Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsriktlinjer


Handledning och riktlinjer vid friidrottstävlingar

Här följer en sammanställning med information och riktlinjer för deltagande i friidrottstävlingar. Denna text gör inte anspråk på att vara heltäckande, då rutiner varierar mellan olika tävlingar.

Deltagande i tävling
Vid alla friidrottstävlingar utgår en avgift för deltagande som tillfaller arrangerande förening. Kostnaden för en start varierar mellan 60 och 70 kronor (i enstaka fall något mer). En efteranmälan brukar vanligtvis kosta dubbelt så mycket. Eftersom tävlingsavgifter är en av de största utgiftsposterna för föreningen skall följande beaktas:
- Anmäl Dig bara i så många grenar som Du har möjlighet att prestera i på toppen av Din förmåga. Tänk på att det är psykiskt påfrestande att vara en hel dag på en tävlingsarena och ladda om inför varje ny gren som du skall maxprestera i. I sprint/häck är det vanligtvis både försöks- och finallopp, så varje löpgren kräver oftast 2 uppladdningar. Vi rekommenderar därför att Du ställer upp i maximalt 3 grenar på en tävlingsdag. Är Du inte van vid att tävla, är det lämpligt att tävla i färre än 3 grenar på en och samma dag.
- Undvik efteranmälningar då det innebär extra arbete för vårt kansli och dubbel startavgift. Eventuell efteranmälning måste alltid ske i samråd med tränare. Arrangerande förening stänger ibland vissa grenar för efteranmälan.
- Att tävla i fler grenar än Du fysiskt och psykiskt klarar av ökar skaderisken samt ökar risken för att Du i längden tröttnar på friidrott, eftersom Du sannolikt inte kommer att prestera enligt dina förväntningar. 

Av ovanstående skäl gäller att du inte får starta i två åldersklasser i samma gren på samma dag. Exempelvis, om man tillhör åldersklassen F11 får man alltså inte anmäla sig i både F11 kula och F13 kula, om dessa grenar går på samma dag. Men det är däremot helt OK att anmäla sig i F11 60m och F13 800m (dvs olika åldersklasser i olika grenar), om dessa grenar går på samma dag. Likaledes är det OK att anmäla sig till F11 kula och F13 kula, om dessa grenar går på olika dagar. Notera! Alla förekommande medeldistanser (tex 600m, 800m, 1000m och 1500m) räknas härvidlag som en och samma gren, eftersom utbudet varierar över åldersklasser och tävlingar.

Dessutom gäller följande: 
- På en tvådagarstävling betalar EAI för max 3 + 2 startavgifter, dvs för 3 grenstarter ena dagen och 2 den andra dagen (eller vice versa).
- På en tredagarstävling betalar EAI för 2 + 2 + 2 (eller 1 + 3 + 2 eller 0 + 3 + 2) startavgifter.

Om man anmält sig till en tävling men inte ställer upp, måste man betala startavgiften (till EAI) själv (gäller ej vid skada eller sjukdom).


Anmälan
Anmälan till tävlingar görs till EAI via mail till This is a mailto link, eller genom (vissa) tränare.

Ange namn, födelseår, gren, klass samt personligt rekord i löpgrenar.

Observera att senaste anmälningsdag alltid är ett par dagar innan den dag som står på inbjudan från den arrangerande föreningen. Exakt vilken dag som gäller för anmälan framgår av den inbjudan EAI lämnar ut. Sommartid ligger dessa i redskapscontainern på Ekevalla. I de fall EAI inte har delat ut någon inbjudan, gäller att EAI måste ha fått in anmälan senast 3 dagar innan det datum som står på inbjudan från den arrangerande föreningen. För långlopp och motionslopp gäller speciella regler.

Om Du av någon anledning själv måste anmäla till en tävling på något annat sätt än vad som ovan sagts, tex direkt genom den arrangerande föreningens webanmälan, skicka då alltid också ett mail till This is a mailto link och informera EAI om att du har anmält själv, vem du har anmält och i vilka grenar. Detta möjliggör för vårt kansli att ge tränarna rätt information om vilka som kommer att delta i tävlingar, samt dela ut tidsprogram till de aktiva i samband med träning. Tänk på att vissa föreningar kräver att alla anmälningar från en förening görs av en och samma person.


Tävlande i Danmark eller annat land
EAI kan göra anmälan om man kan få tag på en inbjudan. Det är värre med anmälningsavgiften eftersom det kostar många hundralappar att göra en överföring till den utländska klubben. Därför får man ta utländsk valuta med sig till tävlingen och betala kontant på plats. Begär ett kvitto på inbetald avgift så får man tillbaka avgiften från EAI.


Tidsprogram & resultat
Tidsprogram och PM är en viktig del i tävlandet och läggs upp av arrangerande förening. Normalt är det klart en vecka före tävlingen då det läggs ut på internet. Man kan ibland nå dessa via Svenska Friidrottsförbundets hemsida (www.friidrott.se), varifrån man också kan komma till Skånes Friidrottförbunds (www.skanefriidrott.org) eller arrangerande förenings hemsida. Även resultat kan nås på detta sätt. Ofta har arrangerande föreningar “levande“ resultatservice på sina hemsidor under tävlingens gång.


Bra att veta inför Din första tävling
I tidsprogrammet står när man skall starta. I löpgrenar måste man pricka av sig, vanligtvis en timme före utsatt starttid. I kast- och hoppgrenar är det vanligtvis ingen avprickning, utan uppropet (se nedan) fungerar som avprickning. Men vid mästerskap är det avprickning en timme innan även i hopp- och kastgrenar. I stavhopp är det ofta avprickning längre än en timme i förväg. Exakt vad som gäller för varje tävling framgår av arrangerande förenings PM. 

Upprop sker 10-15 minuter innan start, då man får veta vilken bana och i vilket heat man skall springa. I kast och hopp är det också upprop ca 15 minuter innan start och då får man möjlighet att mäta ut ansats och provhoppa/provkasta.

Värm upp ordentligt och börja i god tid innan du skall starta. I löp-, häck- och hopp-grenar kan det vara lämpligt att börja värma upp ca 50 minuter innan utsatt starttid för grenen. I kastgrenar räcker det vanligtvis att man börjar ca 35 minuter innan utsatt starttid. Tänk på att det kan försvinna en massa tid i samband med uppropet. 

Ta med ordentligt med mat till tävlingarna men ät ej för nära inpå starten. Tävlingar genomförs oavsett väder så det är bra att vara rustad med regnkläder och varma kläder samt eventuellt keps vid starkt solsken. Drick ordentligt, speciellt när det är väldigt varmt.

EAI ser helst att man tävlar i EAI’s tävlingskläder samt att man har dessa, eller en EAI-overall, på sig i samband med prisutdelning. På mästerskapstävlingar (som SM och Götalandsmästerskap) är detta ett måste.


Statistik
På www.friidrott.se hittar man svensk statistik för åldersklasserna 14 år och uppåt, och på www.skanefriidrott.org hittar man skånsk statistik för åldersklasserna 13 år och uppåt. Här hittar man också aktuella skånska rekord.


Lycka till i ert tävlande!
/EAI friidrotts styrelse

Uppdaterad: 06 NOV 2021 23:59 Skribent: Michael Nilsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
EAI Friidrottsförening - Friidrott
Box 155, Odengatan
24122 Eslöv

Kontakt:
Tel: 0707547932
E-post: This is a mailto link

Se all info