Hoppa till sidans innehåll

Bra att veta


Utrustning på snö

Klassisk skidåkning

När man som barn börjar åka skidor behöver man inte köpa den dyraste och finaste utrustningen. Däremot är det viktigt att skidans längd och spann (hårdhet) är anpassad till åkaren. Likaså behöver stavarna ha rätt längd. Ta gärna hjälp av en duktig sportbutik för att köpa rätt utrustning. Ofta finns det även bra begagnad utrustning till salu från de andra åkarna, kika gärna in på klubbens Köp och Sälj -sida. 

Skate skidåkning

I början när man åker skidor i fri teknik (skate) fungerar det bra att använda de vanliga skidorna och pjäxorna. en del åkare använder sina gamla urväxta klassiska skidor då det är lättare att skata på korta skidor. Efter ett tag väljer man ofta att köpa speciella skateskidor. Om du redan från början vet att åkaren kommer att åka båda stilarna kan det vara en idé att köpa kombipjäxor som fungerar hyffsat för både klassisk- och skateåkning.   

 

Vallning

Det är självklart viktigt att ditt barn kommer med färdigvallade skidor de träningar vi kör klassisk stil. Vallning av skidor behöver varken vara dyrt eller komplicerat, men har barnen dåligt med fästvalla kommer de att få slita i onödan och risken är då att de tröttnar.

Klubben kommer i början av skidsäsongen arrangera en vallningskurs för er föräldrar. Fråga annars någon av tränarna för tips så ni kommer igång.

 

Föräldradeltagande

För deltagande i våra skidgrupper finns förstås en del behov av föräldraengagemang. Har du barn som är nybörjare på skidor eller som inte varit med så frekvent tidigare säsonger bör du som förälder räkna med att kunna hjälpa till under träningstillfällena på snö.

Under barmarkssäsongen är det många av föräldrarna som passar på att i grupp eller enskilt själva ta en löptur eller promenad på berget. Testa gärna!

Som förälder förväntas du även hjälpa till som funktionär på vår egen tävling Tour de Mösseberg i januari.

 

Tävlingar

Under snösäsongen arrangerras det en hel del tävlingar inom och utom distriktet.Tävlingarna körs både i klassisk- och fristil. På vår hemsida finns en länk till vår tävlingskalender där du även kan anmäla dig till tävlingarna. Prata gärna med din ledare om du är osäker på hur du ska anmäla dig.

 

Reseersättning tävlingsavvgifter mm

Som aktiv i någon av träningsgrupperna kan man ta del av FAIKs ersättningspolicy som går att läsa om på hemsidan. Inbetalningskort för medlemskostnad 2015/2016 kommer att skickas till samtliga medlemmar i höst.

 

Har du ett barn som vill prova på längdskidor?

Kontakta FAIK på mailadressen This is a mailto link eller någon av tränarna för mer information.

För att veta i vilken grupp ditt barn hör hemma så behöver vi förutom barnets namn veta:

  • Vilket år som hon/han är född?
  • Om ditt barn har åkt längdskidor förut?
  • Det kan också vara bra för oss att veta om dit barn håller på med andra sporter.
Uppdaterad: 01 SEP 2015 21:07 Skribent: Martin Quick, Mattias Lundkvist

 

 

Sisu

 

grasroten_160x160

Postadress:
Falköpings AIK SK - Skidor
Mösseberg Liastugan
52130 Falköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info