Hoppa till sidans innehåll

Gubbgympa


 

Välkommen till Gympagubbarnas hemsida!

 

ALLA TRÄNINGSPASS INOMHUS ÄR INSTÄLLDA TILL VIDARE  

Strömtorpsskolan är inte stängd och viruset har kanske inte nått grundskolorna i Degerfors, men det var bra om vi ställer in gympan. Viruset kan överleva från barnens gymnastik på dagen till gubbgympan på kvällen, även om det senaste beskedet är att barn inte har smittat äldre nu under våren och sommaren.

 

VILL DU TRÄNA UTOMHUS I HÖST?

Ove Häggström är ledare för gruppen. Mobil 070-5806181. Ring och anmäl dig eller kom direkt till Råbäck.

Måndagar och torsdagar klockan 18.00 vid Råbäck, samling på parkeringen. I Råbäck finns belysningen och träningen kan fortsätta där även om det är mörkt efter klockan 18.00.

 

Det var Anna-Lenas och Jaanas idé och så här tänkte de att det skulle fungera:

. att det är viktigt att fortsätta motionera

. viktigt att i någon form träffas för samvaro

. man kan träffas vid samma ställe varje vecka eller olika ställen

. ex start vid Råbäck, gå/lufsa/jogga ett varv. Olika övningar vid startplatsen + att vid Råbäck finns ett utegym. 

exempel på platser kan vara:- Degernäs, runt uddarna- Stora Valla, runt området- Strömtorp, runt området. (Hitintills har träningen varit i Råbäck och då det finns belysningen där, blir träningen i Råbäck även i fortsättningen).

- Närvarokoll (för aktivitetsbidragens skull)

- 100 kr i medlemsavgift betalas kontant till Ove eller swish till Bertils mobil 076-82569125.

Du kommer bilande, cyklande, joggande eller gående till U-gympan och duschar hemmavid. 

___________________________________________________________________________

Klicka här och titta på bilder från utflykten i fjol:

Utflykten 2019

__________________________________________________________________________________________

 

Råbäcks utegym 

Idag var jag till Råbäck och tittade på utegymmen, men jag provade inte på det.  

Jag har varit till lasarettet och de undersökte hjärtat med ultraljud. Nu har jag fått besked från överläkare Julio Loayza att mitt hjärta har god pumpförmåga, men att jag har ”ett måttlig fel i oartaklaffen, men att det är stabilt och har inte progredierat”. Det betyder att det varken blivit sämre eller bättre. Vidare skrev han att jag har ett planerat återbesök på hans mottagningen, men han skrev inget datum. När jag kommer dit ska jag fråga honom hur mycket jag kan anstränga mig och ifall jag är dödsdömd om jag råkar ut för Covid-19. Idag gick Anita och jag en promenad på trettio minuter och, det är klart, inte är konditionen som den har varit.  

Ove Häggström och jag har SMSat till varann. Han tycker inte att ni är så många på träningen och önskar att fler ställde upp och gärna tillsammans med respektive gummor.  Eller varför någon annan intresserad bekantskap? Jag tycker inte det är så få som har ställt upp! Det blir ju lite skillnad mot att vara inne i en gympasal där det är ungefär samma rumstemperatur varje pass och man kan basta och duscha efteråt. Men nu lever vi i coronatiden, får hoppas på vaccin och hålla igång på annat sätt. Då tycker jag det skulle vara perfekt med uteträning i Råbäck där det också finns ett utegym, som jag inte kan rekommendera då jag inte provade på det idag. Men jag kan rekommendera den friska luften och syret som träden i skogen levererar. 

 //BA 7 oktober 2020

 

________________________________________________________________________________________________-

Träning i Råbäck 

Ove rapporterade att det går bra och att alla deltagare är nöjda med träningen i Råbäck. Det blir på samma plats även idag och på måndag. Varje träningspass har haft vackert väder hittills och så blir det också i kväll, även om det blir lite mer moln enligt prognosen. I helgen blir det en del regn, men på måndag är det sol igen. Det är roligt att så pass många är med, men det finns plats för fler utan att distansen till varann blir för nära som det skulle bli om vi tränade inomhus. 

Igår blev det ett bakslag för Astra Zeneca när en person fick en svår biverkning av vaccinet som de har tagit fram. Så vi får vänta med inomhusträning ett tag till och hoppas att det inte blir någon andra våg. Det får bli utomhusträning hela höstterminen om inte vädret ställer till det. 

