Hoppa till sidans innehåll

Basketens historia


Föregångare till basketbollsporten har spårats ända tillbaka till 1100-talet f kr i Mexico, där det spelades något som kallades "pok-ta pok". Men den moderna basketbollsporten föddes år 1891 då en man vid namn James Naismith, idrottslärare på ett YMCA College (Young Men Christian Association) i Springfield, Massachusetts, fick i uppdrag av skolans rektor, Dr Luther Halsey Gulick Jr, att hitta på en ny idrott för att fylla uppehållet mellan den amerikanska fotbollssäsongen och basebollsäsongen.

En del historier berättar att Naismith från början inte kom på någonting, utan knycklade ihop alla idéer till små pappersbollar som han kastade iväg mot papperskorgen. Och när det var dags att hämta en ny kopp kaffe såg han att några bollar hamnat i korgen och några utanför. Sanning eller skröna, vem vet?

Sporten som Naismith hittade på gick i alla fall ut på att kasta en boll i en korg (som på engelska heter basket), varför sporten ganska naturligt kom att kallas basketboll. Många tyckte dock att sporten skulle heta "Naismith-ball".

Redan 1892 spelades den första matchen med publik mellan lärare och elever vid universitetet i Springfield. Tre år senare, 1895, spelades den första matchen mellan två college; Hamline St Paul mot Minnesota.

Sedan dess har basketen utvecklats till en av världens största och populäraste idrotter. Idag finns ca 450 miljoner utövare och 213 länder är medlemmar i FIBA - det internationella basketbollförbundet.

Uppdaterad: 23 OKT 2017 14:31

Postadress:
Eskilstuna BBK - Basket
Bollhuset, Prästängsgatan 8
63346 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016124100
E-post: This is a mailto link

Eskilstuna Basket Cup

 Svenska Basketbollförbundet

     

Molten