Hoppa till sidans innehåll

Klubbhelg vid Gullmarsfjorden

29 OKT 2018 13:05
I helgen sammanstrålade 9 sjökor och 3 kalvar för dykning och boende på Dykcentrum i Gullmarsfjorden hos Nicholas Bremell.
  • Skapad: 29 OKT 2018 13:05

Dykcentret ligger strax ovanför Fossens camping och är ombonat, med smakfull interiör och väl fungerande dykfaciliteter. Man tar sig med egen bil till de traditionella dykplatserna och fyller sedan luft eller nitrox på dykcentret. Vi hade beställt både lunch och middag från Nicholas, som är en duktig kock, och frukost ingick i boendet. Pga sjukdom blev dock den planerade båtutfärden inställd. 

Tyvärr var sikten generellt sett dålig och det var med mycket silt på botten. Det blåste en kall, nordlig vind, som framför allt var kännbar på lördagen, vilket gjorde att kylan blev ganska påtaglig på land. Dock var det ganska uthärdligt i vattnet, ca 12 grader på både yta och djupet. Solen sken på oss så gott som hela helgen och gav oss fina höstdagar.

Fredag

Tre dykare gjorde ett första dyk under eftermiddagen i Ormestad, åt höger. Fokus låg på att dyka länge, mer osäkert hur kvaliteten var med tanke på sikten.

Till nattdyket var det sju dykare, som visserligen klarade sig från regn i Hällebäck, men nu hade kylan tilltagit. Mycket mareld i ytan och inte minst kammaneterna lös självlysande bollar i mörkret. Här sågs mycket bläckfisk – inte bara den vanliga Sepietta owniana, utan även minst två andra arter. Väldigt mycket klarbult och krill i det fria vattnet. På säkerhetsstoppet omsvärmades vi av ett stort stim med taggmakrill som jagade och följde lamporna.

Lördag

På förmiddagen dök vi på Fossens camping, nere vid båthamnen med ett kort och uppfriskande ytsim förbi ön vidare västerut. Detta dyk kan inte göras när campingen och hamnen är öppen. Dykplatsen i sig var ganska fin med varierande terräng, avsatser, klippblock och mjukbotten, men sikt och bottensilt gjorde platsen orättvisa.

På eftermiddag anslut sig ytterligare två dykare, somliga dök i Jordfall, medan andra valde Skår. Något bättre sikt, men egentligen fortsatt dåliga förhållanden. Efter en god och trevlig middag valde halva gänget att göra ytterligare ett nattdyk i Hällebäck, medan resterande prioriterade samkväm. Nattdyket bjöd ånyo på stim med taggmakrill och givetvis bläckfisk.

Söndag

Förmiddagsdykning gjordes vid Ormestad, denna gång på väggen åt vänster. Sikten var något bättre, men fortfarande inte bra. Med en uppskattad total bottentid på mellan 50-60 timmar, så är det förståeligt att det var lagom att åka hem i lugn och ro efter söndagens lunch. Totalt sett var det en mycket lyckad och trevlig helg och jag vill därför rikta ett till alla medverkande! 

/Patrik

Skribent: Andreas Kron
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
DK Sjökorna - Sportdykning
c/o Björn Molander, Skepparegången 8
41318 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info