//BA 10 september 2020

_______________________________________________________________________

Uteträning 

Det blev ett lyckat träningspass i måndags kväll i Råbäck. Tio träningsvilliga ställde upp och utomhusgympaledaren Ove Häggström tog med sin hustru Birgitta. Det finns ett UTEGYM i Råbäck som alla testade. En barkbana finns där också och det är frivilligt att gå eller jogga en liten bit och tillbaka, gå eller jogga runt hela slingan eller om man vill jogga ett extravarv. 

Ove rapporterade till mig att alla var nöjda och att några hade varsin hundralapp med för att betala. Han tog inte emot några pengar och frågade mig hur det blir med betalningen. Då sa jag att man kan göra som vanligt. MEN då kom jag på att jag inte är kassör i DGF längre. I stället för att betala kontant eller genom bankgiro går det att betala med swish till min mobil eller till särskilt konto som inte är mitt lönekonto, utan som jag har särskilt för swishen. Trodde jag aldrig skulle skaffa swish när sedlar fungerar så bra. Men sista halvåret har man fått bacillskräck eller virusskräck och då fungerar swishen bra när man inte behöver bläddra med sedlar. I jämförelse med handtagen på kundvagnar lär det inte va´ så mycket baciller på sedlar. 

Det går också bra att betala kontant. Ove ska få medlemskort för 2020 = kvitto på 100 kronor för utegympan för hösten 2020. Det blir träning i Råbäck på torsdag den här veckan och måndag nästa vecka klockan 18.00 och enligt prognos fram till dess regnar under den här den här veckan, men klarnar upp på söndag och måndag.

 //BA 1 september 2020

___________________________________________________________________

 Kristinehamn och Sjötorp 

Nu har det gått en månad sedan jag hörde av mig sist, men det har inte hänt så mycket. Det har inte blivit några utflykter om man inte räknar med att vi har varit i Duvedalen och matat katten Maja när husse och matte hade semester. Men i måndags tog vi en tur till Kristinehamn och Sjötorp. När jag fyllde år i januari fick jag ett presentkort till en klädaffär i Lusasken. Affären ligger i det första affärshuset när man kommer söderifrån och det fanns inte så mycket folk mellan parkeringsplatsen och affären och i affären var bara affärsinnehavaren. Han hade sagt upp personal på grund av coronan, men ännu inte gått i konkurs, så jag kunde köpa en tröja som Anita tyckte var snygg. 

Som vanligt tog vi en tur till Picasso, tittade mest på hus och inte på så många båtar och vi gick inte ur bilen. Sedan tänkte vi åka hem, men Anita hade tidigare talat om varmrökt lax och då bestämde vi oss att fortsätta söderut till Sjötorp. På helgen för en vecka sedan hade vi hört att det var mycken folk, men vi trodde att det kanske var rätt lugnt en måndag och att det gick att hålla avstånd. Mellan Gullspång och Sjötorp hade vi sällskap med en utländsk lastbilschaufför som hade missuppfattat det där med avståndet på tre meter mellan personer och trodde att det gällde mellan hans långtradare och framförvarande personbil. Före avtagsvägen till  Sjötorp blinkade jag i god tid och han hade inte tid att vänta tills jag hade svängt till höger, utan han gjorde en omkörning och kunde precis svänga tillbaka till höger framför en mötande bil. 

Det var mycket folk i Sjötorp. Vi tvekade om vi skulle gå ur bilen, men vi såg att det var tomt i fiskbutiken och Anita gick in medan jag väntade i bilen. Fiskförsäljerskan och Anita var ensamma i affären till en början, men då kom det in en dam som ställde sig alldeles bakom Anita. Då fick hon i åthutning av fiskförsäljerskan. Så det gick bra och i tisdag åt vi upp fisken med potatis från vårt potatisland. 

Nu är det ungefär en månad tills då vi egentligen skulle börja med gympan igen. Men det blir tyvärr inget av med det. Anders Tegnell vill att vi ska hålla avstånd och WHO säger att vi inte kan hoppas på något vaccin på länge och vill också att vi ska hålla avstånd så att smittan inte sprids.

//BA 9 augusti 2020

  _________________________________________________________________________

Global uppvärmning

Som jag skrev tidigare hade barn, måg, barnbarn med sambo fått Covid19, men alla är tillbaka till sina jobb och barnbarnet, Sofia, jobbar på akuten med mask och visir. Bra att hon redan haft virusen, men man vet ju inte ännu om man kan få tillbaka Coronan förr eller senare. Vi gamlingar får hålla oss isolerade tills det kommer fram vaccin och det verkar vara på gång från England enligt nyheterna i morse. 

