Hoppa till sidans innehåll

2001: Stollarnas paradis


Dagen före nyårsafton träffades sju stycken sjökor på Stig Center kl 07.45.

Det var "Divingtime"

Vi skulle till Hamburgersund och Dyk Leif. Vädret var det perfekta, snöfall, minus tre grader i Göteborg och minus 6 i Hamburgersund.

Vinden var under kontroll ca 6-8ms

Leif hälsade oss välkomna i 30 cm nysnö utanför huset och grannar i full färd med att skotta, vi skulle ut och dyka.

Redan på plats var Berit, en mogen tjej från Värmland så tillsammans med John G, Anders S, Dan T, Conny P, Böts, Robert och jag

blev åtta dykare.

 

 gruppb1.jpg (24897 bytes)

Efter genomgång och fyllning av en flaskor bar det av till båten där nästa överaskning  väntade. Vi, dvs Böts och John, vara tvungen att skott däcket fritt från snö innan vi kunde borda båten.

nyår00.jpg (29477 bytes)  

När båten väl var lastad stävade vi sakta och lungt mot Värderöarna där vi skall gör det försat dyket. Vi hamnade på ett ställe som heter Rågstuten.

Denna plats bjöd på tre olika dykmöjligheter och som på alla moderna dykcenter kunde var och en välja vilket som skulle utforskars och båten plockade upp oss där vi kom upp, inga hemsim med andra ord.

Böts, John, Person och jag valde "Ravinen" vilket visade sig vara en ganska vid spricka med branta väggar. Eftersom det var mulet och mörket var alla fiskar hemma och sov, däremot kunde man se krabbor, kuddstjärnor och flera stora solstjärnor. Några såg som vanligt både nakensnäckor , sjöharar och spökräkor, men vi med taskig syn får nöja oss med sjöborrar och dödman hand.

Kylan ovanför vattnet ställde till en del spratt bl.a så frös någon regulator men den tinade upp när den kom i vattnet, dock inte för alla. Däremot fick skepparn stå med en gasolinfravärmare och smälta isen från framrutan för att kunna se ut. Han hade inte varit med om tidigare att det hade frysit på på detta sättet ute vi väderöarna tidigare.

Mellan dyken passade Leif på att ta båten in mot land medan vi andra satte i oss en alldeles fantastiskt god thailänsk lunch och en kopp kaffe efter det.

När det börja skymma skulle vi göra andra dyket, platsen blev Ledskär i Hamburgersunds skärgård. Nu var det inte lika kul att ta på sig alla djupfrysa grejor händerna stelnade fort till och det var rena iskanan på däcket. Slutligen hade alla fått på sig sina utrustningar och var på väg i, då konstaterade jag att min Octapus inte ville vara med, trots 10 min i vattnet (-2gr C i ytvattnet)ville den inte ge med sig så det blev inget andra dyk för mig.

De andra ville dock göra gällande att detta var nästan lika bra dyk som det första, med både hummer, trollhummerkrabbor och nakensnäckor. 

Här är några exempel från Anders Scheerstens kamera på vad vi kunde se.

 

Aplysia punctata.jpg (44102 bytes)

Astereas rubens.jpg (31964 bytes)

Polycera quadrilineata.jpg (38635 bytes)

Porania pulvillus.jpg (67410 bytes)

Urticina felina1.jpg (62603 bytes)

Cancer pagurus.jpg (44761 bytes)


Ciona Intestinalis.jpg (60415 bytes)


 

När alla var ombord började återfärden och vi var tillbaks i Göteborg vid 18 tiden en  mycket trevlig dykdag var till enda.

 

 

Roland  (med ass av John och Anders)

Det finns inget album kopplat till denna sida.

Postadress:
DK Sjökorna - Sportdykning
c/o Björn Molander, Skepparegången 8
41318 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info