Hoppa till sidans innehåll

Föreningen XA


XA - Expedition Altitud klätterförening i Matfors är en friluftsförening för klätter- och naturintresserade i Västernorrland. Vår verksamhet bedrivs utomhus året om i alla miljöer och länder. Föreningen bildades 2006 och har sitt säte i Matfors utanför Sundsvall. Vi bedriver bland annat organiserad klättring första Tisdagen i månaden under sommar säsong och har då funktionärer ute på plats för att hjälpa till. Ung eller gammal, klättrare eller friluftsintresserad. Är du nybörjare som vill prova på eller kanske en erfaren klättrare som behöver en klätterpartner? Kanske du vill snacka lite eller bara prestera, det finns något för var och en. Alla är välkomna att delta, tid och plats annonseras fortlöpande under nyheter. XA är inte bara om klättring, vi är helt enkelt ett fritt sällskap som gillar att umgås och vara ute på olika äventyr i naturen. XA är en natur och miljömedveten förening i tiden.

Föreningens värdegrund / policy

Medlemmarna har enats om ett antal förhållningssätt till varandra och som ska fungera som en ledstång och vara till hjälp för medlemmarna. Vilket förhållningssätt och spelregler vi inom XA vill ha till varandra och till vår omgivning, samt hur vi vill att omgivningen ska se på oss som förening .

 • Vi är noga inom föreningen att värna om vår natur och djurliv samt bedriver vår verksamhet efter de riktlinjerna.
 • Vi arbetar för god kamratskaplig anda mellan alla åldersgrupper och främjar klättring, högfjällssport, skidåkning, trekking, grottkrypning, naturliv och miljömedvetenhet.
 • Vi bedriver vår verksamhet för att hjälpa funktionshindrade ut i naturen. Personer med funktionshinder skall ha lika goda möjligheter som andra att bedriva fysisk aktivitet i skolan och på fritiden. Därmed samma möjligheter att få uppleva de positiva effekter som fysisk aktivitet kan innebära i form av bland annat hälsa, välmående och social gemenskap.
 • Vi främjar för samarbete mellan olika föreningar med liknande intressen.
 • Vi arbetar aktivt mot mobbing samt droger.

Visioner och Verksamhetsidé

Föreningsutvecklingen pågår ständigt på ett konstruktivt och nyskapande sätt i XA. Expedition Altitud är en plattform där olika idrotter möts och där friluftslivet är i centrum. Där XA alltid försöker att vara på tårna då det gäller utvecklingsmöjligheterna för våra medlemmar i form av idrottsledarutbildningar samt behöriga certifikat i en rad olika områden. Vi ligger i framkant då det gäller att få människor med funktionshinder att finna sin plats i idrotten och i friluftlivet, samt att utöka vår versamhet då det gäller:

 • Utbildningar.
 • Prova på klättringar.
 • Ungdomsverksamhet.
 • Speleologi – Grottkryp.
 • Arrangemang.
 • Uteliv

Historik

XA grundades den 6 april 2006 av:

 • Björn Rosfjell
 • Krister Selander
XA grundades för att vi trodde det skulle finnas ett stort behov av att bilda en friluftsförening tillsammans med andra aktörer med liknande intressen i Matfors/ Sundsvallsområdet. Där syftet främjade klättring, högfjällssport, skidåkning, trekking, grottkrypning, naturliv och miljömedvetenhet. Så här i efterhand, sedan XA grundades, ser vi att behovet var stort och vi växer i medlemsantal .

Samarbets partners

XA sammarbetar med följande föreningar och organisationer.

Uppdaterad: 26 FEB 2017 16:18 Skribent: Roel Wijtmans

Postadress:
Expedition Altitud KF Matfors - Klättring
Jan Lundström, Näverbacken 13
86531 Alnö

Kontakt:
Tel: +460730826662
E-post: info@expedition-alti...

Se all info