Hoppa till sidans innehåll

Historik


Tennisen i Eslöv

Tennisen kom till Sverige i slutet av 1800-talet. I Eslöv lär premiärbollen ha slagits någon gång i början av 1900-talet.
I Eslöv fanns det intresserade ungdomar, som spelade tennis under sommaren 1905. Man spelade troligen på en bana vid Eslövs kyrka, på den plan, som senare kom att kallas rådhusplanen.

Eslövs Allmänna Idrottsförening, EAI, grundad år 1908, hade tennis på sitt program under några år. År 1917 var det emellertid dags för tennisentusiasterna att bilda en egen klubb.Eslövs Tennisklubb,

ETK, bildades i maj 1917. Den första styrelsen bestod av redaktör Erik Beronius, ordförande, hovrättsnotarie Erich Bundt, sekreterare och kassör, samt disponent Bernt Rasmusson, ledamot. I starten hade man 18 medlemmar.

År 1917 fanns redan en tennisbana på idrottsplatsen. Den var placerad där höjdhoppsbanan finns idag. På 1920-talet anlades en ny bana längs fotbollsplanens långsida. Den banan är för övrigt kvar än idag. Det är den mittersta av våra tre banor. Underlaget har dock skiftat genom åren. Från början var det en grusbana. Under en period, när så var modernt, blev den asfalterad. Efter ett antal år lades en ytbeläggning av gummi på asfalten. År 1986 återställdes den till en grusbana. Därigenom kunde stortävlingen Felix Cup genomföras.

Felix Cup blev som bekant Disab Cup. Idag heter motsvarande tävling, som dessutom äger rum inomhus, helt enkelt Eslöv Open. Orsaken till detta är att vi tyvärr förlorat båda våra huvudsponsorer.

Åter till historien. Den andra banan tillkom på 50-talet. Den tredje banan tillkom samtidigt med klubbhus och omklädningsrum i slutet av 60-talet.

Eslövs Tennisklubb har haft flera skånska mästare. På 30-talet var det Mia Bolmstedt, på 40-talet Hans Johnsson och Lennart Berséus samt på 50- och 60-talen Gösta Rydelius.

Tennishallen

Tennishallen med sina tre tennisbanor stod färdig 1990. Underlaget i hallen är PlexiPave. Skolan är den största kunden med 120 timmar / vecka räknat per bana. Tennisklubben ligger på andra plats med ca 70 timmar / vecka. Till det tillkommer seriematcher, klubbmästerskap m.m. Resten av tiderna är tillgängliga för abonnemang och strötimmar. Hallen är öppen för spel alla dagar året om.

I hallen finns även tennisklubbens klubbrum samt läktare, kök, shop och naturligtvis omklädnad.

Eslövs Tennisklubb idag

Tennisklubben har idag ca 230 medlemmar och målet de närmaste åren är att slå rekordet på 317 medlemmar från 1993.

Träningsverksamheten är omfattande. Vi har ca 7 timanställda tränare och två heltidsanställda tränare.

Uppdaterad: 15 JAN 2018 19:24 Skribent: Bert Schildt

 

 

 

Postadress:
Eslövs TK - Tennis
Postbox 15
24121 Eslöv

Besöksadress:
Ringsjövägen 2C
24138 Eslöv

Kontakt:
Tel: 0707927655
E-post: This is a mailto link

Se all info