Hoppa till sidans innehåll

Grottor


Speleologi är läran om grottor deras uppbyggnad, fysiska egenskaper och historia, livsformer i grottor samt om de processer som leder till att grottor skapas (speleogenesis) och hur grottor förändras med tiden (speleomorfologi).

Inom XA finns det många som är intresserade av grottor och speleologi. Om ni vill ha mera information, se kontaktsidan.

Att besöka grottor

Att besöka en grotta kan vara spännande och samtidigt läskigt för en del. Man ska dock vara uppmärksam på att ha rätt utrustning samt lite grundkunskap. Grundutrustningen man behöver för att besöka en grotta är oömma kläder, minst 2 ficklampor/pannlampa samt hjälm. Meddela alltid någon annan att ni besöker grottan i fall olyckan är framme. Glöm inte att njuta av upplevelsen!!!

Djur & annat kryp

Man får ofta frågan om det finns djur i grottorna.  Ja det finns djur, oftast grottspindlar, fjärilar som övervintrar, myggor som förirrat sig etc. Vissa grottor kan ha fladdermöss, men än så länge har ingen påträffats på Midskogsberget som har den största grottan i Medelpad.

När ni besöker en grotta, ska man tänka på att inte störa djurlivet. Grottspindlarna är fridlysta!!! Dessa djur är känsliga för ljus, så tänk på att inte lysa på dem direkt med en ficklampa. 

Grottor finns oftast där det är mycket sten och stora block. Tänk då på att det kan finnas huggorm i denna biotop. Alla ormar och grodor är fridlysta enligt svensk lag.

Grottspindel i Drömgrottan, SundsvallGrottspindel
 
Nässelfjäril som vilar inne i Drömgrottan
Vilande Nässelfjäril

Midskogsberget

Midskogsberget består av den gnejsiga berggrund som är vanlig kring Sundsvall. Branten har en storskalig sprickighet och en djup skreva finns ca 150m norr om vägen. Blockigheten vid bergets fot visar med vilken kraft inlandsisen brutit sönder ovanliggande berg. Bergets geologi gör området intressant om man gillar speleologi.

Drömgrottan

På Midskogsberget finns Medelpads hittils längsta grotta. Drömgrottan är hittills Västernorrlands längsta grotta med sina ca 185m och även Medelpads landskapsgrotta. I Drömgrottan finns det ett blått rep man kan följa för att inte gå vilse. Grottan är mycket smal på sina ställen samt att det även finns stora salar.

map Karta i PDF

 
Nyligen gjordes en upptäckt av ovanliga speleotermer (grottformationer) i grottan, som är mycket ömtåliga. En analys av dessa gjordes i Spanien som Svenska Speleologförbundet skickade. Proverna var mycket intressanta och består av ovanliga formationer av gips. Dessa formationer visar sig ha microorganismer (cyanobakterier och alger) som inte påträffats någon annanstans än så länge. Förutom amorf opal (opal-a) och gips innehåller dessa karbonater. Var försiktig med de mycket speciella grottformationerna när ni besöker grottan, de är mycket ömtåliga.

Speleotermer i DrömgrottanSpeleotermer i Drömgrottan

I området på Midskogsberget finns det ett flertal grottor med varierande svårighet och längd.

  • Drömgrottan
  • Lilldrömmen
  • Sprickgrottan
  • Högagrottan
  • Bäckgrottan
  • Skamvrån
  • Mardrömmen
  • Picassos salar
  • Valens gap

Barsviken och Skarpuddens grottor

Mellan Härnösand och Sundsvall, utanför Barsviken, finns Skarpudden. Med sin speciella natur och det öppna havet utanför. Ett mycket fint utflycktmål där man även kan besöka grottorna.

Grottorna på SkarpuddenGrottorna på Skarpudden

Andra intressanta grottor

I en radie av 80km från Sundsvall finns det ett antal andra intressanta grottor att besöka. Utanför Härnösand finns Smitingens grottor som är värt ett besök. På Hornslandet norr om Hudksvall, finns Hölickgrottan med sina ca 1340m. Utanför Iggesund finns Bodagrottorna. Med sina ca 2600m är det världens näst längsta urbergsgrotta. Vill man resa en bit, så finns Sveriges längsta grotta, Korallgrottan med sina drygt 6000+ m, mellan Blåsjön och Ankarvattnet i norra Jämtland.

Smitingen i HärnösandGrottan utanför Smitingen, Härnösand
Korallgrottan, Sveriges längsta grottaDen vackra Korallgrottan med sina över 6000m i längd
Uppdaterad: 26 FEB 2017 18:13 Skribent: Roel Wijtmans

Postadress:
Expedition Altitud KF Matfors - Klättring
Jan Lundström, Näverbacken 13
86531 Alnö

Kontakt:
Tel: +460730826662
E-post: info@expedition-alti...

Se all info