Hoppa till sidans innehåll

DIF Historia


AlbergetPanorama

Djurgårdens Idrottsförening bildades den 12:e mars 1891 på ett litet kafé i kvarteret Alberget på Djurgården. Grundarna av föreningen var ungdomar, de flesta under tjugo år, och huvudsakligen bosatta i Djurgårdsstaden; alltså den lilla stadsdelen strax öster om området där Gröna Lund finns i dag. 

Djurgårdsstaden

Men redan vintern 1889-90 gjordes det första försöket att starta en idrottsförening på Djurgården. Det var ett gäng på tolv infödda djurgårdsbor som bestämde, att inga fler skulle få bli medlemmar. Föreningen blev dock kortlivad. Man saknade stadgar och möteslokal. En enda person utsågs till styrelse. Han kallades Styvben Starke och fick förtroendet att förvalta de inbetalda medlemsavgifterna på 25 öre per person. Trots sitt styva ben lyckades han smita iväg med pengarna och söp upp vartenda öre tillsammans med några kamrater.

I början av 1891 bestämde sig 22-årige John Jansson för att bilda en idrottsförening på Djurgården. Anledningen var, att en storidrotts- och gymnastikfest skulle arrangeras i Stockholm. Där skulle självklart några djurgårdsbor vara med, ansåg Jansson. Men då krävdes medlemsskap i en förening, och det var därför nödvändigt att bilda en sådan.

Föreningens namn blev Djurgårdens Idrottsförening, med initialerna D.I.F. En kommitté tillsattes för att snabbt utarbeta stadgar. Inträdesavgiften bestämdes till 50 öre och månadsavgiften till 10 öre. Personer från andra stadsdelar än Djurgården fick inte bli medlemmar, med undantag för dem som tidigare bott där.

I början tappade dock många medlemmar intresset för föreningen, och vid första höstsammanträdet återstod endast sex medlemmar. Som tur var, lades föreningen Stockhoms Östra IK ned i samma veva, och medlemmarna sökte sig då till DIF. Nu bestod föreningen av elva medlemmar, som under John Janssons ledning slet hårt för att åter få fart på föreningen. Det lyckades, och vid årsskiftet 1892/93 var medlemsantalet 23, och läget åter stabilt

AIK och DIF bildades med en knapp månads mellanrum, och två år senare möttes de för första gången. Klubbarna möttes i en populär sport; dragkamp. DIF besegrade AIK i finalen, och enligt verksamhetsberättelsen var det en "lättköpt seger".

Året därpå mötte DIF Hammarby Roddförening i första omgången. Hammarby hade bl.a. Starke Arvid som ankare och vann första kampen. Djurgår'n hämtade sig dock snabbt och vann både nästa och den avgörande kampen.

Ur jubileumsboken, Djurgårdens IF 100 år.

 

Det var Bruno Söderberg olympisk silvermedaljör vid OS i Aten 1906 i stavhopp och bronsmedaljör i spjutkastning, som efter ett besök i USA kom i kontakt med kägelsporten bowling, och tog med sig idén till Sverige.


April 1919 Djurgårdens IF:s Bowlings födelse.

Första gången Djurgården representerades på bowlingbanorna var 8:e december 1912. Det var Waldemar Riese, Djurgårdens bowlingsektions ende medlem, som ställde upp i tävlingen om Bankir Asp´s vandringspris på Regina. Han avfärdade "lekande lätt sina motståndare" som det står i bowlaren genom att placera sig sist i tävlingen med 205 poäng på två serier. Walle blev senare mycket framgångsrik men då för KKS.

Bowlingen blev invald i Djurgårdens IF i november 1919, men redan den 14:e april samma år skapades sektionen av ett antal bowlare. Talesman för bildandet var Gustav Lindholm och medlemsantalet var 10, sektionens ordförande blev John Bång, sekreterare Henry Lundgren och kassör Carl Sandin, inget val av ledamöter. Flera av medlemmarna hade prövat på bowling i kamratliga former dels i Reginasalongen som låg i källarplanet på Hotell Regina Drottninggatan 42-44 och dels i Fenlixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata 10. Hallen i Felixpalatset eller salongen som det kallades för på den tiden låg även den i källarplanet, med denna vägbeskrivning, - in genom stora entrédörren, rakt genom stora hallen in i nästa hall sedan till höger en halv trappa ner till höger några trappsteg så är du där lokalen där Djurgårdens bowlingsektion bildades. En salong med fem banor 1919 sex banor senare, tre banor i mitten och en på var sida om pelare. Förmodligen ganska trångt men godkänt för amerikanska kägelspelet.  