Nu är det så varmt att man till slut får tro på global uppvärmning fast det var så kallt i våras. Det är till och med så varmt i Sibirien att tjälen eller permafrosten smälter där det aldrig har gjort det förut. Potatisblasten har blivit hög och det ser ut att bli bra med potatis och det är gott om kart i hallonbuskarna så det blir kanske mycket hallon, men det är bäst att vattna innan det bli förbjudet. Jag har hört att det är bäst att vattna på kvällen när jorden har svalnat av. Men jag har också hört att det är bättre att vattna tidigt på morgonen, så att mördarsniglarna inte ska härja på natten då de trivs bäst när det är fuktigt. Man får gå upp mitt i natten! 

När jag skrev sist tryckte Anna-Lena på SVARA ALLA och Bernt gjorde likadant, som ni såg. Men Åke tryckte bara på SVARA, så jag återger vad han skrev: 

Vi är på norra Öland vid en ödsligt belägen sommarstuga. Umgås med naturen och jag snickrar lite. Läste på löpsedlarna i dag. Du kan vara helt frisk utan att veta om det? Men jag läste nog fel?

Hälsn. från Löttorp /Åke 

Det gäller att ha ett friskintyg i bakfickan som man kan ta fram och läsa på ibland! 

För någon vecka sedan tog Ove Axelsson en cykeltur och hälsade på oss här på altanen och vi satt och pratade en stund på distans. Han verkade pigg och kry och dottern, Ulrika, hade skaffat honom en matchande cykelhjälm. Det är bra att vi har tränat balans på gympan när man ska cykla, men han funderade på att skaffa cykel utan stång för att lättare komma på och av cykeln. Vi får rigga upp en stång på gympan och träna på-och avstigning för cykel på en av stationerna i cirkelträningen! Det blir under vårterminen 2021, om allt går väl. 

//BA 25 juni 2020

  ____________________________________________________________

 

Bjurtjärn

19 april berättade jag att vårt barnbarn Sofia och sambo Fredrik hade insjuknat i Coronan. De har blivit helt återställda, men nu är det ett nytt bekymmer. Marika har testats positiv. Hon jobbar på Pilgården och var rädd för att bli smittad och sedan smitta maken Thomas som har diabetes är således i en riskgrupp. Nu blev det tvärt om. Thomas blev sjuk först och smittade Marika. Varifrån han fick viruset är svårt att säga. Han har kontakt med både arbetskamrater och kunder på TOROMA där han jobbar. Än så länge mår de hyfsat under isoleringen och nu får Anita och jag ta med kassorna med mat från ICA Maxi och ställa av utanför deras hus i Duvedalen samtidig som vi hämtar vår mat. 

Vi har lämnat corontänen några gånger. Igår tog vi en biltur till Bjurtjärn via Högeberg och Linnebäck. Vi körde ner vid Bjurtjärns kyrka och fortsatte till Färnbotten. Min faster med familj hade sommarstuga en bit in på halvön som går ut i Ullvättern och jag var där under några sommarlov på femtiotalet. Igår hade vi fika med och letade efter någon väg ner till sjön, men det fanns ingen. Då åkte vi tillbaka till kyrkan där de nyligen har satt upp en paviljong och där satte vi oss och fikade. Ingen människa syntes till så länge vi satt där.

Som jag skrev förra gången, är det inte så stor chans att det blir någon GUBBGYMPA under kommande hösttermin. Vi är ju i en skolas gymnastiksal och ungar kan ju ha virus utan några symtom. Vi får räkna 2020 som ett förlorat år och hoppas att det finns vaccin och medicin snart så att man inte får coronan eller att medicinen hjälper när man har blivit sjuk. Hoppas också att ni har klarat er hittills. Jag träffade Larseric Larsson på Gustavssons Handelsträdgård och han hade fått ett öga opererat och operationen blev lyckad. Man behöver inte gå in i handelsträdgårdens hus, utan plocka till sig blommor med distans från andra och betala kontant utomhus. Jan-Åke Jonsson med fru Ulla-Lena och vovve promenerade förbi vårt hus och jag rusade ut och pratade med honom. De mådde bra och han kunde rapportera att Roffe Berg höll igång med träning. 

//BA 1 juni 2020.

 ____________________________________________________________

 

Åtorp

Fortfarande sitter vi i corontänen. Men igår gjorde vi först en utflykt till ICA Maxi efter matvaror och sedan en utflykt till Åtorp. Det fungerar bra att beställa varor på nätet och det gör vi redan på tisdagar. Sedan kan man läsa vilken dag de hinner plocka i ordning varorna och få dem klara för avhämtning. En miss hade de gjort, vi fick en patatis i stället för en pepparrot!

