Hoppa till sidans innehåll

Karatens och Itosu-kais historia


Hur karaten utvecklades på Okinawa

Den moderna karaten är cirka 150 år gammal och har sina rötter från Okinawa, en ögrupp söder om det japanska fastlandet. Karatens rötter sträcker sig tillbaka till 600-talets Kina där kampkonsten kung-fu utvecklades i Shaolin-templen.

Okinawa var under en lång tid en bricka i maktspelet mellan Japan och Kina, som låg i ständig maktkonflikt med varandra. På 1300-talet började Kina skicka ambassadörer till Okinawa och i samband med detta introducerades kung-fu från Shaolin på Okinawa.

På 1600-talet invaderades Okinawa av den japanska Satsuma-klanen, som skapade en stenhård militärdiktatur styrd av samurajer. I samband med detta infördes ett förbud för Okinawabor att bära vapen. För att kunna försvara sig utvecklade Okinawaborna en vapenfri stridskonst (te), baserad på kung fu från Shaolin. Te, som betyder hand, blev ursprunget till karaten (kara-te).

På 1800-talet upplöstes det japanska feodalsamhället och Okinawa blev en fullvärdig medlem i det japanska kejsarriket. När man nu inte längre behövde praktisera stridskonst för att försvara sig mot härskarna från fastlandet utvecklades karaten mer och mer till en (kamp)sport. Nya varianter av te, såsom judo och kendo, utvecklades också under denna period.

Vid mitten av 1800-talet var det framför allt tre skolor som var betydelsefulla på Okinawa: Shuri-te som grundats av Sokon Matsumura, Tomari-te som grundats av Kosaku Matsumora och Naha-te som grundats av Kanryo Higaonna.

 

Uppdaterad: 01 JUL 2014 21:15 Skribent: Robert Karlsson Di Francesco

Postadress:
Danderyds KK - Karate
Göran Crafoord, Valls backe 5
18239 Danderyd

Kontakt:
Tel: +46705989232
E-post: This is a mailto link

Se all info