Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Föreningsinfo


Under våren/sommaren 2013 delades smk eda (bil & mc) till två föreningar. Så idag finns det två föreningar på hökedalens motorstadio. Nya mc föreningen heter EDA MK och här bedrivs all form av barn och ungdomsverksamhet för motorcross och enduro. 

 

 

 

SMK Eda firade 50-årsjubileum 2001. Här följer lite historik:

Svenska Motor Klubbens Edaavdelning bildades vid ett möte den 26 januari 1951 på Park Hotell i Charlottenberg. 37 st intresserade hade infunnit sig. Bland initiativtagarna märks Birger Berggren, Folke Mannerstedt, Ebbe Granath och Lars-Olov Magnil. Alla knutna till fabriken. 1951 vann också Birger Berggren nationella klassen i Hedemora TT på sin -SRM. Han var senare också under många år klubbens ordförande.

Ganska snart efter starten kunde man anlägga en motocrossbana vid Kullerberget i Charlottenberg. Verksamheten där, bl.a. kördes några SM-tävlingar, var begränsad till tävling någon gång per år och blev slutligen tvungen att avbrytas på sextiotalet av miljöskäl. Samtidigt kördes också backtävlingar i Tanderudsbacken.

I en artikel i GT december 1960 återspeglas verksamheten vid den tiden.

Efterhand har verksamheten inriktats på bilsport och rallytävlingar som Gränsloppet har regelbundet arrangerats under en lång följd av år. T.o.m. några gånger som deltävlingar i norska rallymästerskapet under en tid av rallyförbud i Norge. Klubben har varit med från början i arrangemang av KAK-rallyt, Värmland runt och sedermera Svenska Rallyt där SMK Eda nu är en av nio ägarklubbar.

I takt med ökade kostnader för att utöva rallysport har antalet aktiva minskat och klubben ser därför stora möjligheter till utveckling av folkrace och en möjlighet till överlevnad. Intresset för folkrace och därmed antal utövare har också ökat starkt Det är ju en sportgren som kan utövas från femton års ålder till en rimlig kostnad. För att hålla nere kostnaderna bjuds varje bil efter tävling ut till försäljning till det fasta priset 6.500 kr. Är det flera om budet sker lottning. Överallt där folkrace utövas möter det ett enormt intresse.

MC-åkarna hade också länge sökt ett område att hålla till på och körning skedde mer eller mindre illegalt.

Hösten 1993 fick så klubben fatt på ett lämpligt område för motorstadion. Det är på c:a 8 ha och ligger c:a två kilometer söder om Charlottenberg vid Hökedalsbäcken. Här skedde slutavverkning under 1993 vilket då gav den här möjligheten. Området arrenderas av markägaren Karlstads Stift.

Våren 1994 startade bygget och under sommaren stod motocrossbanan och även knattecrossbanan klar för träningskörning. Före vintern var också folkracebanan färdig och körbar på tjälat underlag. Första tävlingen kördes i februari 1995. Det kördes också två tävlingar under vintern 1996. Under sommaren 1996 grusades och asfalterades banan så att premiärtävlingen på barmark kunde köras i augusti. Crossbanan har kompletterats med startgrindar så att den är godkänd för tävling. Den har också förlängts något. Första "riktiga tävlingen" kördes sommaren 1999 med DM och kval till JSM. Folkracebanan är ytterligare kompletterad samt godkänd även för träning i rallycross och crosskart.

Intresset för klubbens verksamhet har visat sig vara stort eftersom den också vänder sig till sådana både ungdomar, vuxna och familjer som varken kan eller vill delta i "normala" idrottsaktiviteter. Detta var också en starkt bidragande orsak till att Karlstads Stift upplät markområdet. Senare har klubben utökat arrendet med mark för endurobana och parkeringar i anslutning till infartsvägen till motorstadion.

Eda MK - Motorcykel och Snöskoter

Bildad 2013-04-11
Föreningsnummer 50050-27
Postadress Tonje Adolfsson, Fältgatan 1
67332 Charlottenberg
Besöksadress Hökedalens motorstadion, Hökedalsvägen
67392 Charlottenberg
Öppettider måndag : 17 - 21 Onsdag 17 - 21 Söndag 11 - 18
Telefon [saknas] Information
Mobil +46703949622
E-post This is a mailto link
Hemsida http://www.edamk.se
Bankgiro 192-0743
Organisationsnummer 802473-2367
Föreningens hemsidor

 

Hitta Hit        Hitta hit     

 


 

   Sponsorer

 

Beckius.JPG

Länsförsäkringar.jpg

Postadress:
Eda MK - Motorcykel och Snöskoter
Tonje Adolfsson, Fältgatan 1
67332 Charlottenberg

Besöksadress:
Hökedalens motorstadion, Hökedalsvägen
67392 Charlottenberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info