Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Bland det viktigast när man åker konståkning är att ha bra skridskor. Vill man lära sig åka konståkning ska man ha taggar på skridskorna, det är ingen idé att slipa bort taggarna för att det ska bli lättare att åka, för det blir det inte!

En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska bilda 90° mot isen. Eftersom man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor, risken för skador ökar kraftig med en sned fotställning. Stödytan mot isen är 60 gånger mindre än när man står på hela foten. Det är alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

Till nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko (ej de skridskor som liknar en slalompjäxa) som går att köpa i vilken sportaffär som helst. När man har avancerat något så byter man till en riktig konståkningsskridsko som köps i särskilda butiker. Rådgör med er tränare om när det är dags att byta till en mer avancerad skridsko. Mer avancerade skridskor är också dyrare men har ett relativt bra andrahandsvärde.

Rengör skydd regelbundet efter varje träningspass så att inte smågrus och smuts förstör skenans slipning. Skridskopåsar/skenöverdrag är bra att ha för att skydda skena och skridsko. Torka alltid av skenorna ordentligt för att undvika rostangrepp.

Knyt skridskorna löst längst ned för att få bra blodcirkulation för tårna. Knyt hårt på mitten så att hälen glider bak på plats i kängan. Knyt ganska löst överst för bättre och skönare passform. Använd inte tjocka strumpor utan använd en tunn strumpa. 

Läs gärna mer relaterat till utrustning i menyn till vänster!

Uppdaterad: 19 OKT 2019 21:23

 

 

 

 

Postadress:
Falkenbergs KK - Konståkning
Box 16
31121 Falkenberg

Besöksadress:
Falkenbergs Ishall, Kristineslättsallén 1
31146 Falkenberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info