Det var tomt framför kajen när vi kom och utanför affären var det samma rusch som vanligt och många mänskor ser ut att vara över sjuttio och ingen har munskydd. Men det är ju inte lika viktigt med munskydd i Sverige som i andra länder. Vi får se när coronan är överstökad vilka länder som har gjort rätt?

När vi kom hem från Karlskoga satte vi oss i solen på altanen och fikade. Då började jag tala om vad vi kunde ge oss på för jobb på tomten, men Anita sa då att hon skulle lämna in en bok i bokinsläppet på biblioteket och att vi borde komma ifrån corontänen och tomtjobb ett tag. Efter bokinsläppet for vi vidare mot Åtorp via Mo-korset och stannade vid affären. Då kom vi på att vi inte behöver gå in i affären om man ska köpa till exempel korv och glass. Anita gick fram till luckan och där träffade hon en gympagubbe, Lars Olofsson, och hans sambo, Ulla-Britt, som hade kommit på samma idé att köpa glass i Åtorp. 

Vår ordförande, Anna-Lena Vestervall, har skickat ett mej där hon skriver: Jag kommer att boka tider som vi vill ha i gymnastikhallar i höst. Vi tänker oss en frisk värld till hösten och planerar efter det, skulle det vara annorlunda tar vi det då... 

Anna-Lena är mera optimistisk än vad jag är som inte tror att vi kommer igång till hösten. Jag tillhör troligen en riskgrupp som har ett hjärta som inte är riktigt som det ska vara och väntar på ett nytt ultraljud och att få träffa läkare igen som kan tala om hur mycket jag kan träna. Sist sa han när jag sa att jag ville träna och snickra: Inte lyfta tongt – bara såga lite, lite grann.

//BA 10 maj 2020

 

___________________________________________________________ 

Torgskräck 

Den här veckan skulle vara den sista med träning i Gubbgympan och så skulle vi se hur vädret skulle bli under maj och sedan bestämma vilken dag som vi skulle ha utflykten. Men det blev inte som vi hade tänkt oss på grund av coronan. 

Igår tog vi en sväng med bilen för att lämna in böcker i bokinsläppet på biblioteket och lämna glas, plast, tidningar och kartonger i containrarna vid telegrafhuset. När vi kom till stoppljusen på Medborgargatan såg vi inte till en enda bil. Det brukar vara rusch vid Systemen, men det var söndag och stängt. Coop-parkeringen och Folkets Husparkeringen var helt tomma på bilar. En enda person gick på torget med plastkassar i händerna. Annars var det tomt på folk. Man har sett science fictionfilmer någon gång hur det skulle kunna se ut efter ett atomkrig och det kändes kusligt att vistas i samhället. 

Vi stoppade i böckerna och åkte till containrarna och då kom han med plastpåsarna och trängdes med oss. Men han såg frisk och kry ut och hade shorts trots att det var lite kyligt. Han var säkert inte smittad. 

//BA 27 april 2020

 _________________________________________________________________________

Vår trots allt

Den här veckan gick det lättare att få varorna på ICA Maxi i Karlskoga. Vi beställde på tisdagen och fick svar att varorna skulle var klara för avhämtning på fredag kväll eller på lördag eftermiddag och vi valde att åka till Karlskoga i lördags. Inte en enda bil stod före oss vid kajen och nästa bil kom inte förrän vi hade ställt in kassarna i bagaget.

Anita och jag har gått i corontän (corona + karantän) och går inte i närheten av några andra. Det har varit för kallt med jobb i trädgården, men idag är det riktig skönt och inte heller någon blåst. Gräsklipparroboten ”Robban” är i full gång och det som han inte klipper, klipper jag med en blå batteridriven liten klippare som jag kallar för ”Blådåren”. 

Igår fick vi reda på att barnbarnet Sofia och hennes sambo, Fredrik, hade fått virus Covid19. De bor i Bråten. Den äldsta flickan är bara lite snuvig och lilltösen har inga symtom alls. Sofia har blivit testad positiv. Fredrik har inte blivit testad och det behövs ju inte då han har precis samma symtom som Sofia, tappat smak- och luktsinne och är trött och snuvig. Sofia skulle ha jobbat på akuten, så hon får inte gå till jobbet. Fredrik jobbar på Recipharm och kan göra jobb hemifrån. Inte någon feber eller hosta. Det var han som kände av coviden först. Endera fick han smittan på jobbet eller på träningen. För något år sedan var han tränare i Bråten, men nu har han, som har öknamnet ”Erra”, och många i Bråtens fotbollslag gått över till Rävåsen. Det dröjer länge innan vi kan träffa familjen igen, men Sofia skickar bilder och filmer på ungarna. 

