Hoppa till sidans innehåll

Målet är Landsort


Vi var 6 st på turen fredag den 17/7- sönd 19/7.
Hasse M, Nils-Erik B, Tomas H, Alena K, Pia V samt en inbjuden Nyköpingspaddlare Eva M.

 

Start Vilsta kl 10.00 och bil till Kärringboda och parkering vid Sågens Friluftsgård. Där är en badplats som det går bra att lägga i vid samt även bra parkering för bilar. Ca: 2 tim bilfärd, alltså inte så långt för att komma till detta fina område!

Vi lastar ur och startar med lunch innan avfärd. Soligt och varmt.

Söderut i Nynäsviken, efter ca: 5 km när vi är framme vid Dragets Kanal, det blir ingen fika paus för det är lite svårt att hitta bra landstigning. Dragets Kanal är en smal grävd kanal som är välbesökt med båtar men vi tar det lugnt och det går bra att passera igenom, alla båtar anpassar sig och hjälps åt. En häftig passage att göra. Vi fortsätter längs Dragfjärden och till planerad tältplats söder om Örstugan. En perfekt tältplats med plats för många tält och sandstrand. Nu ligger det dock ca: 10 båtar, stora som lite mindre, ankrade här för övernattning. Vi går iland ändå och efter överläggning så skickas spanare ut till Sandskären dit man enligt uppgift kan gå från Örudden. Det visar sig vara en fantastisk plats, långgrunt hela vägen från Örudden så inga större båtar kan ta sig dit. Fina platser till många tält. Ett klart drömställe för paddlare. Bad, middag och den sedvanliga promenaden på ön. Solnedgång och kvällsfika innan sängdags.

Frukost med sol på klippa ut mot Järlflotta, vad mer att säga?

Sedan avfärd mot väst och vi följer ost sidan på Torö. Vi stöter på ett gäng med 6 st Swimrunners som ska ta sig till Landsort, häftigt att se dessa som springer på öarna och simmar emellan.
Strax innan Läskär tar vi en samling för att planera vår färd över farleden. Många båtar just nu, mitt i semestertider och den första helgen med fint väder på ett tag. 3 och 3 tar vi oss över utan problem. Nu kort väg till norra Öja och hamnen där. Motvind hela vägen men ej så betungande.

 

Det finns längst in i viken vid båthamnen rel bra förutsättningar att ta sig iland med Kajaker, några in i vassen och några på klipporna. Här verkar det även vara ok att ha båtarna och det fungerar bra.

Knappa 100 m upp längst vägen finns även en tältplats, det enda ställe man får tälta på. Bra plats för många tält, ingen avgift med det är ju å andra sidan bara lite plana ytor i terrängen. Toa finns i båthamnen vilken höjer nivån.

Lunch och slå upp tälten, sedan promenad till själva Fyren, ståtlig och stabil. Vi behöver något att lita på och där står den, och tänk att denna har vi, iallafall några stått på Garkast och spanat på, härligt att vara här. Det är även en fin liten by och vi tittar även in i kapellet som är mycket fint. Stilenlig och diskreta färger med en fin altartavla som passar perfekt in i det hela.

Vi tar som sig bör en Landsort lager med mat därtill, Coronaavståd gäller, man kan lägga till att just på landsort bor Barbro Westerholm som varit med i debatten om hur vi som land beter oss.
Promenad åter, bad om jag minns rätt och kvällsfika på klipporna mot havet.

 

Söndag paddlar vi åter, vi styr av idén att ta oss över och följa östra sidan av Järflotta hemåt. Visserligen medvind men kanske att det skulle dra på lite för mycket. Vi tar alltså i stort sett samma väg tillbaka, paddlar lite längre ut så vi får fortsätta känna att vi är på havet, nåja Östersjön. Som sagt medvind och en mycket behaglig resa. Bra vind i ryggen, speciellt i Nynäsviken och kanske att bra beslut att ta denna väg för det drar på ganska mycket.


Avslut med bad, nu 22 grader i vattnet, sedan hemfärd.

En fin sommartur med sol i stort sett hela tiden, fin paddling, trevlig grupp och många bad.

Hasse M

 

Länk till presentation av turen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 06 AUG 2020 16:13 Skribent: Hasse Mälberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Eskilstuna KS - Kanot
Vilstavägen 10
63229 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: berit.lisjo65@gmail....

Se all info