Hoppa till sidans innehåll

Åland 2014


Det är nu många år i rad som DSK's yngre atleter åkt till Åland på vårläger. I år åkte sjutton barn mellan nio och tolv, fem föräldrar samt två tränare. För många barn var det första lägret och säkert ett alldeles lagom stort äventyr med bra blandning mellan lek och lite tuffare träning tack vare tränarna Ylva och Ellens väl genomtänkta övningar.

Lägret började med att vår fyrafordonskaravan på fredag em åkte från Danderyds gymnasium till färjan i Grisslehamn genom ett regnigt Roslagen. Väl på färjan var intrycket att tax-free-butiken måste länsats på det mesta av godiset av våra ungdomar. Efter det att reseledaren bjudit på lite extra sight-seeing anlände vi till det prisvärda hotellet Cikada. Efter inkvartering och middag spelade vi fotboll på en närbelägen skolas grusplan, tveklöst snyggaste målet gjorde Hanna. Sen hände något mycket ovanligt; en ny aktivitet gjorde debut på Ålandslägret nämligen Frisbee. Det var Ylva som tänkte utanför boxen för när DSK åker på läger är det mesta tradition och i det närmaste otänkbart att ändra på, exempelvis MÅSTE samtliga luncher intagas på Ålands svar på McDonalds som heter Hesburger.

Efter dessa aktiviteter gick faktiskt alla barn snällt och lade sig.

På lördag körde vi två friidrottspass. Före lunch övades det starter, höjd- och längdhopp samt hur man undviker att bli kullad av godismonster. Ett tag lyste solen på oss, det var ungefär samtidigt som Maria B ordnade fram en kaffetermos. Att då stå där på den fina Wiklöf Holding Arena, se barnen trivas och idogt träna på och smutta på sitt kaffe - bättre än så blir det inte!

Efter lunch var det hinder, spjut och diskus på programmet. Det var härligt att se barnen springa och hämta sina redskap efter kasten, här ville man verkligen ta vara på tiden! Lite med tanke på kommande Stafett-DM så övades sedan växlingar, här kunde man tydligt se att övning ger färdighet och alla barnens "häpp" (man ska säga så just före själva växlingen) ljöd över nejderna.

De som ville badade sedan bastu på hotellet. Efter middagen spelade vi boule och kubb. Intressant nog verkade inget barn ta någon skada av dessa low-tech-aktiviteter, de flesta lät till och med bli att knappa på sina smartphones under tiden. Någon liten dos av melodifestival unnade barnen sig men mig veterligen var det ingen som överdoserade. Finland är ju en timme före oss så melodifestivalen går alltså ännu senare där.

Utcheckning och packning gick även det smidigt och alla barn imponerade med sinne för ordning och reda samt respekt för överenskomna tider.

Tillbaka till arenan för en omväxlande mångkamp där grenarna var poängkula, stående längdhopp, hinderbana, 60m och limbo. Tror Alexander klarade 70 cm i limbo, det är rätt lågt det! De mest tävlingsinriktade klagade lite på det orättvisa i att de kortaste barnen gynnades i limbon utan att tänka så mycket på att långa ben gav fördelar i alla andra grenar.

Efter lunchen (Hesburger förstås) körde vi jägarspringning i skogen som ligger lite ovanför själva arenan. Vi delades in i lag och alla lagen lyckades förbättra sina tider gång från gång. Bra kämpat! Lagom svettiga passade det sedan perfekt att besöka Mariehamns fina badhus. Här var de verkligen tuffa med vilka typer av badbyxor som var OK att använda, som tur var lånade de ut reglementsenliga byxor. Extra glad för detta var Matteus efter det att han i tio minuter försökt få på sig sin lillebrors två nummer för små byxor dock av rätta modellen. Cold never bothered me anyway verkade många barn tycka när de utan tveksamheter även badade i havet.

Sen hade vi fest på bananer, festis, russin och mariekex och så iväg till färjan som skulle avgå 18.30. Smart nog hade vi bokat dagens rätt på färjan vilken även innebar reserverade bord. Två timmar tar färjan, en och en halv bilresan så ganska exakt 21.00 kunde vi rulla in på Danderyds gymnasium igen. 

Sammanfattningsvis ett jättebra läger tack vare en utan undantag positiv attityd hos alla barn, föräldrar och tränare. 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:20
Skribent: Ludwig Jonsson

Postadress:
Danderyds SK - Friidrott
Danderydsvallen
18238 Danderyd

Besöksadress:
Noragårdsvägen 46
18238 Danderyd

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info