Hoppa till sidans innehåll

Dramatiskt in i det sista i vårens Ungdomscup

11 MAJ 2020 10:15
I helgen gick den sista av Ungdomscupens tre deltävlingar av stapeln, och det blev en riktig rysare både på dam- och herrsidan.
  • Skapad: 11 MAJ 2020 10:15

Ska vi börja med damerna så stod det inför tredje omgången redan klart att guldet skulle gå till Eden Rose som placerat sig som bästa tjej i de två första deltävlingarna. Ebba Eriksson hade också säkrat silvret inför sista omgången. Däremot blev det en riktig rysare i bronsstriden där det kom att stå mellan Hilma Eriksson och Inga Avemo Hådell. Bägge tjejer slutade på 38 poäng efter att det sämsta resultatet räknats bort. Hilma knep bronsplatsen genom en högre placering i den sista deltävlingen.

För killarnas del var det en öppen historia för samtliga medaljer. Både August De Groat och Francesco Pelletta hade med sig varsin seger in i sista omgången. August dessutom med en andraplacering från första omgången. Ludvig Dahlström hade med sig en andra placering.

Upplägget inför finalomgången skapade mycket huvudbry hos tävlingsledningen då en del oklarheter skulle kunna uppstå beroende på utfall i den sista deltävlingen. För att säkra guldet behövde Francesco placera sig bäst bland killarna. Men redan i 8-tablån åkte han ut efter förlust mot Eden och var därmed borta från guldstriden. Däremot hade han säkrat bronset.

Semifinalen mellan Filip Häggström och August blev en riktig nagelbitare där August vände ett 8-6 och 9-8 underläge till seger med 10-9. Här visade August prov på sitt starka psyke vilket han ofta visar i tävlingssammanhang. August till final alltså.

I den andra semifinalen mellan Eden och Ludvig drog Ludvig det längsta strået genom seger med 10-4. Final mellan August och Ludvig!

Om Ludvig vann finalen skulle han hamna på samma poäng som August när man räknat bort deltävlingarnas sämsta resultat, bägge med en seger och en andra placering. Inbördesmöten skulle få avgöra och då deras värjor inte korsats en enda gång under de tre omgångarna skulle vinnaren av finalmatchen i den sista omgången också vinna guldet och den åtråvärda pokalen! Spännande värre och på sätt och vis helt logiskt.

Stämningen var på topp bland publiken när finalen drog igång. Det märktes på fäktarna att de verkligen ville vinna och inledningen av finalen blev riktigt hård med fäktning som hela tiden låg på gränsen. Väldigt aggressiv fäktning, en riktig slugger-match där Ludvig fick initialt ett försprång, men som August gång på gång knaprade in på. Men i slutändan orkade inte August jaga ikapp och Ludvigs anstormning var stundtals obarmhärtig. Ludvig kunde se sig som segrare med 15-12 och därmed vinnare av herrarnas guld. En riktigt spännande, jämn och bra match som präglades av mycket vilja.

Och så här slutade UC vt2020:

1. Eden Rose Renda / Ludvig Dahlström

2. Ebba Eriksson / August De Groat

3. Hilma Eriksson / Francesco Pelletta

Ett riktigt stort tack till David och Holger som dömt alla tre deltävlingar. Utan er medverkan hade det inte varit möjligt att få till det här.

Tack till alla fäktare som visat stort FFF-hjärta och som bidragit till en riktigt god stämning i både med- och motgång, hälsar Eric de Groat som skrivit denna text. Riposten gratulerar som vanligt all segrare. 

Och tack till alla modiga som vågade ställa upp i sin allra första tävling. Till hösten drar vi igång en ny säsong av Ungdomscupen. Alla FFFare som är födda 2006 eller senare är välkomna. Tävlingsledningen återkommer med datum. Vi måste avvakta Corona-läget och se hur tävlingsschemat för övrigt ser ut under hösten. 

Skribent: Yvonne Fagell
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Föreningen Fäktkonstens Främjande - Fäktning
Döbelnsgatan 60
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info