Hoppa till sidans innehåll

Bruksridning


TIPS OCH INFORMATION FÖR DRK'S KLUBBTÄVLINGAR

 

I bruksridning tävlar alla mot alla, hästar mot ponnyer, juniorer mot seniorer. Tävlingsformen härstammar från brukskörning och uppkom som pausprogram. Man krympte måtten på banan för att den skulle passa ett smalare ekipage och vips hade man åstadkommit bruksridning.

 

Tävlingens genomförande

Tävlingsdagen inleds med en banvisning, där banbyggaren går igenom och visar alla moment på banan, samt svarar på frågor.

Varje ekipage börjar och slutar sin runda i funktionskontrollen. Där visas hästen vid hand i skritt och trav. Utrustningens skick och hästens rykt och vård kontrolleras – glöm inte att kratsa hovarna! Ryttaren sadlar hästen och sitter upp på domarens begäran. Allt bedöms och poängsätts. Därefter får man klartecken att beträda banan.

Banan består av ca 10-12 moment som alla testar ekipagets precision, t.ex. halter, vändning i trångt utrymme, hämta och lämna föremål, osv. Varje moment bedöms av en funktionär som antecknar eventuella straffpoäng, dessutom finns en domare under ridning som bedömer ekipagets hela framfart på banan.

Särskilda regler

Hästen måste vara minst 4 år, sadel är obligatorisk, bettet måste vara minst 9 mm i diameter, inga hjälptyglar är tillåtna.

Ryttaren skall ha hjälm, lämpliga skor och lämplig klädsel, samt vara hel och ren.

Dispenser brukar medges men måste sökas från tävlingsledningen i förväg (ej på tävlingsdagen), helst i samband med anmälan. Vid frågor kontakta tävlingsansvarig (finns angivet i propositionerna).

Bedömningar

I bruksridning liksom brukskörning tävlar man med poäng som i många andra discipliner. Enda skillnaden är att man ska ha så lite poäng som möjligt. Klarar man en nolla är man mycket duktig!

Om man inte klarar ett moment får man ett litet u vilket innebär att man blev utesluten på just det momentet. Om man lyckas rida momenten i fel ordning eller missar ett moment, t.ex. 1-2-4-5-6 osv., eller vid tidtagning överskrider den väl tilltagna maxtiden blir man TOTALT utesluten och får ett stort U.

Alla får rosett vid klubbtävlingen i DRK utom de som blivit totalt uteslutna (stort U)

De olika momenten och hur de bedöms finns beskrivna utförligare i ett särskilt TR (tävlingsreglemente) som finns att beställa från JUF (Jordbrukare Ungdomens Förbund)

Tips: ett utmärkt sätt att lära sig bruksridning är att ställa upp som funktionär!

 

Länk till JUF:s TR För Bruksridning

 

LYCKA TILL PÅ TÄVLINGEN!!

Uppdaterad: 12 MAR 2013 21:34 Skribent: Tuula Kettunen

 

123 264 30 88

 


 

     VÅRA SPONSORER    

Ackarby Hundpensionat

Eriksson Bygg

MMV

ProVab

Österbybil

stromsbergs---ppslakt-120426web-1

Save

Save

Postadress:
Dannemora RK - Ridsport
Tuula Kettunen, Buddby 135
74893 Österbybruk

Kontakt:
Tel: 0707304456
E-post: This is a mailto link

Se all info