Hoppa till sidans innehåll

Januari 2010 - Bo Persson


Här får ni veta lite mer om en ”gammal” spelare och tränare.
Bo Persson

Ålder:
62 år på fredag (1 januari). Född 1948.

Var är du bördig ifrån?

Född i Hörby i Skåne. Flyttade till Falkenberg 1978.

Familj:
Fru och tre barn. Och ett barnbarn. (mina två tjejer har spelat pingis, men dom slutade när dom var 15-16 år)

Yrke:
Sjukgymnast. Har varit det i 5 år nu på heltid, innan det var jag pingistränare.

Fritidsintressen:
Golf och trav

Favoritlag i fotboll/ishockey:
Malmö FF. Ishockey har jag inget intresse av.

Favoritmat:
Sukijaku, (japanskt, de e en slags fondue). Lärde mig att äta det när jag var i Japan med Stellan. Det är fortfarande en favorit.

Favoritmusik/artist:
Creedens clearwater revival.

Moderklubb
Hörby BTK

Har du spelat i andra klubbar?
Förutom Hörby. Landskrona, dit kom jag när jag var 15-16 år, då spelade dom i Elitserien.. Gick till Sölvesborg efter att jag gått ut Gymnasiet. Boo KFUM i två år (69-70), Sölvesborg igen fram till 1978. Sedan Falkenbergs BTK. Jag spelade pingis på heltid mellan 1968-75. Studier 75-77. Kapten för juniorlandslaget 78-80 (spelade även pingis då). Tränare i Falkenbergs pingisgymnasium 80-85. Utbildade mig till Sjukgymnast 85-88. (Bosse har även varit tränare för FBTK´s A-lag) Jobbade halvtid på pingisgymnasiet i Falkenberg mellan åren 1988-2004. Det blev ett rikspingisgymnasium i Köping. Det stod mellan Köping och Falkenberg.

Var du aktuell för det gymnasiet?

Det var aldrig aktuellt med Köping.

Hur och när kom du in på pingisen?

Genom min far som var intresserad. Jag var 7 år när jag började. Vi tränade i en potatiskällare. När jag spelade i Landskrona, tränade jag med en kille hemma i källaren. Vi kom in på Ogimura som kom till Sverige 1963. Han hade läger runt om i Sverige. Då var jag 15-16 år. Ogimura var viktig för svensk pingis.

Egna pingismeriter:

Fyra EM guld i lag -i rad. 1968, 70, 72 och 74.
VM guld i lag 1973, det var första gången Sverige vann VM guld i lag.
Laget: Stellan Bengtsson, Kjell Johansson, Ingemar Vikström och jag.
Har även vunnit några titlar i dubbel internationellt med Stellan.
Lag SM guld med Falkenberg ett antal gånger.

Vem är den bästa spelaren du mött?

Den bäste jag mött är JO Waldner. Han är den bäste genom tiderna. Jag har vunnit mot JO flera gånger, men det var i början på hans karriär. Vann mot Stipancic från Yugoslavien i lag EM -72. Han var VM finalist 1975. Har även vunnit mot Hsi-en Ting från Kina som vann VM -73.

Roligaste pingisminnet?

VM i lag 1973 ,då vi vann.

Tråkigaste pingisminnet?

När Stellan och jag kom hem från Japan 1970, blev jag sjuk i influensa i flera veckor, det var innan SM och EM. Jag hade tränat bra och var i mycket bra form och självförtroendet var på topp. Men när det var EM kom jag inte upp i den formen. Sen var säsongen slut.

Vad är skillnaden på dagens pingis kontra när du var tränare på 80-talet? (fråga från Peter Karlsson)

Största skillnaden är att det är snabbare nuförtiden, man tar bollen mycket tidigare. Det är överskruv på backhanden. På min tid var det backhandskontring -ett enkelt slag. Även servarna har utvecklats.

