Hoppa till sidans innehåll

Mareldsturen aug/sept 2017


Tors 31/8 – sön 3/9. Deltagare: Hasse M, Tomas H (medbjuden gästpaddlare från Södertälje), Arne A, Johan S och Kalle H.

Dag 1, tors 31/8 Avfärd från Eskilstuna, vid 09.30 tiden. Bil till campingplatsen Stocken på Orust. Regnig bilfärd, när vi slog upp tälten bättre väder. Middag på pizzerian i Ellös, bara detta en upplevelse. Kvällspaddling i skymningen som senare blev paddling i mer än skymning. Kort tur upp mot Lavösund, när det blir mörkare söderut längs kustremsan. Ingen antydning till Mareld i början. Det blir mörkare och mörkare. Stilla vatten nere vid badet, där börjar vi vispa i vattnet och det blir lite konstigt ljusskimmer. Vi blir ystra och börjar ana vad det kan vara. Paddlar runt och fortsätter vispa runt med våra paddlar och nu är vi säkra. Detta är Mareld, det gnistrar om våra paddlar ungefär som när Tingeling viftar med sitt trollspö. En mycket häftig upplevelse. Hänförda och mycket nöjda paddlar vi åter till Stocken i mörkret.

Dag 2. Fred 1/9. Nu norrut, upp till Gullholmen. Vi går iland vid badet söder om själva samhället. Lätt att ta sig iland. Nu promenad och turism i byn. Fin utsikt uppe på berget. Lunch blir Öl och bagett och Skagenröra i solen vid affären.

Åter promenad och vi paddlar vidare norrut. Lite vind från väst och vi passerar öarna norr om Gullholmen, följer kusten öster om Jonsborg och hittar en bra lägerplats inne i viken på norra sidan av Jonsborg. Rakt över ligger Islandsberg. Häftigt landskap, fin arkipelag med mycket berg/sten, ljungen lyser och nyansen passar perfekt in i det övriga. Något av en känsla att man kunde vara i fjällen infinner sig. När man på klipporna upptäcker ostronskal så blir man påmind om var man är. 3 st tar en kort kvällspaddling för att känna på om man kan komma ut runt de ökända vattnen vid Islandsbergs huvud. Det tar i för mycket med vindar och vågor så vi vänder ganska snart.

 

Dag 3, lör 2/9. Kort möte om färdväg. Gynnsamma vindar och beslut om att försöka gå på utsidan av Hermandö. Väderprognosen säger att detta är klart tänkbart. Vi passerar med lätthet söder om Islandbershuvud, korsar farlederna och är snart iväg som vi tänkt på utsidan av Hermandö. Mycket fin paddling, mycket vackert landskap. Vi följer ganska nära landremsan, där är det som vackrast, snirklar lite i de vikar som finns. Dock går vi inte längst in i den djupaste viken. Sol och lugn vind, fin färd söderut. En sälunge ligger och solar sig strax utanför oss. Roligt att se säl. Rundar Härmandö Huvud, häftigt och Kalle lotsar oss in i Champagneviken. Sandstrand och sol, mycket fint ställe. Ett riktigt guldkorn. Några badar och vi tar lunch. Här finns även en fin toalett. Hela Hermandsö är naturreservat och man får ej tälta. Lite vila i solen sedan lotsar Kalle oss vidare genom en trång passage och vi fortsätter söderut för att spana in ev tänkbart nattläger på Vallerö. Det är lite tält där men får plats fler. Smörpaddling ut till Fågelskär, ligger mellan Kärringön och Måseskär, fika i en vacker vik. Sedan åter till Vallerö för att slå upp tälten. Vi spanar in Kärringön men går ej iland. Bra tältplats, finns gott om på Vallerö. Samkväm och en lugn kväll.

Dag 4, sön 3/9 Åter Stocken på fm, ca: 5 km, vi smyger genom de fantastiska vikarna/lagunerna söder Hermandö. Åter landskap som framkallar fjällkänsla. En trång passage och åter Stocken för att packa bilarna och ta oss hemåt. 1a bilen hemma i Eskilstuna vid 18.30 tiden.

Sammanfattning blir: Pizzerian i Ellös. Mareld, en upplevelse. Gullholmen. Bohuslän är något visst, mycket vackert. Ostronskal och Säl. Utsidan Hermandö. Champagneviken en pärla. Trevligt sällskap. /Hasse M

 

Uppdaterad: 23 APR 2019 21:30 Skribent: Hasse Mälberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Eskilstuna KS - Kanot
Vilstavägen 10
63229 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: berit.lisjo65@gmail....

Se all info