Hoppa till sidans innehåll

Fägre Motorklubbs Historia


i60900972._szw1280h1280_

Första tygmärket som togs fram till jackor eller kepsar.(60-70 talet) Svart med vit botten.

 

 

Fägre motorklubb bildades 2 Januari 1962 av 6st 18-åriga ungdommar från Fägre och började med att arrangera bilorientering.

 

Man anordnade också KAK:s manöverprov med bilar där man skulle köra en bana bestående av olika slags körprov på tid och en rattmästare kunde koras som senare fick deltaga i en distriktsfinal där man senare gick till SM final.

 

 Efter 2 år var medlemsantalet över 60 st. och efter ca. 3 år hadde man över 100 st. medlemmar. Medlemsantalet har varigerat från de 6st som startade till närmare ca.300st. Idagsläget är det ca. 100st medlemmar.

 

1965 började man att arangera OT-tävlingar (rallytävling med bil) från 5 till 25 mil med specialsträckor på några kilometer till flera mil. Denna form av tävlingar startade oftast på kvällen när mörkret hadde kommit och höll ibland på till tidig morgontimma.

 

 Från mitten på 60-talet och fram till mitten av 70-talet anordnade man också familjerally med bil där deltagarna fick svara på frågor och göra olika moment. Alla i familjen kunde vara med då det fanns både vuxna och barntävlingar. Som mest kunde deltagar antalet uppgå till 1000 personer och avslutades med festligheter på kvällen. Medarrangörer var oftast isbaneföreningen och Mariestads-Tidningen.

 

Senare delen av 70-talet anordnades mest rallytävlingar och i början av 80-talet så anordnades också en tävling i folkrace med bilar i grusgropen i Fimmersta.

 

Man har också annordnat trafikdagar med bland annat omläggning av högertrafik (slutet av 60-talet) samt trafiksäkerhet och gratis ljustest på bilar flera år i rad på bensinstationerna i Töreboda.

 

I mitten av 80-talet så byggde man en folkracebana ihop med Mareistads MS vid Grevby speedwajbana och arrangerar där årligen ca.3 st. tävlingar per år och banan firar 25 år i sommar (2012).

 

Genom åren har det tävlats i bilorientering,manöverprov med bil,rally, miniracing,karting,bilracing,formelbilsracing,rallycross, motorcross och folkrace där man har haft framgångar i både distrikt,svenska och europa mästerskap.

 

Man har också varit med och sammlat in pengar till lepra-sjuka på 60-talet i Moholm och Tidan.

 

Det har funnits både dam och ungdoms sektioner med egna ordförande under åren, men nu är det samlat i samma sektion.

 

Det har deltagits i vikenrunt på cykel under flera år och många minns nog när 10-manna cykeln gjode debut i mitten på 70-talet.

 

Lite kurriosa. När ungdomsektionen bildades i Fägre motorklubb på andra halvan av 60-talet så var det ungdommar från nerläggningen av dåvarande Töreboda motorklubb som dom kom ifrån. Idag har Töreboda motorklubb åter-uppstått och sysslar främst med motorcross och enduro.

 

 

6545

Tygmärket som togs fram på (70-80 talet) Grön botten med röd ratt och bokstäver med ratt-centrum i silver.

 

 

i102830411._szw1280h1280_

Tygmärket togs fram på (80-90 talet) man valde blå botten med gul text och kanten runt då klubbjackorna var blåa (Ljus blå)med gula ränder på krage och arm-muffar.


Uppdaterad: 06 MAJ 2017 16:41

 

 

Vi sponsrar Fägre MK

Grevby  Motorbana

Töreboda Blomkrukor 2

Persson & Söner 5


 

Postadress:
Fägre MK - Bilsport
Stora Bergsgatan 20 C
54533 Töreboda

Besöksadress:
Stora Bergsgatan 20 C (Ingång på gaveln vid källartrappen vit dörr)
54533 Töreboda

Kontakt:
Tel: 050671889
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

Stöd oss i Fägre MK!

När du spelar på Svenska Spel!

 Hej på er alla där ute!

Vill du/ni vara med och sponsra Fägre Motorklubb och Grevby Motorbana, då kan ni få en skylt med eran logo/namn på banan och man kan få med det i programmet också till varje tävling. Sen lägger vi även med sponsringen på våran hemsida också.
Låter det något för er eller någon som ni känner, så kan ni höra av er till oss.
This is a mailto link och vi finns även på Facebook Instagram & Youtube