Hur det blir med vår träning i Gubbgympan till hösten vet ingen ännu. Vi får ställa in oss på att det inte blir någon träning och om det blir normalt igen så blir det en trevlig överraskning. Vi kanske ska hämta gummistoddarna och gå ut i skogen i binda fast dem i varsitt träd? 

 //BA 19 april 2020

_____________________________________________________________________

Socialt på distans  

Alla i gubbgympan har e-postadresser och mobiler och jag har skickat mejl för att kolla läget. Det är väldigt trevligt att så många har svarat och att i stället för att klicka på SVARA har klickat på SVARA ALLA. Jag skickade kopia till gymnastikföreningens styrelse och vår ordförande, Anna-Lena Vestervall, undrade om det vore bra om vi började med FACEBOOK. Det tyckte jag inte var en så bra idé. För länge sedan var jag med i facebook en eller ett par månader utan att jag tyckte att det var så lyckat. Så vi väntar med facebook och gör som vi har gjort nu, tycker jag. Vi har ju också en hemsida som bör utnyttjas.

Det är inte så lätt för oss gamlingar att bli isolerade. Men för Anita och jag går det bra. Som alltid råkar vi inte i luven på varann och vi löser korsord och Anita läser romaner som dottern Anette, som jobbar på bibblan, plockar fram. Jag läser inga böcker, men nu kan jag skriva på hemsidan i stället. Vi tar promenader, men det är för kallt att påta på tomten. 

Igår handlade vi på mat på ”nätet”. Det är bara att gå in på ICAs Online och välja varor. Men sedan är det inte så ”bara” att få fram beställningen! Men den andra dottern, lillasyster Marika, hjälpte oss att beställa och sedan var det bara att åka och hämta varorna vid ICA Maxis kaj i Karlskoga, Men det var inte ”bara” det heller. Det var en lång kö från parkeringen och vi kom i en kö från Värmlandsvägen och trodde att vi tillhörde den vänstra filen framför kajen. Men det kom en bil bakifrån från parkeringskön och körde in i vänstra filen och efter den kom det en långtradare med varor efter den bilen i samma fil. Vi parkerade bilen och gick på rampen som går upp till kajen och fick våra varor. 

//BA 3 april 2020

____________________________________________________________________  

Gubbgympa måndagar och torsdagar 18.00. Öppnar dörren klockan 17.00.

Vi har två gympapass i veckan, måndagar och torsdagar klockan 18.00. Vi hyr från klockan 17.30.

Terminsavgiften är 250 kronor. Ungefär 30 träningspass/termin = 8 kronor och 33 öre för varje träningspass. Kan betalas genom bg 5361-9607, Degerfors Gymnastikföreningen, eller med kontanter till ledaren.

Kontakta ledaren Bertil Arnelid, mobil 076-8259125 eller mejla till This is a mailto link, om du vill börja träna i GUBBGYMPAN.

Om du är bekant med någon som redan är med i Gubbgympan, kan du tala med honom som sedan berättar för ledaren att du vill börja träna i GUBBGYMPAN.

 

 SÅ HÄR TRÄNAR VI I GUBBGYMPAN

Träningen är uppdelad i tre delar:

UPPVÄRMNING, TRÄNING och NEDVARVNING

Träningen uppdelad i INDIVIDUELL CIRKELTRÄNING (pass 1), GEMENSAM CIRKELTRÄNING med 2 man på varje station (pass 2) och BEN & BÅL (pass 3)

Träning med skippsnoddar under pass 1 och 3..

Om du vill veta mera exakt hur vi  tränar i GUBBGUMPAN så klicka här:

 

Bruksanvisning för GUBBGYMPAN

 

CIRKELTRÄNING.

Vi har 18 stationer i cirkelträningen och här de flesta stationerna:

 

 

 

 

Klicka här så kommer det fram en gruppbild som är 10 år gammal

 GRUPPBILD år 2010  

 

_______________________________________

 

Terminsavslutning måndag 16 december 2019

Här är några bilder från  avslutningen då vi hade Uppvärmining  - Bastubad - Korvfrossa - Självunderhållning. ÅJ hade sammanställt ett program med både berättelser och musik. Vi har några som trakterar instrument och en proffsig sångare som alltid ställer upp.

 

Andra ställer upp som här när nybildade "manskören" med GÖ, PEJ OCH OAx som sjunger en tomtevisa och på nästa bild sjunger "Pepparkakeland".