Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


Föreningen för Fäktkonstens Främjande FFF stiftades den 27 oktober 1901 och blev den första moderna fäktklubben i Sverige. Fäktmästare (Maître d’Armes) Eugène Fillol var med om att bygga upp klubben och den moderna fäktningen i Sverige. Han var fäktmästare på FFF från 1901 fram till 1914. Challenge Eugène Fillols vandringspris utgörs av den magnifika bronsstatyett som Fillol skänkte FFF innan han återvände till Frankrike.

FFF har alltsedan 1901 haft välutbildade fäktmästare, många rekryterade från utlandet. Av legendariska fäktmästare kan nämnas Francesco Gargano som FFF fann i Italien 1935, Uno Thulin, Martin Kronlund och Rudolf Meckel. Den sistnämnde var tysk och förde FFF till stora fäktframgångar under 1960-talet. FFF var även den första klubben i Sverige att anställa en kvinnlig fäkttränare, Ulrika Larsson under slutet av 1990-talet.

FFF var helt klart dominerande inom fäktningen under 1910-, 1920- och 1930-talen. Kända fäktare under denna tiden var Gustaf Dyrssen, Gustaf Lindblom, Nils Hellsten, Knut Enell och Hans Drakenberg. En prominent och duktig fäktare för FFF var nuvarande kungens far Prins Gustaf Adolf som i sabel vann tre individuella SM och två i lag för FFF, han dotter HKH prinsessan Brigitta fäktade även på FFF.

Under 1940- och 50-talen var tävlingsframgångarna färre för FFF men man kom tillbaka på bred front under 1960-talet med fäktare som Carl-Erik Broms, Carl-Wilhelm Engdahl, Ivar Genesjö och Dicki Sörensen, och tog fem SM-guld i lagvärja och två i herrflorett. På damsidan var FFF också mycket stark på 60-talet framför allt genom Kerstin Palm som representerade FFF mellan 1965 och 1977. Hon vann under denna tid tolv individuella SM på damflorett och åtta i lag.

FFF:s störste fäktare genom tiderna är Johan Harmenberg som vann VM i värja 1977 och OS 1980. Han var även med i de FFF-lag som 1978-1984 lyckades vinna lag-SM i herrvärja sex år i rad, en prestation ingen annan förening har klarat av. Peter Barvestad och Greger Forslöw var även med i lagen alla dessa år.

FFF idag är en klubb med stor bred på de duktiga fäktarna, allt från rutinerade värjherrar som placerar sig på pallarna på svenska elittävlingar, till duktiga kadetter och juniorer som tar hem mastermedaljer till FFF. De senaste åren har FFF varit särskilt framgångsrik bland kadett- och juniordamerna, och dessa landslag har till stor del bestått av FFF:are, som Elvira Mårtensson, Julia Lindgren, Sophie Engdahl, Selma Abu Eid Tjulin och Runa Gordon Achour. Den senaste stora internationella framgången för en FFF:are stod Elvira Mårtensson för när hon 2018 tog ett brons på junior-EM. 

Uppdaterad: 06 JUL 2018 11:23
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Föreningen Fäktkonstens Främjande - Fäktning
Döbelnsgatan 60
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info