Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kimmo

Full fart i Espoo Finland!

30 JAN 2020 10:34
Nu i helgen deltog en tapper skara FFF:are i den internationella ungdomscupen i Espoo som riktade sig till killar och tjejer i klasserna U17 och U14. Läs Erics och Monicas utomordentligt utförliga reportage från eventet. Detta är ungdomsfäktning!
  • Uppdaterad: 30 JAN 2020 10:34

En del av ”Team FFF” checkade redan på fredag in på hotellet i Espoo där de mötte ett hav av fäktare från åtminstone 18 länder fr, en upplevelse då man som svensk alltid förknippat fäktning med ett fåtal utövare, men det var inte det som verkligheten visade här!

Från FFF deltog Ebba, Hugo och Ian i U17. För både Ian och Ebba var det deras första ECC. Hugo var i sammanhanget veteranen då detta var hans tredje ECC-tävling.

På kvällen gick arrangörerna igenom alla masker, vapen, sladdar och handskar då allt måste vara godkänt och klart inför lördagen.

Tävlingen gick av stapeln i den fantastiska Otahalli sportcenter, ritad av den finska stjärnarkitekten Alvar Aalto till OS i Helsingfors 1952. Det var också under OS i Helsingfors som de svenska värjherrarna tog silver. Om detta var nog de flesta glatt omedvetna!

I U17 herrar var det totalt 163st deltagare, och 7 personer i så gott som alla pouler. Det gällde att prestera då 30% sållades bort redan efter en pouleomgång och för de som inte kvalificerade sig till DE var det bara att packa ihop.

I U17 damer var det totalt 133st deltagare.

Efter pouleomgången hamnade;

Hugo Wik på 133:e plats, vilket inte räckte till att gå vidare till DE. Ian Bäckström på 113:e plats och tog sig vidare till DE där han direkt fick ett tufft motstånd i Elias Drauggedalen Norge som förutom att vara Norges bäste kadett hade placerat sig som nummer 16 efter pouleomgången. Norrmannen vann och Ian blev totalt 114:e. (och norrmannen tog sig till slut till plats 12)

Ebba Eriksson blev 127:a vilket tyvärr inte räckte till någon DE.

Bäste svensk i U17 herrar blev DIF:s Christopher Kelly på en välförtjänt 2:a plats efter förlust i finalen mot japanen Hidemasa Sakato.

Bland damerna var det Kungsbackas Moa Maaninka som tog sig till plats 26. Vann gjorde fransyskan Sophie Chavigny.

På söndagen var det förutom U14 även lagtävling för kadetterna. Hög feber på både Ian och Hugo gjorde att de fick ställa in sina planer på att ingå i det svensk / österrikiska laget som var tänkt att utmana de övriga lagen under söndagen.

Det var totalt 30 lag anmälda, vann gjorde det japanska laget, bästa svenskarna ingick i ett lag med Storbritannien med det fiffiga namnet GREAT SWEDEN som kom på plats 8 medan det svenska landslaget kom på plats 11.

Ebba var vikarierande coach för damerna i U14 och deltog därför inte i något lag. Det svenska damlaget blev 10:a av 21 deltagande lag, vann gjorde Estonia 1.

På söndagen deltog drygt 50 fäktare i pojkarnas U14 från totalt 14 länder med fäktare från Japan till England och några länder däremellan. Ungefär samma förutsättningar även för U14 flickor. Den stora frågan inför tävlingen var hur vi står oss när vi möter tufft internationellt motstånd för första gången. 

August De Groat var enda U14-killen. FFF representerades på tjejsidan av Hilma, Elsa och Clara. Max fanns med både under lördagen och söndagen för att stötta gänget.

Man kan konstatera att samtliga presterade bra i pouleomgången. Förutom viktiga segrar att ta med sig så vanns en och annan erfarenhet av hur det ibland kan gå till även bland de allra yngsta. En hel del fulspel, psykningar och tråkigt osportsligt beteende både bland fäktare och medföljande tränare och föräldrar. Så fint att se hur väluppfostrade våra fäktare är som alltid hälsar artigt på både domare och motståndare. Oavsett vinst eller förlust. Och aldrig onödigt tjafsande med domare eller annat krånglande. Bra där!

För August del blandades högt med lågt i poulen vilket innebar en tuff ranking inför DE64. Mötet med en betydligt högre rankad finländare blev till en promenadseger där August visade på sin grymma spetskänsla, fina kombinationer och överlag stabil fäktning. I DE32 ställdes han mot Erik Rasin från Lidingö som tillsammans med Folke Ståhl, DIF, utgjorde den svenska representationen bland killarna. Rasin, som August fäktat mot ett otal gånger genom åren med blandade resultat, visade sig dock för dagen vara en alldeles för svår nöt att knäcka denna gång. Rasin slutade också som bästa svensk på en 10:e plats. August kan dock känna sig nöjd för dagen med en top-32-placering i en tävling där motståndare kom från Spanien, England, Danmark, Finland och Estland.

För tjejernas del blev det också en bra pouleomgång där Elsa var den som placerade sig högst i rankingen. Surt nog tvingades Clara och Hilma möta varandra i DE64. I möten med klubbkompisar, som kan varandra utan och innan, så kan det gå lite hur som helst. Denna gång drog Clara det längsta strået och gick vidare till DE32. Elsa tog även hon sin match och gick vidare.

I DE32 ställdes Elsa mot en knepig Tjeck. Elsa låg stundtals långt efter men lyckades med en fantastisk upphämtning. Hon nådde dock inte hela vägen fram. Matchen slutade med en sådan där neslig och svårsmält 14-15 förlust.

Clara såg sig också besegrad i DE32 av en av de estniska tjejerna som hade en riktigt bra dag och slutade på en tredjeplats.

Jag tycker att alla kan känna sig nöjda med sina prestationer, i synnerhet som det var debut i sådana här internationella sammanhang.

Tävlingen var mycket välordnad. Högt tempo, korta väntetider och välstädade toaletter vilket inte är att förakta. Arrangörerna hade ordnat superfint med transporter från och till flygplatsen, bra rabatt på hotellet och bjöd på bra service. Även de dummaste av frågor besvarades med ett leende.

Även om fäktarna självklart är i centrum så vill jag ge en stor kram och eloge till medföljande föräldrar. Vilket härligt gäng som verkligen engagerar sig, står och hejar och peppar. Även om det är långa dagar, lång resa och mycket nerver så är stämningen verkligen på topp! 

Författare: Eric de Groat och Monica Nilsson Bäckström

Skribent: Yvonne Fagell
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Föreningen Fäktkonstens Främjande - Fäktning
Döbelnsgatan 60
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info