Vad ska Sverige göra för att komma tillbaka till toppen igen? (fråga från Peter Karlsson)

De e en bra fråga! Hade Peter ett bra svar? Om man tittar tillbaka så har Sverige haft två bra epoker. Den första med Stellan, Kjell, Hasse Alsér och jag själv. Vi tränade hårt och bra tillsammans, vi offrade mycket. Den andra epoken JO, Jörgen, Tickan, Peter, Erik Lind, Äpplet ,det var samma sak där. Dom sporrade och utvecklade varandra, dom hade målet och talangen att gå hela vägen. Man måste höja statusen på pingisen (vilket är på gång nu med tv sändningarna). Spelarna måste tjäna pengar på sin sport. Föräldrarna måste hjälpa till att stödja. Det finns inga genvägar, har man talangen måste man träna hårt. Det finns talanger i svensk pingis nu Kristian Karlsson, Hampus Söderlund, Törnqvist. Jag hoppas fortfarande mycket på Pär Gerell, han kan göra oväntade saker. Man måste jobba ihop i ett team och jobba tillsammans, man ska kunna ge och ta och sporra varandra, man ska kunna träna med sämre spelare.

Hur många matcher/säsonger gjorde du för FBTK? (fråga från Peter Karlsson)

Ingen aning. Gjorde väl c.a 10 säsonger. Från 1978 till slutet på 80-talet. Jag kollade upp det. Bosse gjorde nio säsonger och 79 matcher för FBTK. Debuten var 3/12 -78 hemma mot Ängby (seger 8-3)

Vem är den bäste spelare du spelat med / har tränat?

Den bästa spelare som jag har spelat tillsammans med är Stellan Bengtsson. Den bästa jag tränat är JO, som jag hade i junior landslaget. Det räknas väl? På pingisgymnasiet är dom bästa Tickan, Peter Karlsson, Lind, Jörgen Persson. Men grunden för dessa spelare lades i deras klubbar. Jag har bara hållit på med elitträning.

Hur många säsonger var du tränare?

Jag var tränare mellan åren 1978-2004.

Varför slutade du med pingisen?

En del va att pingisgymnasiet la ner i Falkenberg. Jag var mätt på pingisen, jag hade varit i en hall hela mitt liv, behövde få frisk luft. Det var slut på motivationen, man måste ha motivation för att orka hålla på.

Har du något sug på att komma tillbaka till pingisen på något sätt?

Det är inget jag har funderat på. Men jag har inget sug. Har andra egna intressen.

Följer du pingisen nu för tiden?

Jag går på Falkenbergs matcher och följer vad som händer. Det är kul med TV sändningarna, det är rätt riktning med ett bord.

Hur går det för A-laget i år?

Det ser bra ut. Det var länge sen vi hade ett lag som ser så bra ut som i år -placeringsmässigt. Vinna SM, de e vad det handlar om. Det är lättare att rubba Eslöv med kortare matcher. FBTK är ett av lagen som kan utmana om SM titeln i år.

Har du koll på dom andra Falkenbergslagen ?

Nej, bara lite genom Dick.

Var tycker du om materialutvecklingen inom pingisen?

Det har inte hänt så mycket. Dom stora förändringarna har kommit tidigare. Det är tekniken som utvecklats. Jag har varit med från början, när det spelades med bara gummin, sen kom skummet och sen började man limma o.s.v Angående limning så är det bra att man slutade med det för hälsans skull. Vet inte om det har blivit bättre med större boll. Pingis är en snabbt spel.

Vad tycker du om det nya poängsystemet i pingisligan?

Det är bra för publikens skull. För spelarna vet jag inte.

Något att tillägga.

Nä, finns det något att tillägga? Höj statusen på pingisen. TV sändningarna är bra. Höj prispengarna på tävlingar genom att få in sponsorer som betalar det.

Vem tycker du ska vara Februari månads profil?

Hans Persson. han har spelat i FBTK. Bor i Göteborg, är professor (inom fysik), har föreläsningar över hela världen. Hör vad han har att säga.


Jag träffade Bosse på Stålboms tisdag den 29 december. Vi tog en fika, Bosse betalade eftersom han hade glömt av att vi skulle träffas idag och kom för sent. Det blev en semla och te. Jag tackar Bosse för det trevliga pratstunden (och fikat) som tog ungefär en och en halv timme.
/ Marko OravaUppdaterad: 16 JUN 2010 23:02 Skribent: Marko Orava

 

ITTF High Performance

        Read more
 
 

 

FBTK log 2

Postadress:
Falkenbergs BTK - Bordtennis
Box 160
31122 Falkenberg

Besöksadress:
Nyhemsplan 1
31135 Falkenberg

Kontakt:
Tel: 0346-885593
E-post: This is a mailto link

Se all info