Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Snabba stafetter fick julshowen att rocka

22 DEC 2019 16:23
Det började med ett stämningsfullt luciatåg och fortsatte med en fartfylld uppvisning av Mounted games-ryttare. Julavslutningen hos Falbygdens Hästsportförening hade något för alla.
  • Uppdaterad: 22 DEC 2019 16:23

Det var fullt på läktarna när ridhuset på Klockaregården släcktes ner på lördagen, 21 december, och Lucia med tärnor och tomte kom in till häst.

Luciatåget

 

Tärna

 

Tärna

Luciatåget som utgjordes av ridskolehästarnas skötare satte publiken i julstämning med sina sånger, innan två viga ryttare som ägnar sig åt Mounted games tog över manegen.

Moa

Mounted games, alltså lekar till häst, kallades tidigare gymkhana och har sitt ursprung i England. Tävlingsmomenten består av diverse stafettgrenar, där ekipagen ska rida slalom, flytta burkar från en pinne till en annan, bygga staplar av kakburkar och få ned flaggor i ställ med små hål, allt till häst och helst i galopp.

 Erik Ludvigsson från Göteborg

Moa Almqvist från Grästorp på Ludvig och Erik Svenningsson från Alleby Ridklubb, Göteborg på Särkens Lucky Luke var de två ryttarna som stod för uppvisningen. Moa red i somras i det svenska laget vid tävlingar i Falsterbo, och Erik har tävlat både SM och EM i Mounted games.

Jenny Almqvist intervjuade ryttarna

De satte fart från första stund och fick med sig publiken, som ivrigt hejade på. Mellan de olika grenarna berättade Moas mamma Jenny Almqvist mer om disciplinen.

Efter uppvisningen tog Falbygdens Hästsportförenings ordförande Robert Bengtsson över mikrofonen och sammanfattade året som gått. Bland annat har föreningen gjort investeringar för att dränera hagarna och underlag har fyllts på i ridhusen.

Föreningen har också haft en stor tävlingsverksamhet, vilket också är en viktig inkomstkälla. FHF har under året haft 65 tävlingsryttare som tävlat på alla nivåer inom hoppning och dressyr, från de lägsta klasserna upp till junior-EM och unghäst-VM i hoppning.
Speakern Anna Nyberg och FHF:s ordförande Robert Bengtsson

Robert Bengtsson tog också upp föreningens och ridskolans sociala funktion, som en mötesplats i verkligheten och inte i molnet, där så mycket sker i dessa dagar.

Skötarna fick julklappar

Som avslutning kom tomten ridande med godispåsar till alla barn och därefter erbjöds gratis ponnyridning.
Ansvariga för julavslutningen var föreningens ungdomssektion, som fick varma applåder för sitt arbete.

De sista ridlektionerna före jul sker söndag 22 december och därefter tar ridskolan jullov fram till 2 januari, då vårterminen börjar.

Foto: Clara Nyberg

Lotterivinster delades utRidlärarna tackades för året som gåttTomten och tomtehästen Maggan

Skribent: Anna Nyberg
Epost: This is a mailto link

Falbygdens Hästsportförening har sin verksamhet på Klockaregården strax nordväst om Falköping, längs vägen till Skara.

På anläggningen finns två ridhus, två utebanor, stallar med plats för 50 hästar och många hagar.

Vi har runt 300 medlemmar i alla åldrar och varje vecka görs ungefär 350 uppsittningar på ridskolan - ett antal elever rider alltså flera gånger i veckan.

11 av de 26 ridskolehästarna och ponnyerna ägs av föreningen 2019.

FHF driver ridskolan i samarbete med Frida Andersson, som också är arrendator på anläggningen.

FHF har ett drygt 60-tal aktiva tävlingsryttare på alla nivåer och ordnar också flera tävlingar under året i hoppning och dressyr.

Sisu

Postadress:
Falbygdens HSF - Ridsport
Friggeråker, Klockaregården
52194 Falköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info