Hoppa till sidans innehåll

2000: Skottlandsresan


slay, Hebriderna, Skottland 13-22 juli 2000

Mats Börje, John Gulliver, Björn Molander

 

Dag 1 13/7 Avgång Skandiahamnen 10.00 med " Scandinavian Princess".

 

Dag 2 14/7 Ankomst Newcastle 10.00. Ankomst Kennacraig 18.10 efter att ha kört ca 48 mil. Ajdå, färjan till Islay avgick 18.00!! Vi fick övernatta på "Bed and Breakfast" och ta första färjan nästa dag, med avgång kl 07.30.

 

Dag 3 15/7 Ankomst till Islay 9.25. Efter att ha letat en stund hittade vi till slut till dykcentret (ISLAY DIVE CENTRE) ca kl 10.00. Vi flyttade in i vår lilla lägenhet och packade upp dykutrustningen inför första dyket, ca kl 12.00.

 

Dyk 1 "Islay III", vraket efter en hjulångare som gick på grund i dimma 15 juli 1902, alltså på dagen för 98 år sedan. Vraket är mycket trasigt men bl a ångpannan går fortfarande att känna igen.

Max djup 12 m.

 

Dyk 2 Ruhba-na-Leacan, ett mycket fint naturdyk. Vi såg en åttaarmad bläckfisk, många sjöharar, flera nakensnäckor, många sjögurkor (Pawsonia saxicola – liknar lergökar), räkor, hårstjärnor, ett ägg från småfläckig rödhaj mm.

Max djup 18 m.

 

Dag 4 16/7 Vaknade till strålande solsken. Åt en bastant skotsk frukost och så iväg till hamnen och dykbåten.

 

Dyk 3 Tarr Sgeir, en "pinnacle" (grundtopp) med klyftor och stenar. John fångade en stor krabba som vi åt till förrätt till kvällen. Vi såg även mängder med simkrabbor, sjögurkor, nakensnäckor, hårstjärnor mm.

Max djup 22 m.

 

Dyk 4 Sound of Texa, ett härligt driftdyk. Böts och Björn samlade nio stycken pilgrimsmusslor, som vi åt gratinerade till middag.

Max djup 15 m.

 

Dyk 5 "Limelight", ett fraktfartyg på 27 m som gick på grund i en storm 1966. Vraket är brutet i två delar. Vi dök på fören. Här såg vi en åttaarmad bläckfisk, bl a.

Max djup 13 m.

 

Dag 5 17/7 Ännu en härlig, solig dag med knappt någon vind.

 

Dyk 6 Ytterligare en "pinnacle". Här hade ingen dykt tidigare. Toppen var på 15 m och den sluttade brant till 38 m. Böts och Björn såg en småfläckig rödhaj. Vi såg även stora krabbor, simkrabbor, nakensnäckor, ett stim småsej mm.

Max djup 25 m.

 

Dyk 7 "John Strachan", en så kallad "puffer" – en särskild typ av ångfartyg som var mycket vanlig i västra Skottland i början av 1900-talet. Vraket är ca 27 m långt och är tämligen helt. Det finns mycket liv på vraket (stora räkor, nakensnäckor mm).

Max djup 8 m!

 

Dag 6 18/7 Fortfarande fint väder.

 

Dyk 8 "God’s Garden" (Mull of Oa), två mycket vackra raviner med mycket liv, bl a två bläckfiskar och en havsål.

Max djup 21 m.

 

Dyk 9 Ruhba-na-Leacan, ett snabbt driftdyk. Vi drev ca 2 km (med ytmarkeringsboj) över kuperad botten, såg en liten bläckfisk och många stora krabbor. Jätteroligt dyk.

Max djup 21 m.

 

Dyk 10 Ardbeg Pier, en gammal stenbrygga med många hål och sprickor. Vi hittade två havsålar, en hummer, många krabbor och diverse smörbultar förutom de vanliga trollhumrarna, simkrabborna mm.

Max djup 3,5 m!!

 

Dag 7 19/7 Strålande väder igen! Vi har osannolik tur med vädret. Hebriderna är annars kända för att vara ett av de blötaste och blåsigaste ställena i Storbrittannien.

 

Dyk 11 Ardmore Point. Vi såg mängder med knubbsälar med ungar, ett par rådjur och en häger på väg till dykplatsen. Under dyket såg vi tusentals sjöpennor, ett antal långkloiga trollhummrar (Munida rugosa) och många fina anemoner. Vi plockade 14 st pilgrimsmusslor under dyket.

Max djup 17 m.

 

Dyk 12 "Shuna", vraket efter ett 80 m ångfartyg som gick på grund i en storm 1936. Vraket är helt sönderslaget och utspritt på botten. Vi såg hundratals sjöharar och många nakensnäckor på taren. Björn fångade två fina krabbor, så det blev pilgrimsmusslor och krabba till förrätt igen. Böts hade ett kallt, vått dyk – John var lite slarvig när han stängde hans dragkedja….

Max djup 15 m.

 

Dyk 13 Port Ellen Pier, ett trevligt nattdyk. Vi såg många havskräftor, en guldmus, en nakensnäcka, många tejstefiskar, räkor, pilgrimsmusslor, stora sjörosor, krabbor och simkrabbor. Björn såg en stor hummer.

Max djup 6 m.

 

Dag 8 20/7 Vår sista dag på Islay och vädergudarna ler mot oss in i det sista.

 

Dyk 14 Peak off Lagavulin, en "pinnnacle" som går från 15 m till 27 m. Vi fångade en stor hummer, två krabbor och ett tjugotal pilgrimsmusslor. Det blir hummersoppa och krabbpate’ till middag! Vi såg även många långkloiga trollhumrar och ett par sjöharar.

Max djup 26 m.

 

Dyk 15 The Bodhu, ett långsamt driftdyk. Här såg vi många sjöharar, flera nakensnäckor, många sjögurkor och några krabbor och pilgrimsmusslor.

Max djup 17 m.

Därmed är vi färdigdykta för denna gång. Vi tar färjan från Islay ikväll och övernattar på fastlandet. Det blir tidig uppstigning i morgon bitti och ca 48 mils bilresa till Newcastle. "Scandinavian Princess" seglar från Newcastle kl 15.00 imorgon och vi är hemma I Göteborg ett dygn senare, dvs på lördag eftermiddag. Tilläggas ska att vi hann med ett besök på Lagavulin whiskydestilleriet under eftermiddagen samt att Gus, vår värd och dykledare, underhöll oss en kort stund med säckpipsmusik. Det blev en härlig avslutning på resan. Vad gäller dykningen är det framförallt naturdykningen som vi kommer att minnas. Eftersom dykningen genomgående är relativt grund blir det långa, härliga dyk med för oss ovanliga djur.

Det finns inget album kopplat till denna sida.

Postadress:
DK Sjökorna - Sportdykning
c/o Björn Molander, Skepparegången 8
41318 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info