Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

C.A.T.S. ComputerAidedTrackingSystem


CATS_logo_FINAL

C.A.T.S konstruerades från början av American Bowling Congress i Greendale, USA. Kegel Training Center's John Davis, Kegel's grundare, skaffade rättigheterna till C.A.T.S. och Kegel-staben har utvecklat verktyget för att passa deras ändamål. C.A.T.S. använder sensorer placerade på tre ställen i banan som mäter klotets hastighet och placering varje slag. Genom att träna med C.A.T.S. kan man analysera sin precision över ett större antal slag.

Vad använder man C.A.T.S till? Exempelvis kan en bowlare eller tränare få en utskrift som visar följande data:

 0-15 fot:

 • Klotets position vid övertrampslinjen (Laydown Point).
 • Hastigheten när klotet lämnar bowlarens hand (Launch Speed).
 • Spellinjens vinkel från ilägg till pilarna (Launch Angle).

 15-35 fot:

 • Klotets position vid pilarna, 15 fot (Arrow Position).
 • Klotets hastighet vid 39 fot (Mid Speed).
 • Spellinjens vinkel mellan pilarna och brytpunkt (Mid Angle).

 35-50 fot:

 • Klotets position när det "lämnar oljan", längden anger man i inställningarna (Board @ feet).
 • Längd till brytpunkten, avstånd till punkten där klotet byter riktning (Break Point Distance).
 • Klotets position, ribba, vid brytpunkt (Break Point Board).

 51-60 fot:

 • Klothastighet vid "träff" i fickan (Entry Speed).
 • Klotets ingångsvinkel när det träffar fickan (Entry Angle).
 • Klotets placering när det träffar käglorna (Entry position).
 • Rotation (RPM).  Är ett beräknat värde och ska tas med en stor nypa salt!

 

CATS sensorer

Sensorerna är placerade på tre ställen i banan, vid pilarna och vid 39 fot, består av fyra sensorer, två vid varje position samt en sensor vid 55 fot.

CATS Screenshot

När man spelar får man ut data som talar om klotets hastighet och placering. Visuellt ritar programmet ut bollbanan och alla data skrivs in i en tabell.

Ball Position Data: Klotets position mäts från ribba ett (rännkanten). Konsekvent träffbild vid pilarna (15 fot) och vid brytpunkt (39 fot) är det som ska eftersträvas för att höja sin nivå. Spridningen vid 39 fot får inte vara dubbelt så stor som den vid 15 fot. Ex om arrow pos är 2.5 ska Break point inte överstiga 5,0..

Velocity Data: Hastigheten minskar generellt med 3-8 km/h (2-5 mph) från släpp till träff. Medelhastigheten är oftast 24-32 km/h (15-20 mph). Att kunna hålla en konstant hastighet är viktigare än hastigheten i sig själv. Klothastigheten vid träff bör vara högre än 19 km/h (11,9 mph). Fler rotationer gör att hastigheten minskar mer.

Angle Data: Launch Angle (utspelsvinkeln) mäts i början av banan mellan 11 och 15 fot, och är oftast ett negativt värde. Entry Angle (träffvinkel) mäts i slutet av banan mellan 52 till 55 fot och bör vara ett positivt värde. Ideal vinkel är 6,7 grader. Om vinkeln understiger ca 1 grad minskar strikeprocenten till 30. Att spelaren kan leverera klotet med konsekvent vinkel (spellinje) är det som mäts och är önskvärt.

RPM Data: Klotets rotation mätt i revolutions per minute. Ju högre rotation desto mer energi kan klotet leverera i kägelstället. Är ett beräknat värde utifrån vinklar och hur mycket fart klotet tappar och ska tas lite för vad det är!!! Med en stor nypa salt!

CATS comparison Chart

I Ball Comparison Chart jämförs bowlarens resultat mot ett antal statistiska data för att få en uppfattning av spelarens nuvarande nivå. Resultaten visar hur stora avvikelserna har varit mellan de olika slagen (bästa och sämsta).

 

Hur kan man träna med hjälp av CATS?!

