Hoppa till sidans innehåll

Taekwondo


Taekwondo är namnet på ett självförsvarssystem, som förädlats till en kampsport, och har sin djupaste tradition i den koreanska historien i åtminstone 2000 år. Kännetecknet för taekwondo är användandet av händer och fötter i kampen för att hålla motståndaren på avstånd.

Taekwondo är uppbyggt av tre ord, TAE, KWON och DO. TAE betyder FOT, KWON betyder HAND, DO betyder det mentala och fysiska sättet att utöva något. Med andra ord, det mentala och fysiska sättet att använda foten och handen i kamp, självförsvar och vardagsliv.

Alla rörelser är byggda på en defensiv anda då taekwondo är utvecklad från självförsvar mot fiendens angrepp. Då taekwondo förbättrar hälsan, välbefinnandet och kroppens balans tjänstgjorde den som medicin för folket som levde ett hårt och strävsamt liv i dåtidens Korea. Det viktigaste för taekwondo som kampsport är inte att det är en utomordentlig självförsvarskonst utan att den ger utövaren självförtroende. Det gör utövaren generös i hans möte med svagare individer.

Den moderna Taekwondo grundades 11 april, 1955 genom en sammanslagning av Koreas dåvarande största budostilar. Idag finns två stora organisationer; ITF (International Taekwon-Do Federation) som grundades 1966 och WTF (The World Taekwondo Federation) som bildades 1973. ITF förknippas med traditionell Taekwondo och WTF satsar hårt på sporten Taekwondo (WTF är den officiella idrottsorganisationen i OS).

Uppdaterad: 03 JAN 2012 22:54 Skribent: Reza Abrishami

Postadress:
Dala Taekwon-do Akademi - Taekwondo
Reza Abrishami, Hägerstigen 23
78450 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0243224624
E-post: info@dalataekwondo.c...

Se all info