Hoppa till sidans innehåll

FHF:are lärde sig rädda liv

03 DEC 2019 14:47
Ett gäng FHF:are har nu fått en utbildning i hur man agerar vid olycksfall, och hur man använder hjärtstartaren som finns i stallet. För visst har du sett att vi har en hjärtstartare på ridskolan?
  • Uppdaterad: 03 DEC 2019 14:47

På utbildningen deltog ridlärare, stallpersonal, sjukvårdare och andra funktionärer på tävling, och med hjälp av Tomas Gustavsson från Hjärtsäkert Skaraborg fick alla deltagare en bra grund att stå på om olyckan är framme.

− Det vanligaste larmet i samband med hästolyckor handlar om att någon fallit av och slagit i huvudet, sade Tomas som arbetar som ambulanssjukvårdare.
− Om en person är avsvimmad eller har varit avsvimmad, eller drabbats av minnesförlust, då ska personen alltid till sjukhus. Ring ambulans, för det kan i värsta fall vara en blödning innanför skallbenet.
− Det kan vara så att personen först är avsvimmad men sedan vaknar och känner sig groggy men okej. Sedan går det två-tre timmar innan blödningen märks.


Fast vanligare än en blödning innanför skallbenet är att det handlar om en hjärnskakning. Där har Svenska Ridsportförbundet i år tagit fram en ny handlingsplan, hjärntrappan, som beskriver hur ryttare ska återhämta sig efter en hjärnskakning.

Läs mer om hjätntrappan här.

Andra vanliga skador vid ridolyckor är nack- och ryggskador. 
− Om någon klagar över smärtor i nacke och rygg, låt dem ligga så still som möjligt. Sitt bredvid, stötta huvudet och håll det stilla, sade Tomas.

− Knäpp upp hakband och ta av hjälm om det behövs, men var varsam. Ridhjälmar är okej att ta av, men när det gäller tyngre hjälmar som motorcykelhjälmar ska man inte röra dem.

− Ge så mycket info till SOS som möjligt när du ringer, berätta om det finns känslobortfall eller pirr i armar och ben.
Man får heller inte bli otålig över att SOS ställer så många frågor, för ambulans larmas ut under tiden, och kan redan vara på väg trots att samtalet pågår.
− Bland det viktigaste är också att hålla personen varm. Försök få in något under dem om det går, för markkylan är farlig, och vid blödning blir kroppens förmåga att koagulera blodet kraftigt nedsatt om man är nedkyld.

Vid en kraftig blödning i en kroppsdel ska den delen hållas ovanför hjärtat.
− Tryck över såret eller före såret. Använd vad som helst till tryckförband på såret. Dra åt hellre för hårt än för löst, sade Tomas.

Deltagarna fick också träna på hjärt- och lungräddning, HLR, med kompressioner och munblåsningar, samt prova hjärtstartaren.
Alla hjärtstartare är mycket enkla att använda, med tydliga instruktioner om hur de ska användas.
− Men om du ser någon ramla ihop och drabbas av hjärtstillestånd, sätt igång med kompressioner. Spring inte iväg långt för att hämta hjärtstartaren, eftersom varje minut är dyrbar, poängterade Tomas Gustavsson.

Tre viktiga kom ihåg

Fria luftvägar vid medvetslöshet
Stoppa blödningar
Håll personen varm

Det räknas som ett Prio 1-larm om:

Personen ligger ute i kylan
Personen är medvetslös
Det är ett misstänkt hjärtstopp – då larmas två ambulanser

Läs mer om FHF som Säker och trygg förening

HLR-utbildning

Skribent: Anna Nyberg
Epost: This is a mailto link

Falbygdens Hästsportförening har sin verksamhet på Klockaregården strax nordväst om Falköping, längs vägen till Skara.

På anläggningen finns två ridhus, två utebanor, stallar med plats för 50 hästar och många hagar.

Vi har runt 300 medlemmar i alla åldrar och varje vecka görs ungefär 350 uppsittningar på ridskolan - ett antal elever rider alltså flera gånger i veckan.

11 av de 26 ridskolehästarna och ponnyerna ägs av föreningen 2019.

FHF driver ridskolan i samarbete med Frida Andersson, som också är arrendator på anläggningen.

FHF har ett drygt 60-tal aktiva tävlingsryttare på alla nivåer och ordnar också flera tävlingar under året i hoppning och dressyr.

Sisu

Postadress:
Falbygdens HSF - Ridsport
Friggeråker, Klockaregården
52194 Falköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info