Hoppa till sidans innehåll

Funktionsnedsatta


Personer med funktionsnedsättning skall ha lika goda möjligheter som andra att bedriva fysisk aktivitet i skolan och på fritiden. Därmed samma möjligheter att få uppleva de positiva effekter som fysisk aktivitet kan innebära i form av bland annat hälsa, välmående och social gemenskap. XA anordnar lite nya perspektiv för personer med rörelsehinder, synskador och utvecklingsstörning och ger dom en plats i idrotten.

Expedition Altitud XA med en grupp funktionshindrade på Midskogsberget, Sundsvall

Hur det började

En förening som heter No Barriers från USA började med det hela 2003 med inriktning på olika funktionsnedsättningar. År 2007 började Expedition Altitud / XA som första förening i Sverige med att ta ut barn och ungdomar i en avancerad miljö tillsammans med Fritid För Alla i Sundsvall. 

Arrangemang

Vi går igenom om topografin på platsen samt har en genomgång om allemansrätten samt lite om naturlära och vad som kan vara bra att tänka på. Sedan är det dags för olika aktiviteter som grottkryp, klättring samt ett antal teamwork stationer där deltagarna får hjälpas åt. 

2011117

Vi har som avsikt att bredda och utöka denna verksamhet även med isklättring och överlevnadstekniker i naturen med övernattningar. Vi har redan varigt ute och tältat med dom som har respirator! Så inget är omöjligt och begränsningarna sätter man själva.

XA visar med dessa Arrangemang med ungdomarna att myterna om människor med olika funktionsnedsättningar inte kan klara av något, är just inget annat än myter!

2011159

De kan mycket mera än vad folk i allmänhet tror. Ska någon sätta begränsningar för vad man kan eller inte kan, så är det inte dom människor som är utan funktionsnedsättning som ska sätta begränsningar för vad en med rörelsehinder kan eller inte kan! Begränsningarna för vad man kan göra, sätter man själv!

201128
Synskadad på väg upp.....
2011162
... och sedan ner.
2011170
Teamwork
2011253
XA har olika lösningar på att hjälpa funktionsnedsatta
2011279
Efter en lyckad dag på Midskogsberget
Uppdaterad: 26 FEB 2017 18:44 Skribent: Roel Wijtmans

Postadress:
Expedition Altitud KF Matfors - Klättring
Jan Lundström, Näverbacken 13
86531 Alnö

Kontakt:
Tel: +460730826662
E-post: info@expedition-alti...

Se all info