Naturligtvis använder man systemet för att kontrollera sin precision. Man spelar ett antal slag över samma spelställe och kontrollerar hur stor avvikelsen är. Det viktiga är inte att man träffar fickan utan att man gör tio slag så lika som möjligt, om man inte tränar något annat förstås.

Det man kan se är var spellinjen ligger: Var lägger jag i klotet, var träffar jag vid pilarna och var lämnar klotet oljan nere i vändzonen. Samtidigt får jag information om med vilken vinkel och hastighet klotet träffar käglorna vilket är nog så viktigt. En högre vinkel ger mer strike, optimalt bör vinkeln vara större än 6,8 grader. Klothastigheten är en annan del av informationen som systemet erbjuder. Här är det kanske inte själva hastigheten som är intressant utan att den är lika för varje slag. En fri svingrörelse är det som skapar en konstant fart.

Om spellinjen varierar för mycket kan det vara läge att kontrollera sin ansats och sving: Var startar jag? Går jag rakt? Är svingen rak? Tejpa steglängden, träna Gnilwob och svinga med påse är exempel på lämplig träning.
   -Stor spridning i ilägget: Kontrollera att du går rakt och inte rör på överkroppen.
   -Stor spridning vid pilarna: Kontrollera att svingen är rak.
   -Stor spridning vid brytpunkt: Träna på att släppa klotet lika - Kan vara ett timingproblem.

Om hastigheten varierar är det svingen man behöver lägga tid på: Gnilwob i kombination med svingstartsövning. Svinga med påsen.

Vinkeln i träffen beror både av fart och släppteknik. Fri sving och en bra koordination ger både en konstant hastighet och möjlighet att släppa klotet korrekt men även möjlighet att kunna variera släppet. Det är grundträningen ovan som ger detta men man kan lägga lite mer tid på att träna släppteknik framme vid övertrampslinjen så att man behärskar åtminstonde två släpp, ex 45 och 90 grader.

När man tränat några gånger är det dags att kontrollera om det blivit någon skillnad, och då kör man en ny omgång med CATS som man analyserar och jämför med tidigare träningar.

När tekniken sitter och man kan upprepa slaget med samma vinkel och hastighet är det dags att lyfta nivån lite!

Man kan prova olika spellinjer: kontrollera om släppet varierar beroende på om man spelar inne eller ute i banan. Det gör det ofta och därför kan det vara intressant att veta hur mycket och varför.

Prova att ändra fart och/eller släppvinkel.

Personligt tal: Alla spelare har ett personligt tal som talar om hur långt från den tänkta spellinjen de måste placera fötterna för att kunna träffa den. Genom att kontrollera var man startar får man snabbt de värden som behövs för att räkna ut detta. Det har man sedan för att kunna använda sig av flyttekniken optimalt eller att haka på en vinnande spellinje.

Man kan testa de olika klot man har och jämföra variationerna i brytpunkt, vinkel och rotation. Det gör att jag får bättre kontroll på hur kloten reagerar i banan. Samtidigt kan man passa på och ändra ytan på kloten för att se hur reaktionen förändras och om det finns någon yta som är optimal för underlaget.

Man kan testa olika oljningar (förutsatt att hallen hjälper till). Med hjälp av de data man får kan man lätt göra en bananalys (scanning).

Alla träningsexempel som nämnts ovan finns det förklaringar till i flikarna till vänster (man måste vara inloggad för att komma åt dem)!

Manual för C.A.T.S

Innehåller träningsexempel, vad som analyseras och hur C.A.T.S fungerar!

Kort manual

Innehåller en kortare instruktion för att komma igång! 

CATSCATS CATS kort manual svenskaCATS kort manual
Uppdaterad: 07 DEC 2016 20:07 Skribent: Anders Eriksson

Postadress:
Djurgårdens IF Bowlingförening - Bowling
Kalle Illerstål, Cirkusvägen 6 nb
12631 Hägersten

Kontakt:
Tel: 0722251380
E-post: This is a mailto link

Se all info