Hoppa till sidans innehåll

Hur tävlar man?


Tävling är uppdelad i två avdelningar, KAMP(Kyorogi) och MÖNSTER (Poomsae).

Kamp

Kamp utföres mot en motståndare på en kampområde som är 8x8 meter. För seniorer damer och herrar gäller 8 viktklasser och för juniorer damer och herrar gäller 10 viktklasser. Effektiv matchtid är 3 ronder x 2 min med pausvila på 1 min mellan ronderna. Det gäller att under rigorösa regler skaffa sig poäng genom slag och sparkar på tillåtna träffytor som för ändamålet är försedda med godkända skydd. Spark på benen och slag mot huvudet är strängt förbjudna.  

Mönster

Ett mönster är en inövad blockering, slag och sparkserie som skall följa ett förutbestämt rörelseschema. Tävlingar genomförs individuellt eller i lag (synkron) på motsvarande yta som kamptävling. En jury utser via poängbedömning segraren som är den tävlande som i sitt utförande avvikit minst från det av arrangör eller juryn fastställda mönstret för tävlingen.

Olympiaden

Den olympiska elden tändes då sporten godkändes av Internationella Olympiska Kommittén (IOC) den 17 juli 1980 i Moskva. 1988 d.v.s åtta år efter godkännandet visades den för första gången på TV för miljoner människor under invigningen av OS i Söul. Under detta spel och även under följande OS i Barcelona 1992 var taekwondo med som en uppvisningsgren. 4 september, 1994 beslutade IOC att lägga till sporten Taekwondo till programmet. Taekwondo gjorde alltså debut som en officiell olympisk idrottsgren i OS i Sydney år 2000. I OS i Sydney år 2000 gick tävlingen i 4 viktklasser för både damer och herrar. För övrigt gäller samma regler som i övrig kamp.

Uppdaterad: 01 FEB 2012 20:40 Skribent: Reza Abrishami

Postadress:
Dala Taekwon-do Akademi - Taekwondo
Reza Abrishami, Hägerstigen 23
78450 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0243224624
E-post: info@dalataekwondo.c...

Se all info