Hoppa till sidans innehåll

Hoppning


TIPS OCH INFORMATION FÖR DRK'S KLUBBTÄVLINGAR

 

DRK har inte vaccinationstvång eller Grönt kort tvång, men vi har TR (tävlingsreglementet) som riktlinje. Dispens kan sökas på avvikelser, vid anmälan eller på tävlingsdagen. Är du osäker, fråga domaren.

 

Tävlingens status

Alla tävlingar har en status. Den lägsta är KLUBBTÄVLING. På klubbtävling får bara klubbens egna medlemmar delta. Som medlem räknas den som betalat ordinarie helårsavgift. På klubbtävling får alla klasser finnas.

 

3-årig häst/ponny och yngre får inte tävla. Vill du veta mer exakt så kan du titta i TR för hoppning.

 

Klasser

DRK tillämpar tre olika klasser.

Blåbärsklass – för ryttare eller häst som är nybörjare, ung som gammal. I denna klass är det tillåtet att ha medhjälpare (ex. ledare) och alla ekipagen får en blåbärsrosett och 1 KM-poäng, oavsett fel (dock ej vid uteslutning).

Clear round – här får du vid godkänd ritt en rosett och 2 KM-poäng.  I denna klass är det inte tillåtet med medhjälpare. Vid banhoppning får ekipaget göra en omstart mot en extra kostnad om ekipaget inte klarat första omgången.

Tävlingsklass – här tävlar du mot andra ekipagen i klassen. Rosett och KM- poäng är beroende av din placering. (Gäller ej vid uteslutning).

Höjderna i respektive klass anges i propositionen och du väljer vilken/vilka höjder som passar dig. Häst/ponny får endast starta två ggr under tävlingsdagen.

 

När du går banan

Var noga med att gå exakt de vägar du tänker rida sedan. Dels märker du då om det finns några gropar som hästen kan snubbla i, dels minskar risken att du svänger för tidigt när du rider. Koncentrera dig på att gå banan, gå inte och prata om annat med kompisen. Gå omhoppningsbanan också, för det får du ingen möjlighet att göra senare.

 

När du hoppar banan

Tänk på startlinjen och mållinjen som hinder. Då minskar risken för att du rider över dem åt fel håll, eller slutar rida för tidigt.

 

Olika bedömningar

Vilken typ av bedömning som tillämpas på tävlingen anges i propositionerna, vanligtvis i samband med de olika klasserna.

Avd A

Första olydnaden (vägran, istadighet) ger 4 fel,  andra olydnaden ger 8 fel och tredje olydnaden uteslutning. Om uteslutningen beror på olydnad får ekipaget hoppa hinder nr 1 innan man lämnar banan.

Rivning av hinder ger 4 fel.

Omkullridning/avfallning ger uteslutning. Hos DRK måste ekipaget gå av banan.

Överskriden maxtid ger 1 fel per påbörjad sekund i både grundomgång och omhoppning. Om tillåten tid (=dubbla maximitiden) överskrids blir man utesluten. Om DRK använder maxtid/tillåten tid finns det angivet på banskissen.

Bed A

Endast grundomgång. Ryttare med samma antal fel är likaplacerade. Används alltid i unghäst- och ungponnyavdelning. Klass med bed A behöver inte ha en särskild unghäst/ungponnyavdelning.

Clear Round

Utförs lika som bedömning A. Ekipage som inte är felfritt får starta en gång till mot särskild startavgift. Rosett delas ut till ekipage som är felfria i första försöket. DRK delar ut rosett även i andra försöket om man är felfri. Klass med bed Clear Round behöver inte ha en särskild unghäst/ungponnyavdelning.

Bed A:0

Endast grundomgång. Ryttare med samma antal fel skiljs åt genom tiden. Är tiderna också lika så är ryttarna lika placerade. Bedömning A:0 får inte finnas i 1.00 m och lägre för häst, lätt B och lägre för ponny. Bed A:0 är dock tillåtet även i lägre klasser vid 'hoppning i 2 faser'.

Hoppning i två faser

Första fasen består av en bana med 7-10 hinder, bedömningen är A eller A:0.
Ekipage som är felfria i första fasen fortsätter direkt på andra fasen som består av 4-6 hinder med bedömning A, A:0 eller C. Fas 1 och fas 2 behöver inte ha samma bedömning. Mållinjen för fas 1 är startlinjen för fas 2.

Vid lokaltävling och lägre kan en paus läggas in mellan fas 1 och fas 2. I så fall ges ny startsignal till fas 2. Efter ny startsignal har ryttaren 30 sekunder på sig att starta fas 2. Tar det mer än 30 sek så blir ekipaget uteslutet ur fas 2. Ekipagens inbördes placering avgörs enligt de bedömningar som används i de två faserna.

 

LYCKA TILL PÅ TÄVLINGEN!!


Uppdaterad: 12 MAR 2013 20:49 Skribent: Tuula Kettunen

 

123 264 30 88

 


 

     VÅRA SPONSORER    

Ackarby Hundpensionat

Eriksson Bygg

MMV

ProVab

Österbybil

stromsbergs---ppslakt-120426web-1

Save

Save

Postadress:
Dannemora RK - Ridsport
Tuula Kettunen, Buddby 135
74893 Österbybruk

Kontakt:
Tel: 0707304456
E-post: This is a mailto link

Se all info