt 20 - 25 m. Ingen ström.

Dyk nr. 2: "Salvatierra" (för tredje gången). Maximidjup 18 m.

Något sämre sikt idag men nästan ingen ström. Vi såg en stor Balloon fish, en ganska stor Grouper (havsaborre), en åtta-armad bläckfisk och flera muränor.

Dyk nr. 3: Nattdyk i hamnen vid dykcentret. Maximidjup 3 m !!!

Ett mycket roligt dyk trots det ringa djupet. Här finns 20 cm stora sjöharar, bläckfiskar, Arrow Crabs, meterlånga sjögurkor och sjöhästar, förutom en hel del fisk. John fick äntligen se sitt livs första sjöhäst.

Sammanfattning: Vi väntar fortfarande på Señor Big men är fast övertygade om att få träffa honom imorgon.

Dag 7. (Fredag 22/10)

Avgång kl 08.30.

Dyk nr. 1: Isla Ballena. Maximidjup 16 m.

Det var ingen vind idag och sikten var bra, säkert 25 m, men dyket bara medelmåttigt då dykplatsen är både art- och individfattig.

Dyk nr. 2: Isla Ballena, NO-sida. Maximidjup 12 m.

Här hade vi ett mycket trevligt dyk. Det finns två fina grottor, den ena mycket vacker med otaliga röda Gorgonior, gula anemoner, räkor och languster.

Snorkling med Señor Big.

Planet hittade tre valhajar åt oss: en bebis på 2 - 3 m, en på ca 4 m och en lite större, kanske 5 m. Den andra var mest samarbetsvillig. Vi kunde simma längs hela fisken, från stjärtfenan till huvudet, på en halv meters avstånd. Sikten i det planktonrika vattnet var inte mer än 4 meter, vilket naturligtvis vållade problem för fotograferna.

Sammanfattning: En mycket lyckad dag. Vi återkommer på söndag, förhoppningsvis med rapport om dyk bland hammarhajar och mantor.

 

Rapport 4

 


Dag 8. (Lördag 23/10)
Avgång kl 07.15 (skulle ha varit kl 06.30) efter att ha ätit frukost på hotellet.

Dyk nr. 1: El Bajo Norte (seamount). Maximidjup 34 m.
De flesta av oss hade glädjen att tillbringa flera minuter tillsammans med ett stim på 10 st ungefär 2 m långa hammarhajar (Scalloped Hammerheads). Katarina, Janne och John hade särskild tur då en haj vek av från stimmet och sam förbi dem på bara ett par meters avstånd. Sikt 20 - 25 m.

Dyk nr. 2: El Bajo Norte. Maximidjup 26 m.
John var den enda som såg en hammarhaj denna gång, och den var långt borta.

Dyk nr. 3: Swannee Reef. Maximidjup 10 m.
Det vanliga jättestimmet Spottail Grunts och Golden Snappers var förstås här, tillsammans med en Bumphead Parrotfish och ett stim 10-tal Mexican Barracudas.

Sammanfatning: ännu en mycket lyckad dag för de flesta, men Fredrik hade otur, såg ingen  hammarhaj.

Dag 9. (Söndag 24/10)
Avgång kl 08.15. Böts följde inte med idag på grund av "Montezumas Hämnd".
Ingen vind eller sjögång idag. På väg till dykplatsen såg vi en flock på ett par hundra delfiner och hade dem runt båten.

Dyk nr. 1: La Reina. Maximidjup 18 m.
Vi sam inom armslängd från 2 st 3 - 4 m stora mantor. Jättefina fototillfällen för Fredrik med flera. Vi avslutade dyket i en ravin med två sjölejon som underhöll oss på ett par meters avstånd. Nästan ingen ström. Sikt 30 m plus.

Dyk nr. 2: La Reina. Maximidjup 18 m.
Strömmen hade ökat nu. Vi såg bara en manta denna gång men den stannade med oss i hela 10 minuter! Vi hade dessutom närkontakt med en hyfsat stor sköldpadda och hittade en liten Green Moray i en ihålighet på ett gammalt, sönderbrutet vrak. Mantan kom och tog farväl av oss under säkerhetsstoppet.

På väg till nästa dykplats såg vi 4 - 5 späckhuggare.

Dyk nr. 3: "Salvatierra" för fjärde gången. Maximidjup 18 m.
Mot slutet av dyket hörde vi det omisskännliga ljudet av späckhuggare som kommunicerade med varandra. Ljudet kom närmare och närmare, men vi såg dem aldrig då sikten bara var 10 - 15 m. Besättningen och våra kamrater på båten berättade att de var alldeles i närheten av oss.

Sammanfattning: åtminstone jag, John, har aldrig upplevt en bättre dykdag. Stackars Böts!

Sammanfattning av hela resan (skala 1 - 5, Johns omdöme)
Hotellet: 4 poäng. Bekväma fräscha rum.
Maten: 3 poäng. Inte den frukost vi är vana vid men helt OK. Det samma gäller lunchen.
Dykbåten: 4 poäng. Mycket bekväm och välordnad. Bra stege.
Besättning: 4 poäng. Vänlig och hjälpsam.
Dykning: 4 poäng. Här finns dykning i världsklass om man vill se stora djur. Det är nog få andra ställen i världen som kan erbjuda ett säkert mantaställe, plus ett säkert hammarhajställe, snorkling med valhaj och dykning med sjölejon. Mjukkoraller finns dock knappast och reven är för det mesta ganska ointressanta.

I morgon har vi en dykfri dag och därefter åker vi till Los Angeles för ett par dagars sight-seeing och shopping.
Vi ses snart!

Det finns inget album kopplat till denna sida.


Postadress:
DK Sjökorna - Sportdykning
c/o Björn Molander, Skepparegången 8
41318 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info