                       Fenixpalatset Interiör

Fenixpalatset var stans nöjesetablissemang med restaurang, teater och en konsertlokal för 600 personer, med andra ord ett nöjescenter fram till 1940 då pingstkyrkan övertog Fenixpalatset och efter flera år av problem med nya ägarna stängdes hallen 1950. En mycket sorglig historia var i samband med nedläggningen att dåvarande hallchef Hans Lindgren tog sitt liv i hallen. Man kunde kanske begära lite mera hänsyn av den religiösa värden. – enligt tidningarna.

                       Fenixpalatset Annons
Sveriges första bowlinghall anlades i källarplanet på Hotel Regina Drottninggatan i Stockholm 1909. Kägelspelet som var dåtidens namn på bowling var en mycket social aktivitet där det även ingick öl och cigarr. Med tanke på hur ventilationen i källarplan var på 1900-talet skulle det vara intressant att besöka kägelsalongen efter en match eller tävling.

DIF-10_årsjubileum-Gruppbild


Fröken Welanders pris
Första officiella tävling som klubben arrangerade var den 30 november 1919, med spel med både höger och vänster hand eller bästa och sämsta hand. Djurgården deltog med två spelare herrarna Lundberg och Jonsson. Tyvärr blev det inga framgångar för herrarna 27: de och 43:e plats blev resultatet i debuten för klubben. Priset var skänkt av Hilda Welander som övertog restaurangrörelsen på Fenixpalatset efter källarmästare Fredrik Svanbergs bortgång 1914.
H. Holmgrens hederspris var skänkt av en sektionsmedlem där bästa hand skulle gälla samt spel under vid tre tillfällen. Segrare blev C. Sandin med 937 poäng på 6 serier varav den sämsta serien fick räknas bort.
Klotfrågan har alltid varit brännande. Salongernas mer eller mindre goda ekonomi har ofta bidragit till att bowlingkloten i hallarna inte har varit av alldra bästa kvalité. Några egna klot var inte aktuellt, utan spelarna fick spela med de som var utplacerade vid banan. Det var förbjudet att flytta kloten mellan banorna. Man kan ju tänka sig vilket problem det blev när spelare med t.ex. stora händer och fingrar skulle spela med ett klot med små hål. Därför kom ett förslag från en smart spelare, tag bort alla klot från banorna och placera dem på en ställning på lämplig plats i närheten av banorna: Låt sedan spelarna strax före en tävling eller träning välja ett lämpligt klot som han kan betrakta som sitt och ta med sig mellan banorna. Alltså idén kom 1920 och är fortfarande aktuell för hallklot.

Av Svante Rennerstad

 Här är hela artikeln November 1919 DIF Bowlings födelseNovember 1919 DIF Bowlings födelse

 

Upp_pil

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:57 Skribent: Anders Eriksson

Hitta hit!

Bäckgårdsvägen-47

Scoring-Button  

Svensk mästare 2019

Svenska mästare 2019 Eva Bergman tillsammans med Hammarbys Susanne Olsson

 Läs mer


SPONSRING

Gräsroten

 

Koppla ditt spelkort till vår förening!

1891_klubben_logga

1891-Klubben

CATS_logo_FINAL

Träningshjälpmedlet finns installerat på bana 15 och 16! 


DIF-Kalendern

difidag-logga-ny-151107-150x150

 

Postadress:
Djurgårdens IF Bowlingförening - Bowling
Kalle Illerstål, Cirkusvägen 6 nb
12631 Hägersten

Kontakt:
Tel: 0722251380
E-post: This is a mailto link

Se all info