Hoppa till sidans innehåll

Bowlingsektionen 100 år

16 APR 2019 12:32
Det är nu 100 år sedan ett antal herrar beslutade att starta en bowlingsektion i Djurgårdens namn. Efter ett sekel av framgångar ser vi fram emot nästa 100 år! Men vad har hänt under de första hundra då?
  • Uppdaterad: 22 SEP 2019 19:03

Första gången Djurgården representerades på bowlingbanorna var 8:e december 1912. Det var Waldemar Riese, Djurgårdens bowlingsektions ende medlem, som ställde upp i tävlingen om Bankir Asp´s vandringspris på Regina. Han avfärdade "lekande lätt sina motståndare" som det står i bowlaren genom att placera sig sist i tävlingen med 205 poäng på två serier. Walle blev senare mycket framgångsrik men då för KKS.

Bowlingen blev invald i Djurgårdens IF i augusti 1919, men redan den 14:e april samma år skapades sektionen av ett antal bowlare. Talesman för bildandet var Gustav Lindholm och medlemsantalet var 10, sektionens ordförande blev John Bång, sekreterare Henry Lundgren och kassör Carl Sandin, inget val av ledamöter. Flera av medlemmarna hade prövat på bowling i kamratliga former dels i Reginasalongen som låg i källarplanet på Hotell Regina Drottninggatan 42-44 och dels i Fenlixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata 10. Hallen i Felixpalatset eller salongen som det kallades för på den tiden låg även den i källarplanet. En salong med fem banor 1919 sex banor senare, tre banor i mitten och en på var sida om pelare. Förmodligen ganska trångt men godkänd för amerikanska kägelspelet.  

Intervju av Eric Nordblad 1941.

”Alltnog, det var några genuina djurgårdare, som redan 1918 började rulla klot, och när de blivit varma i kläderna inlämnades en ansökan till huvudföreningen att få spela bowling för DIF:s färger. Bifallet satt emellertid långt inne, emedan en del äldre medlemmar ansågo att "föreningen hade tillräckligt många avdelningar förut" och att "bowling var en tämligen onödig sport". - När bildades sektionen egentligen?

- Jo, det var i augusti 1919 som sektionen blev ett faktum, och de mest klart lysande namnen från den tiden voro J. Bång, Axel Lindgren, kanske mest känd G. EKBERG. som X:et, Hilding Lundberg, som blev sektionens förste klubbmästare, Henry Lundgren och Carl Sandin.

- Var började djurgårdarna spela någonstans? - På Fenix, där vi under Karlbergs överinseende disponerade fyra banor onsdagar mellan 9-11. Det dröjde inte förrän vi voro mogna för tävlingar, och det tövade ej heller så länge innan vi började plocka hem priserna mångfald.”
Tidningen Bowlaren 1941

 

Första officiella tävlingen som klubben arrangerade var den 30 november 1919, med spel med både höger och vänster hand, eller bästa och sämsta hand. Djurgården deltog med två spelare, Lundberg och Jonsson. Tyvärr blev det inga framgångar för herrarna utan 27: de och 43:e plats blev resultatet i debuten för klubben.

Konkurrenspokalen som uppsatts av Fenixsalongens direktör Gustaf Söderberg till tävling mellan Djurgårdens IF, Asks Kägelklubb, Bowlingklubben Sexan och X-bröderna. Det skulle tävlas en gång i månaden under tiden december 1919 till maj 1921 (c:a 15 ggr) mellan 5-manna lag från de aktuella klubbarna, och tillfalla den klubb som uppnådde den högsta sammanlagda poäng i samtliga tävlingarna. Varje spelare skulle slå en bästahandsserie på banorna 2 och 3. 1921 slutade Djurgården som segrare och pokalen, en gedigen pjäs i silver tillföll klubben. Detta pris är ännu i dag levande och Djurgårdens Idrottsförenings äldsta vandringspris eftersom det uppsattes till pris i klubbmästerskapet det året.

Det första klubbmästerskapet spelades 1920!
Till detta inbjöds alla medlemmar i djurgårdens IF och många var villiga att ställa upp bl a Ala som senare blev Stbf ordförande. Nu kom det inga andra än sektionsmedlemmar till start och första klubbmästaren blev Hilding Lundberg med 725p (4 ser).

Föreningen utvecklades under 20-talet och deltog flitigt i alla tävlingar som arrangerades. Under slutet av 20-talet flyttade man till den ”moderna” östermalmshallen och här blev man kvar tills nedläggningen 46. Då blev det södermalm och Söderhallen fram till 60-talet och maskineran.

