Hoppa till sidans innehåll

Hemvändaren Annie Svensson siktar på OS 2024

09 JUN 2019 20:42
  • Skapad: 09 JUN 2019 20:42

Artikel ur Hallands Nyheter Lördag 8 juni 2019, sid 26

Det är morgonen efter den rekordvarma nationaldagen. Solen har bytts ut mot tilltagande regn. Men väder eller vind är aldrig någon ursäkt när det kommer till elitidrott. Annie Svensson gör sig redo för en dag med två träningspass.

– Vad är det för dag idag? Mina dagar ser i princip likadana ut, säger hon och ler.

Det har varit en intensiv period för Annie. Förra helgen var det EM i Schweiz, men hon fanns inte med på startlinjen.

– Jag valde att tacka nej då jag valt att flytta hem till Falkenberg och det kom lite mitt i flytten, säger Annie om flytten tillbaka till Halland tillsammans med pojkvännen.

Det är flera olika faktorer som spelade in i beslutet att återvända till sin gamla hemstad efter tre och ett halvt år i Jönköping.

– Min tränare Leif Johansson kommer att utgå från Varberg i sommar och hjälpa till som tränare i Falkenberg. Det handlar också om att få lite mer tid att träna på roddklubben och med alla från klubben. Det har inte varit så jättemånga som tränat i Jönköping, då många U23-roddare har flyttat därifrån eller slutat, säger Annie och nämner att träningsförutsättningarna är bättre i Falkenberg:

– Dels att det är fler ute som tränar nere på Ätran och Ätran ligger mer vindskyddat. I går (torsdag) kunde vi ändå gå ut på vattnet trots att det blåste. Det har vi inte kunnat göra i Jönköping. När det väl blåste fick man köra någon alternativ träning.

Hon ser tillbaka på tiden i staden vid Vättern som en bra och lärorik erfarenhet.

– Det är bra att få prova på lite olika träningsmiljöer. Jag har lärt mig mycket, men nu kändes det som vi var klara. Jag har hela min familj, släkt och vänner här hemma i Falkenberg. Det är också en viktig del. Allt kretsar inte bara kring rodden. Man ska trivas i det vanliga livet också. Vi har flyttat lite grann, men ska köra upp nu i helgen och flytta ner möblerna.

Efter EM-nobben ligger hennes fokus på världscuptävlingen i polska Poznan, som sker under midsommarhelgen och är den andra av tre för säsongen.

– Jag har valt att lägga mitt fokus på den tävlingen. Men jag vet inte nu om jag blir uttagen, jag hoppas få veta lite mer nästa vecka. Det är svårt att sätta en målplacering då man inte vet vilka lag som väljer att komma dit. Jag ska försöka åka dit och ro så bra som möjligt och få till det jag tränat på under säsongen, säger Annie som kör singel 2 000 meter i lättvikt och pratar om vad hon filat på:

– Jag har jobbat på tekniska bitar kring isättet och få ut så mycket fart som möjligt. Egentligen är det smådetaljer som man justerar. Jag har fått positiva besked från förra året som blivit bättre till detta året.

Utöver det vardagliga slitet får Annie chans att utveckla sig på flera plan genom Sveriges Olympiska Kommitté.

– SOK har ett program för en topp och talanggrupp, jag ingår i ett underprogram. Målsyftet är att man ska kunna komma in i topp och talanggruppen till 2022 för att sedan vara med och då rikta in sig på OS 2024, berättar Annie som var på en träff uppe i Stockholm för ett par veckor sedan:

– Vi lyssnade på prestationspsykolog, där vi fick lära oss hur man ska tänka både kring tävling och träning, nervositet, få ihop vardagspusslet och optimera sin prestation. Det är kul att höra vad de andra idrottarna har för problem. Man kan hjälpa varandra och komma med tips, råd och smarta lösningar, säger Annie.

RODD

Hon sa nej till EM-platsen. Det var både rodden och vardagen som låg till grund för beslutet. Nu är Annie Svensson hemma igen.

Martin Örtegren

Hemvändaren Annie Svensson siktar på OS 2024

Skribent: Martin Broberg
E-post: Adressen Gömd

 

FBG Falkenberg

 

SISU

Postadress:
Falkenbergs RK - Rodd
Rönnhagsvägen 9
31144 Falkenberg

Besöksadress:
Rönnhagsvägen 9
31144 Falkenberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: falkenbergsrodd@hotm...

Se all info