Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta inför årsmötet


Årsmötet är det viktigaste mötet under året i en förening. Vid årsmötet blickar medlemmarna tillbaka på året som har gått. De får veta hur klubbens ekonomi ser ut, vad föreningen har lagt pengar på och vilka inkomster föreningen har. Dessutom väljs styrelse för året och styrelsen berättar vilka planer som finns för året som kommer.

Ansvarsfrihet
En avgörande fråga på årsmötet är om den avgående styrelsen beviljas ansvarsfrihet. Det är väldigt ovanligt att en styrelse inte får ansvarsfrihet, eftersom det i princip betyder att styrelsen har begått brott av något slag. Men frågan ska alltid ställas.


Alla har inte rösträtt
Alla medlemmar har rätt att vara med på årsmötet, men det är bara medlemmar som är 15 år och äldre som har rösträtt. Yngre medlemmar har rösträtt på ungdomssektionens årsmöte. Alla upp till 25 år är medlemmar i ungdomssektionen.

Vem som helst kan lägga förslag
Vill du som medlem ta upp något särskilt som borde beslutas på årsmötet, så ska du lämna in ett skriftligt förslag till styrelsen senast tre veckor före årsmötet, dvs senast söndag 7 februari inför årsmötet 28 februari 2021.

 

Ärenden vid årsmötet

Vid årsmötet tas bland annat de här sakerna upp:

Fastställande av om mötet blivit i laga ordning utlyst. Det handlar om att alla medlemmar ska ha fått veta tid och plats för årsmötet minst en månad innan.

  • Beslut om antal styrelseledamöter och suppleanter. I FHF:s stadgar står det att styrelsen ska bestå av ordförande samt minst fyra och högst sex ordinarie ledamöter och minst fyra och högst sex suppleanter (ersättare).
  • Val av ordförande för föreningen
  • Val av övriga styrelseledamöter jämte suppleanter (men det är styrelsen själv som bestämmer vem som ska vara sekreterare, kassör osv)
  • Anmälan av ungdomsledamot jämte personlig suppleant utsedda av ungdomssektionen (ungdomssektionen har alltså en egen plats i styrelsen, och det är ungdomarna själva som väljer den som ska ha platsen)
  • Val av två revisorer och en revisorssuppleant
  • Beslut om antalet ledamöter i valberedningen
  • Val på ett år av ordförande och ledamöter i valberedningen
  • Val av ombud till SvRFs och distriktets allmänna möten och ev andra möten där föreningen har rätt att representera med ombud. (här är vanligt att man överlåter detta beslut till klubbens styrelse, eftersom man inte alltid vet när mötena skall hållas. Distriktets årsmöte hålls i mars varje år.
  • Fastställande av årsavgift för nästkommande år (alltså 2022)
  • Övriga ärenden som enligt 13 § kan upptas till beslut på årsmöte, alltså förslag eller motioner som har lämnats in minst tre veckor i förväg.

 

Uppdaterad: 25 JAN 2021 11:10 Skribent: Anna Nyberg

Falbygdens Hästsportförening har sin verksamhet på Klockaregården strax nordväst om Falköping, längs vägen till Skara.

På anläggningen finns två ridhus, två utebanor, stallar med plats för 60 hästar och många hagar.

Vi har närmare 400 medlemmar i alla åldrar och varje vecka görs ungefär 350 uppsittningar på ridskolan - ett antal elever rider alltså flera gånger i veckan.

12 av de 30 ridskolehästarna och ponnyerna ägs av föreningen 2020.

FHF driver ridskolan i samarbete med Frida Andersson, som också är arrendator på anläggningen.

FHF har ett drygt 60-tal aktiva tävlingsryttare på alla nivåer och ordnar också flera tävlingar under året i hoppning och dressyr.
Under 2020 är vi stolt arrangör av DM/Västgötamästerskapen i hoppning!

Sisu

Postadress:
Falbygdens HSF - Ridsport
Friggeråker, Klockaregården
52194 Falköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info