Seriespelet
Djurgårdarna var tidigt med i de olika seriekonstellationerna som var början på det moderna seriespelet vi känner idag. 1927 deltog man i tävlingen om ”Amerikapokalen” och spelade i östermalmsdivisionen. DIF placerade sig fyra i tabellen och missade finalen. De kommande åren fortsatte föreningen att delta i seriesystemen som utvecklades från 5-manna till 8-manna 1948. Stora namn i föreningen under dessa första år var bland andra Gotte Pettersson som även var flitig deltagare i stadslaget. Gustaf Ekberg kom från fotbollssektionen och etablerade sig som en stark spelare under trettiotalet. Den som kanske fått stå som föreningens bäste spelare under den här tidsepoken var Östen Eriksson. Han började som minderårig och föreningen fick dispens för att ta med honom i laget. Han blev känd för att vara en riktig stilspelare som förnämligt hanterade det amerikanska skruvspelet. Mer om honom längre fram. I slutet av fyrtiotalet gick man över till åttamannalag och djurgårdarna som nu huserade på södermalmshallen var mycket svårslagna hemma. 1951 blev djurgårdens stora år då man slutade som segrare slutspelet mot BK Flax.

Djurgårdens stora namn under femtiotalet var nu Evan Pettersson som gjorde den ena storslagningen efter den andra. I januari -53 slår laget till med två rekord, individuellt av Evan med 1037 och åttamannlag 7009p, båda svenska rekord.
  

Föreningen har fortsatt kämpa på i seriesystemet och alltid legat med i de högre divisionerna och idag spelar vi i mellanallsvenskan.

Svenska mästerskapen
Djurgården har i dagsläget tagit hem 11 guld, 13 silver och 10 brons. Den senaste guldmedaljen var 2018 av Peter Johander.
1931 arrangerades det första ”riktiga” SM-tävlingen i bowling. Det hade spelats om SM-titeln tidigare men inte offentligt. Djurgården ställde upp med en trupp och i tvåmanna lyckades två spelare ta bronsmedaljen, Östen Eriksson tillsammans med Harry Lindqvist. Individuellt höll det inte hela vägen. Östen och Harry återkom året därpå tillsammans med tre andra, Josef Winkler, Gustaf Ekström och Eric Ala Ahlström, där man kom tvåa i femmannalag.
1933 kom så belöningen för Östen som slutade som segrare individuellt och även silver i femmanna igen med bland andra Putte Kock.

 Djurgården fortsatte att plocka medaljer under trettiotalet men sedan dröjde det till femtiotalet när klubben åter började dominera på banorna. De spelare som var föreningens stora då var Evan tillsammans med Kjell Anjou, Munko Lindberg m fl.

Östen som varit djurgårdens främste företrädare slutade 1946 i samband med att man flyttade till söder. Han gick då till AIK och blev en starkt bidragande orsak till den föreningens framgångar under femtiotalet.

Djurgården idag
Efter att ha flyttat runt lite innerstadshallarna kom man till Vårby och här har nu föreningen varit kvar längst, i 40 år. Under den tiden har vi hunnit starta en damsektion som tyvärr ligger i vila idag och arrangera flera stortävlingar som till och med varit tv-sända. Vi är kanske en av Sveriges flitigaste SM-arrangörer de senaste 20 åren. I dagsläget är Djurgården en förening med ca 40 medlemmar fördelat över fyra lag.

Gösta Eriksson – Föreningens meste medlem. Kom till DIF -58 och har hängt med sedan dess men det var länge sedan han deltog på banorna nu.

Tre generationer Alm – Peter gick med i sektionen -70 och har sedan dess varit sektionens starke man. Hans obrutna svit i KM med snart 50 starter är nog unik i bowlingsverige. Sonen Jocke fick bowling med bröstmjölken och är nu en etablerad A-lagspelare med SM-guld i fyrmanna. Nu står förväntningarna på näste Alm nämligen Linus som har börjat visa fina resultat på banorna!

 Peter Alm spelar på Birka 1973

 

Skribent: Anders Eriksson
Epost: Adressen Gömd

Hitta hit!

Bäckgårdsvägen-47

Scoring-Button  

Svensk mästare 2019

Svenska mästare 2019 Eva Bergman tillsammans med Hammarbys Susanne Olsson

 Läs mer


SPONSRING

Gräsroten

 

Koppla ditt spelkort till vår förening!

1891_klubben_logga

1891-Klubben

CATS_logo_FINAL

Träningshjälpmedlet finns installerat på bana 15 och 16! 


DIF-Kalendern

difidag-logga-ny-151107-150x150

 

Postadress:
Djurgårdens IF Bowlingförening - Bowling
Kalle Illerstål, Cirkusvägen 6 nb
12631 Hägersten

Kontakt:
Tel: 0722251380
E-post: This is a mailto link

Se all info